Мінфін - Курси валют України

Встановити
24 квітня 2019, 12:33

Кожен четвертий банк послабив вимоги до позичальників

Попит на споживчі кредити буде зростати, а умови їх отримання — пом'якшуватися. Про це йдеться в результатах опитування банків, які опублікував НБУ.

Нацбанк опублікував результати опитування банків про умови кредитування та прогнози зміни споживацьких настроїв у другому кварталі поточного року.
фото: hyser.com

Банкири налаштовані оптимістично: очікують зростання кредитування та припливу депозитів. 74% респондентів прогнозують збільшення портфеля роздрібних кредитів. Дві третини передбачає, що в наступні 12 місяців збережеться приплив депозитів населення та коштів бізнесу. 

Споживчі настрої та умови кредитування

Попит населення на споживчі кредити зріс: про це заявило 37% респондентів. Переважно це були банки з великими портфелями кредитів фізичним особам. Основні рушії попиту – покращення споживчих настроїв та зростання витрат на товари тривалого вжитку. 90% опитаних банків вказали на зменшення чи незмінність попиту на іпотеку. 

Водночас боргове навантаження на домогосподарства продовжує знижуватися: лише 9% опитаних вважали їхню закредитованість вищою за середню, а 91% банків вважали його низьким або середнім.

Отримати on-line кредит за вигідними умовами

Стандарти кредитування у споживчому сегменті пом’якшилися, в той час як для іпотеки 97% опитаних банків  вимоги до позичальників не змінили. 

У І кварталі банки збільшили рівень схвалення заявок на споживчі кредити. Про це повідомили 26% опитаних банків. Натомість рівень схвалення заявок на іпотеку практично не змінюється вже п’ять кварталів поспіль: у І кварталі про це заявили 94% респондентів. Окремі банки повідомили, що внаслідок зростання відсоткових ставок, їхня політика видачі як споживчих, так й іпотечних кредитів стала жорсткішою.

Кредитування домогосподарств

У І кварталі стандарти кредитування домогосподарств пом’якшилися у споживчому кредитуванні та не змінилися для іпотеки. Чверть банків звітувала про послаблення внутрішніх нормативів та критеріїв відбору позичальників у споживчому сегменті.

Головні фактори пом’якшення вимог до позичальників – посилення конкуренції з іншими банками та небанківськими фінустановами, позитивні очікування економічного зростання та підвищення платоспроможності споживачів.

Водночас 97% опитаних повідомили, що в іпотечному сегменті стандарти кредитування не змінилися. Така тенденція спостерігається три квартали поспіль. Респонденти очікують, що у ІІ кварталі вимоги до кредитних заявок несуттєво пом’якшаться у споживчому кредитуванні (21% опитаних) та переважно не зміняться в іпотечному (84% респондентів).

Поточне опитування показало, що рівень схвалення заявок на споживчі кредити дещо збільшився: 26% респондентів схвалювали більше заявок. Водночас п’ять кварталів поспіль рівень схвалення заявок на іпотеку практично не змінюється. У І кварталі це зауважили 94% опитаних. Окремі банки повідомили, що цінова політика надання як споживчих, так й іпотечних кредитів стала жорсткішою через зростання відсоткових ставок. 

37% опитаних заявили, що попит на споживчі кредити збільшився, особливо помітно — для банків з великими портфелями кредитів фізичним особам. Тенденція збільшення попиту на споживчі кредити триває з III кварталу 2015 року.

Натомість уже два квартали поспіль банки не бачать змін у попиті на іпотеку: у 84% опитаних він не змінився. Найвагомішими факторами зростання попиту на споживчі кредити названі покращення споживчих настроїв та зростання витрат на товари тривалого вжитку. Банки розраховують, що у ІІ кварталі попит на споживчі та іпотечні кредити несуттєво збільшиться, продовжуючи майже чотирирічну тенденцію зростання.

Коментарі - 5

+
+32
Mindent
Mindent
24 квітня 2019, 18:55
#
Прекрасно:) . Лишь бы банкам потом все назад вернули…
+
+26
MaxTirpiz
MaxTirpiz
25 квітня 2019, 9:37
#
Потребкредит без справки о доходах — это зло для экономики. К тому же законодательство об усилении защиты кредиторов — непонятно на какой стадии.
Банки плакали, кололись, наступали на одинаковые грабли в 2008 и в 2014.
И по прежнему выдают кредиты кому попало. А как начнется очередная рецесия в экономике — опять будет плач: нехорошие заёмщики не хотят платить.
+
0
Ігор Петров
Ігор Петров
2 травня 2019, 20:14
#
А доступной ипотеки по прежнему нет увы((
+
+15
zaNOza :)
zaNOza :)
3 травня 2019, 11:08
#
Роста кредитования — тут зрозуміло чому;
и притока депозитов — а тут ні…
Чекаємо на наступну «зачистку» банків,,, звісно, що знов за наш рахунок буде
+
0
Sergey Adamenko
Sergey Adamenko
3 травня 2019, 17:09
#
Вот с этого и начинаются финансовые кризисы.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися