Мінфін - Курси валют України

Встановити
25 квітня 2019, 17:44

Чого очікують інвестори від нового президента

Інвестори сподіваються, що новий президент буде боротися з корупцією, призначить на ключові посади реформаторів і обмежить вплив олігархів.

Першочерговими кроками новообраного Президента на посаді, на думку іноземних інвесторів, мають бути демонстрування ефективних заходів боротьби з корупцією, призначення на ключові державні посади реформаторів з високою репутацією, а також обмеження впливу
фото: www.moneydonut.co.uk

Про це свідчать результати опитування іноземних інвесторів, яке Європейська Бізнес Асоціація (ЄБА), Dragon Capital та Центр економічної стратегії (ЦЕС) провели у квітні 2019 року.

В той же час відхилення від західного геополітичного вектору розвитку країни, підрив засад антикорупційної політики та незалежності Національного банку максимально негативно вплинуть на інвестиційні та бізнес-рішення опитаних інвесторів у наступні 3-6 місяців.

Серед опитаних іноземних інвесторів 88% зацікавлені інвестувати в Україну, проте більшість — 68% — очікуватимуть результатів парламентських виборів та формування нового уряду.

Вже четвертий рік поспіль основними перешкодами для інвестицій респонденти назвали широко розповсюджену корупцію та недовіру до судової системи в Україні. Значно погіршують інвестиційну привабливість монополізація ринків та захоплення влади олігархами.

Нестабільна валюта та фінансова система втратили місце в ТОП-3 і стали шостою найбільшою перешкодою для інвестування в Україну. Суттєвою перешкодою залишається військовий конфлікт з Росією, а також репресивні дії правоохоронних органів, які піднялись з сьомої позиції на п’яту.

За словами Анни Дерев'янко, виконавчого директора Європейської Бізнес Асоціації, бізнес потребує зважених державних рішень, ефективних дій та кадрових призначень. «Бізнес готовий викладатися по максимуму, але держава має стати локомотивом змін», — відмічає вона.

Томаш Фіала, генеральний директор Dragon Capital та президент Європейської Бізнес Асоціації впевнений, що ефективні дії президента зможуть вплинути на швидкість економічного зростання: «І зовнішні (1.2% ВВП) і внутрішні інвестиції (17% ВВП) знаходяться на дуже низькому рівні, який не дозволяє прискорити економічне зростання і скоротити відставання України від західних країн-сусідів».

Коментарі - 3

+
0
Богдан Перчук
Богдан Перчук
26 квітня 2019, 9:11
#
А как на счет рынка земли в Украине? Что у Зеленского в «мешке» по этому поводу?
+
+2
Kanarej
Kanarej
26 квітня 2019, 15:56
#
У Зеленского пока непонятно. У Порошенко — было все понятно, мораторий продлили недавно, да и для организации этого самого рынка ничего не делалось. Зачем ему? У олигархов, и у самого Порошенка, и без рынка нет проблем с покупкой, еще и дешево — сотни тысяч гектаров уже у каждого.
+
+15
Богдан Перчук
Богдан Перчук
26 квітня 2019, 19:29
#
«… Зачем ему?...»

В том то и дело. Что может появится надежда на снятие моратория. В ЗЕ-команде пока незаметно латифундистов заинтересованных в продлении моратория. Хотя они могут объединится в оппозиции в парламенте и стать горой за арендованные (читай -свои) паи. Начнут опять страшилки про толстосумов с запада рассказывать:«Те мол придут и все за бесценок скупят.»
Водить за нос паевиков намного выгоднее, платя им копейки за аренду. Чем покупать или платить рыночные ставки. Пусть лучше смерды газ по «рыночным» ценам покупают. А за паи получать достойную плату-зась.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися