Мінфін - Курси валют України

Встановити
24 квітня 2019, 10:00

Каско чи ОСАГО? Обираємо захист правильно

Захистити авто максимально – це, звичайно, бажання кожного власника авто. Ольги Лисюк, начальник відділу продукт-менеджменту та методології «СК «АХА Страхування» розповідає, який вид страхування краще обрати.

1) У чому принципова різниця між КАСКО та ОСАЦВ?

КАСКО – це добровільне страхування транспортних засобів від ризиків, які можуть виникнути під час експлуатації транспортних засобів. Наприклад, автомобіль може бути пошкоджено внаслідок ДТП, пожежі, стихійних лих, третіми особами тощо. Врешті-решт автомобіль можуть викрасти. Збитки внаслідок таких подій покриваються договором КАСКО. Тобто власник автомобіля, який оформив договір КАСКО, при пошкодженні свого автомобіля, наприклад, внаслідок ДТП, не витрачає власні кошти на його ремонт, а отримує їх від страхової компанії.

Обов’язкова автоцивілка – це обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності водія за шкоду, яку він може завдати при настанні ДТП іншим водіям та іншим транспортним засобам. Якщо водій спричинить ДТП, то завдані потерпілій особі збитки буде відшкодовувати не водій-винуватець ДТП, а страхова компанія, з якою він уклав договір обов’язкової автоцивілки або ОСАЦВ.

2) Яким категоріям водіїв Ви б наполегливо рекомендували оформляти саме КАСКО?

Звичайно, до групи підвищеного ризику належать водії з невеликим водійським стажем та недостатніми водійським навиками. Проте в ДТП може потрапити і досвідчений водій, адже на дорозі він може відповідати винятково за свою поведінку та не може контролювати поведінку інших учасників дорожнього руху.

З урахуванням того, що договір КАСКО покриває збитки, отримані не лише внаслідок ДТП, а й інші збитки, які можуть статися незалежно від рівня досвідченості та віку водія, такі, як: викрадення автомобіля, пошкодження автомобіля градом, камінням, яке вилітає з-під коліс під час руху, пошкодження автомобіля третіми особами і т. д. Тому клієнтам, які бажають перекласти проблеми, пов’язані з виникненням фінансових витрат у разі пошкодження або викрадення автомобіля, на плечі страхової компанії, рекомендується укладати договір КАСКО.

3) Які основні фактори впливають на вартість страховки для конкретного автомобіля?

Вартість договору КАСКО залежить від багатьох факторів. Основними є умови страхового покриття, які для себе обирає клієнт. Це — перелік застрахованих ризиків, розмір франшизи, умови розрахунку і виплати страхового відшкодування, кількість та вік водіїв, які будуть керувати застрахованим автомобілем та інше. На ціну також впливає вік, вартість і марка транспортного засобу, регіон, в якому зареєстрований власника автомобіля, та інші фактори.

4) AXA пропонує відразу кілька видів КАСКО. У чому їхня відмінність?

Наявність різних продуктів КАСКО зумовлена потребами клієнтів, які компанія «АХА Страхування» постійно вивчає та оперативно на них реагує. Так, продукт КАСКО «Все включено» підходить клієнтам, які бажають отримати страхове покриття усіх можливих ризиків, що можуть статися з автомобілем.

Клієнти, які не бачать потреби в повному КАСКО, обирають продукти зі спрощеним страховим покриттям. Наприклад, оформивши договір за програмою «КАСКО Light», клієнт може розраховувати на відшкодування збитків в межах дійсної вартості автомобіля внаслідок його викрадення, пошкодження в результаті ДТП або стихійних лих.

Клієнтам, яким цікаві новітні технології, сподобається продукт КАСКО Smart, який передбачає використання в автомобілі телематичного пристрою, що аналізує та оцінює стиль керування водія. КАСКО Smart покликаний знизити ймовірність настання аварійних ситуацій на дорогах. А також, окрім повного страхового покриття, дає можливість клієнтам покращувати свої водійські навички та одночасно зменшувати вартість автострахування, оскільки з полісом КАСКО Smart можна отримати знижку від 5 до 30% протягом першого року страхування.

Продукт «Автозахист» гарантує його власнику захист автомобіля на випадок пошкоджень, отриманих при ДТП з іншим учасником, в межах 100 000 грн. При цьому, який би продукт КАСКО від АХА Страхування не обрав клієнт, він матиме можливість користуватися таким перевагами, як швидкість виплати і якість послуг.

5) Перед оформленням поліса, яку інформацію Ви б порадили повідомляти в обов'язковому порядку для того, щоб співробітник страхової допоміг вибрати оптимальний поліс?

Клієнту потрібно повідомляти співробітнику страхової компанії свої очікування від договору страхування, а також задавати запитання при наявності незрозумілих йому умов. Обов’язково необхідно звертати увагу на перелік страхованих ризиків, які будуть покриватися договором, розмір франшизи, яка буде застосовуватися при розрахунку відшкодування, тип СТО, на якій буде проводитися ремонт автомобіля. Співробітник страхової компанії в такому випадку зможе допомогти підібрати найбільш оптимальні умови страхування. Детально обговоривши та погодивши всі умови, на яких буде укладатися договір, страхова компанія і клієнт зможуть уникнути в майбутньому будь-яких непорозумінь, зокрема при настанні страхового випадку.

6) Що таке франшиза? Чому в деяких полісах вона є, в деяких — ні?

Розрізняють кілька видів франшизи. Найпоширенішою є безумовна франшиза. Безумовна франшиза – це сума, яка не відшкодовується страховою компанією. Наприклад, якщо безумовна франшиза становить 2 000 грн, автомобіль потрапив в ДТП і на СТО отримані збитки оцінили в 10 000 грн, страхова компанія відшкодує 8 000 грн, а 2 000 грн клієнту потрібно буте сплатити самостійно. Розмір франшизи обирається клієнтом при укладенні договору страхування і фіксується в ньому. В тому числі, клієнти можуть укласти договір КАСКО, за яким франшиза застосовуватися не буде.

7) Що таке ДСЦВ? У чому його переваги?

Відповідно до законодавства України усі власники (користувачі) транспортних засобів зобов’язані оформити поліс обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників транспортних засобів. Законом встановлено розмір страхової суми, в межах якої страхова компанія буде відшкодовувати збитки, завдані винуватцем ДТП потерпілим особам.

Зокрема, за полісом обов’язкової автоцивілки страхова компанія відшкодовує збитки, заподіяні майну потерпілих, в межах 100 000 грн, а збитки, завдані життю або здоров’ю потерпілих, – в межах 200 000 грн. Якщо збитки будуть більші ніж вказані суми, різницю доведеться відшкодовувати безпосередньо винуватцю ДТП. Саме в таких випадках в нагоді стане договір добровільного страхування цивільно-правової відповідальності водіїв, або ДСЦВ. Укладаючи договір добровільної автоцивілки, Страхувальник може збільшити ліміти за обов’язковою автоцивілкою на суму від 50 тис. до 1 млн грн, і таким чином захистити свої майнові інтереси.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися