Мінфін - Курси валют України

Встановити
22 квітня 2019, 13:17

Початок президентства: що може змінити Зеленський у перший місяць

Без більшості у парламенті вплив Володимира Зеленського на розвиток країни буде досить обмеженим.

Новий президент України в передвиборчий період анонсував цілий ряд змін у різних напрямках політики.
Фото: Капитал

Які важелі є у нового президента та чи зможе він скористатися ними у наявній ситуації, вивчила редакція ВВС Україна. «Мінфін» публікує скорочений варіант статті.

Для зміни уряду чи окремих міністрів Зеленському потрібні голоси щонайменше 226 членів парламенту. Наразі ж у нього немає ні власної фракції у парламенті, ні навіть групи. Отримати суттєвий вплив і свою фракцію пан Зеленський зможе скоріше за все, після виборів 27 жовтня. А інавгурація новообраного президента відбудеться не пізніше 3 червня.

Призначити дочасні вибори Зеленський навряд чи зможе — Конституція забороняє це робити в останні півроку повноважень парламенту.

Рада НБУ і телебачення

Президент має право звільняти та призначати половину складу Ради Національного банку. Щоб отримати хоч якийсь контроль над роботою Нацбанку, керівник держави може дочасно припинити повноваження своєї квоти, до прикладу, на підставі «втрати бездоганної ділової репутації».

Ще одне пряме повноваження президента — призначення половини складу Національної ради з питань телебачення та радіомовлення. Наразі там відсутні вакантні місця, проте у липні 2019 року закінчується строк повноважень голови нацради Юрія Артеменка і президент зможе його замінити.

В силу тривалої роботи з телеканалом «1+1» у пана Зеленського може бути у цьому інтерес, адже саме нацрада є важливим гравцем на телеринку.

Закони, вето і референдуми

Президент має виключне право підписувати закони, ухвалені Верховною Радою.

Якщо Володимир Зеленський не погоджуватиметься зі схваленим законом, то може заветувати його. Подолати вето депутати можуть двома третинами голосів.

Президент має право проголосити референдум щодо зміни Конституції або за «народною ініціативою». І пан Зеленський постійно каже, що хоче проводити якомога більше референдумів. Тільки от проблема — зараз в Україні відсутній закон, який би регулював проведення референдумів.

Силовики і Нацбанк

Впливати на правоохоронців чи на боротьбу з корупцією Володимиру Зеленському буде складно, адже для звільнення чи призначення Генерального прокурора президенту потрібна згода більшості Верховної Ради.

Те саме стосується голови Служби безпеки України — президент тільки вносить подання на звільнення чи призначення голови служби, але вирішальне слово за депутатами.

Керівник Національного банку також звільняється і призначається Верховною Радою, але кандидатуру голови подає президент України.

Президент має один важіль на Національне антикорупційне бюро — може призначити одного з трьох незалежних аудиторів. Наразі це місце вакантне.

Уряд

Можливо, для когось це сюрприз, але президент не має повноважень призначати чи звільняти керівника уряду. Це виключне право Верховної Ради. До того ж уряд автоматично йде у відставку не перед новообраним президентом, а новообраним парламентом.

Коаліція депутатських фракцій визначає кандидатуру прем'єр-міністра і направляє пропозицію президенту. Керівник держави може подумати 15 днів і має передати Верховній Раді подання на затвердження.

Президент може внести на затвердження Ради кандидатури двох міністрів — оборони та закордонних справ. Але спочатку треба зібрати 226 голосів на звільнення діючих.

Кандидатури всіх інших міністрів на затвердження парламенту подає прем'єр-міністр, і до них президент формально не має стосунку.

Для того, щоб хоч якось впливати на виконавчу владу, новому президенту потрібно буде або домовлятись з нинішнім прем'єр-міністром, або намагатись якимось чином зібрати 226 голосів у парламенті для зміни уряду чи призначення міністрів.

Але якщо Зеленський не зможе впливати на роботу уряду, то здатен створити для нього величезні проблеми, і навіть паралізувати роботу. Президент має повноваження зупиняти дію всіх актів Кабміну, мотивуючи це невідповідністю Конституції. Одночасно президент направляє цей акт на експертизу до Конституційного суду.

У кінці 2000-х років президент Віктор Ющенко таким чином добряче вставляв палки в колеса прем'єрам Януковичу та Тимошенко, спонукаючи їх до компромісів.

Вплив на губернаторів

Попри певний міф, що керівників місцевих державних адміністрацій президент призначає сам, для цього йому також потрібне погодження прем'єр-міністра.

Конституція визначає: для звільнення та призначення потрібне подання Кабміну. Коли стосунки президента та прем'єр-міністра нормальні, ці процедури проходять непомітно.

А от в часи протистоянь президента та прем'єра можуть виникати проблеми. Тому пану Зеленському буде дуже важко призначити керівників місцевих адміністрацій. Хоча президент все ж таки може на них впливати, адже має право скасовувати рішення їхніх голів, якщо є сумніви у конституційності.

Адміністрація президента та РНБО

Зазвичай перше рішення кожного українського президента — призначення керівника своєї адміністрації і всієї вертикалі управління на Банковій. Президент може назначати будь-кого на свій розсуд.

Рада національної безпеки та оборони

Президент за посадою є головою РНБО та безпосередньо відповідає за ці сфери.

Він одноособово призначає секретаря та заступників РНБО і формує персональний склад цієї ради, окрім кількох чиновників, які входять туди за посадою. Тож замінити Олександра Турчинова він зможе хоч в день інавгурації.

Армія

Як верховний головнокомандувач, президент призначає і звільняє вище командування Збройних сил. Тож новий президент за бажання може дуже швидко замінити начальника Генерального штабу Віктора Муженка.

Проте замінити за цією схемою міністра оборони Степана Полторака новому президенту не вдастся. Звільнити міністра оборони може тільки Верховна Рада. Так само тільки депутати можуть призначити нового, а президент подає їм кандидатуру на розгляд.

Суди

Президент має виключне повноваження призначати суддів. Робить він це з подання Вищої ради правосуддя після конкурсів, які проводить Вища кваліфікаційна комісія суддів. Якщо на момент інавгурації ще не будуть призначені судді антикорупційного суду, це може зробити новий президент.

Також глава держави призначає третину складу Конституційного суду. Проте зараз там немає жодного вакантного місця. Звільнити суддів КС дочасно майже неможливо. Віктор Ющенко свого часу намагався це робити, але їх потім поновлювали на посаді.

Закордонні справи

Президент України керує зовнішньополітичною діяльністю країни, проте міністра закордонних справ призначає та звільняє Верховна Рада. Президент має виключне повноваження подати депутатам власну кандидатуру на затвердження.

Новий президент одразу ж отримує повноваження визнання іноземних держав, а також призначати та звільняти керівників дипломатичних представництв України.

Проте у ситуації з послами президент має отримати ще й підпис прем'єр-міністра та міністра закордонних справ.

І це не проста формальність — у 2006 році у межах «війни контрасигнацій» уряд Януковича пачками завертав укази президента про призначення послів й вимагав узгодження цих рішень. Інакше прем'єр підпису не ставив.

Президент має повноваження укладати міжнародні договори, які ратифікує парламент. Проте так звані Мінські угоди підписували у такому форматі, що їх не мала ратифіковувати Верховна Рада.

Громадянство і помилування

Президент одразу ж після вступу на посаду може застосовувати своє право на помилування засуджених українців.

Президент на свій розсуд може надавати громадянство України або притулок.

Зеленський нещодавно похвалив Міхеїла Саакашвілі, тож не виключено, що може швидко позбавити його проблем з українським паспортом.

Перед Володимиром Зеленським стоятиме надважке завдання шукати собі підтримку більшості членів парламенту чи намагатись домовлятись з чинним прем'єр-міністром Гройсманом. Інакше до парламентських виборів вплив нового президента на життя країни буде досить обмеженим і стосуватиметься переважно військової сфери.

Коментарі - 9

+
+189
AleksandrBank
AleksandrBank
22 квітня 2019, 13:50
#
Супер статья от ВВС Украина.

«Уволить судей КС досрочно почти невозможно. Виктор Ющенко в свое время пытался это делать, но их потом восстанавливали в должности.» — это главная головная боль и гниль нашей системы.
+
+115
KValera
KValera
22 квітня 2019, 14:19
#
Откройте Конституцию! В Украине нет губерний и губернаторов! Есть главы областных государственных администраций!
+
+55
Ігор Петров
Ігор Петров
22 квітня 2019, 18:46
#
Поэтому ему прийдется тяжело, а с учётом отсутствия своей фракции очень тяжело
+
+15
3333315
3333315
23 квітня 2019, 2:59
#
Как бы нам тяжелей не пришлось после повышения цены на газ и ввода пени
+
0
Artem220106
Artem220106
23 квітня 2019, 9:26
#
Ему 100% будет тяжело он без опыта без ничего
+
+40
tobik82
tobik82
23 квітня 2019, 16:25
#
Мені байдуже, буде йому тяжко чи ні. Він знав куди лізе і з чим зіткнеться. А ті, що його притащили до влади, хай тепер не розпускають соплі, якщо йому хтось чи щось заважає. Бачили очі, що купували, іжте, повилазьте.
+
+38
Maleficarum
Maleficarum
23 квітня 2019, 17:24
#
У него 73% на поддержки граждан. Вот его главный козырь. Первый месяц дать задание всем силовикам форсировать дело о расстреле Майдана. Петро Порошенко и его окружение более двадцати лет в политикуме украинском и при власти любого «окраса» президентов… Это означает одно- в любом случае пересекались « в делах» и с теми лицами «властными» кто Майдан в своё время расстрелял… Вся верхушка в сим деле замазана… Потому то и не расследуется оное… Боятся выйти в нём на самих себя… Значит дело расследовать Показать как замешаны в сим деле и Порошенко и прочие представители «высшей касты»… Убиваются сразу «два зайца». Рейтинг нового президента- вырастет до небес А главное Порошенко с таким компроматом на него имеющимся станет полит трупаком. Ну и другие «особи» само собой… Это дело о расстреле Майдана- очистит Зеленскому дорогу для реформ… Даст оное всех негодяев попересажать в «допры» или заставит их навсегда свалить из страны.
+
+25
Yulianchik
Yulianchik
23 квітня 2019, 18:42
#
Вообще то, у него 30 % поддержки, остальные 40 голосовали за типа меньшее зло, но никак не за него. «очистит Зеленскому дорогу для реформ» реформы -это привилегия парламента… За что отвечает президент https://24tv.ua/resources/photos/news/620_DIR/201902/1119790_6536788.png?201902171308 За что отвечает Рада https://24tv.ua/resources/photos/news/620_DIR/201902/1119790_6536797.png?201902171308
+
+15
yarg
yarg
27 квітня 2019, 13:07
#
А когда осенью он получит пару десятков мест в раде ( а остальные места получат его противники) — вот тут зеля и совсем сдуется. Потому что давно пора понять -у нас власть это депутаты, а не президент.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися