Мінфін - Курси валют України

Встановити
18 квітня 2019, 16:22

Виплата держборгу: рецепт Черчілля

З 2019 по 2021 роки Україну чекають значні витрати на обслуговування і виплати держборгу. У 2019 році на це передбачено 418 млрд гривень — майже третина держбюджету. Пікові виплати припадають на травень і вересень: за зовнішнім боргом і валютним ОВДП потрібно буде сплатити по $1,7 млрд.

З 2019 по 2021 роки Україну чекають значні витрати на обслуговування і виплати держборгу.
Фото: Економічна Правда

Про методи вирішення проблеми державного боргу розповів у своєму блозі на Facebook голова Ради НБУ Богдан Данилишин. «Мінфін» публікує скорочений варіант блогу.

Проблеми державного боргу притаманні багатьом країнам: наприклад, у лютому цього року держборг США зріс до рекордного рівня — 22 трлн доларів. Витрати на обслуговування державної заборгованості стають відчутним тягарем для бюджету США. Вважаю, що це стало одним із спонукальних мотивів для ФРС відмовитися від підвищення ключової ставки (між ставкою Федрезерву і ставками за держоблігаціями США зазвичай є залежність). Не виключаю, що з часом ФРС може повернутися до політики зниження процентних ставок.

У період наднизьких ставок протягом 2008-2016 рр. річна вартість обслуговування держборгу США становила $200-300 млрд. Але після того, як ФРС кілька разів підвищував ставку і довів її до діапазону 2,25-2,5%, витрати на обслуговування наблизилися до $500 млрд.

Збільшення витрат на обслуговування держборгу скорочує фінансування розділу так званих «довільних виплат», які можна витратити на розвиток економіки. У чомусь схожі зв'язки працюють і для держборгу України і його впливу на економічний розвиток країни.

Високий держборг — не американський чи український феномен. Станом на кінець 2018 року обсяг держборгу в світі досяг 66 трлн доларів. Це майже вдвічі вище за показник 2007 року і еквівалентно 80% світового ВВП. У порівнянні ситуація в нашій країні не така вже й погана: за даними Мінфіну співвідношення рівня держборгу до ВВП знизилося з 71,8% в 2017 році до 62,7% у 2018 році. У США за підсумками минулого року це співвідношення склало 105%. Однак сума держборгу України за минулий рік зросла з $76,31 млрд у 2017 році до $78,32 млрд.

Більше 50% держборгу США зосереджено у ФРС і урядових структурах. У нас ситуація схожа — близько 45% номінованих у гривні облігацій внутрішнього державного боргу України знаходяться на балансі НБУ. Приблизно стільки ж — на балансі банків, з них чимала частина — у держбанках. Можливість рефінансувати ці облігації є, але виникає питання ціни. У Штатах валюта держборгу така ж, яку емітує Держказначейство США. У нас близько двох третин держборгу номіновано в іноземних валютах.

Боргова проблема багатоаспектна, немає універсальних рецептів її розв’язання. Можна друкувати багато грошей і спровокувати інфляцію, що нам не підходить. Можна оголосити дефолт, але це теж не для нас. Найкращий варіант — щоб українські винахідники і інженери розробили і впровадили у виробництво нові інноваційні продукти з високою часткою доданої вартості, які створять нові ринки, на яких буде домінувати українська продукція. Тоді у бюджету буде значно більше можливостей розраховуватися за боргами, а потреби в запозиченнях будуть набагато нижчими. На жаль, поки не видно передумов для реалізації цього сценарію. Реальним є важкий еволюційний шлях.

  1. Необхідно продовжувати співпрацю з МВФ та іншими офіційними кредиторами України, щоб погасити пікові платежі по валютній частині держборгу. Тим більше, у вітчизняній практиці стало правилом починати і доводити до завершення реформи саме під тиском МВФ.
  2. Нам доведеться позичати на ринках. В середині березня О. Маркарова говорила про необхідність залучити 4 млрд. доларів. Можливо, припинення підвищення ставки ФРС дозволить це зробити на більш прийнятних умовах.
  3. Цифри дуже важливі, але борг — це структурна невідповідність між вхідними та вихідними ресурсами. Важливою є правильна траєкторія боргового навантаження: після згладжування найгострішої фази проблем з держборгом не уникнути фіскальної консолідації і переходу до бездефіцитного бюджету (краще до профіцитного). Доречно згадати фразу У. Черчілля — «Я не можу запропонувати вам нічого, крім крові, важкої праці, сліз і поту».

Важливим є дотримання чітких позицій щодо незалежності НБУ. Недотримання принципів незалежності НБУ з великою імовірністю стане відправною точкою для поширення панічних настроїв та відпливу капіталу. Порушення зобов’язання щодо забезпечення незалежності НБУ, яке є одним з наріжних каменів програм з МВФ, буде сприйматися як сигнал можливого припинення співпраці.

Розв’язання проблеми займе багато років — за умови реального проведення всіх запланованих реформ, успішної співпраці з міжнародними фінансовими організаціями, підвищення бюджетної дисципліни. І продовження економічного зростання.

У серпні минулого року Трамп заявив, що на погашення держборгу підуть кошти, отримані від введених США торгових мит. Але якщо розглядати мита як запобіжника, який сприяє зростанню внутрішнього виробництва, то це збільшує надходження податків, зменшує дефіцит бюджету, і, відповідно, знижує потребу в державних запозиченнях. Застосування політики промислового протекціонізму для підтримки розвитку національної індустрії дозволить поступово акумулювати і кошти на погашення держборгу України.

А ще держборг можна використовувати для розвитку економіки і зниження потреби в зовнішніх запозиченнях. Маю на увазі, наприклад, цільові держоблігації (враховуються по спецфонду держбюджету), кошти від яких повинні спрямовуватися на розвиток високотехнологічних і експортно-орієнтованих секторів економіки.

Коментарі - 30

+
+17
Буква Ґ
Буква Ґ
18 квітня 2019, 21:33
#
Можно подоить тех кто получал кредиты на «дотационные» предприятия и деньги МВФ.
Хватит денег чтобы купить 2 луны и построить там Кончазаспу в маштабе 5000000:1 и разводить страусов
+
0
yarg
yarg
18 квітня 2019, 23:32
#
Деньги МВФ у нас на пенсии идут. опять пенсионов доить предлагаете?
+
0
Буква Ґ
Буква Ґ
19 квітня 2019, 6:56
#
Могу рушлями СССР заплатить и колбасой по 2,20
+
0
brigadirius
brigadirius
19 квітня 2019, 10:53
#
Кстати пенсионеров и прочих иждивенцев с мая и так гениально выдоят. С помощю отмены субсидий. Более четверти населения получившие монетаризированую субсидию потратили деньги не на целевые нужды. Соответственно в следующем месяце окажутся уже без субсидии.
+
+38
yarg
yarg
19 квітня 2019, 11:12
#
Кто их заставлял покупать айфончики?
+
0
brigadirius
brigadirius
19 квітня 2019, 11:26
#
Давая деньги на руки олигофренам, по умолчанию понятно что они их в большинстве своём потратят не на то что следовало бы.
+
0
yarg
yarg
19 квітня 2019, 11:35
#
Правительство — не «большой папа при народе олигофрене».
может и пенсии не платить — «эти олигофрены же пропьют»?
+
0
brigadirius
brigadirius
19 квітня 2019, 11:52
#
А пенсии у нас и так де-факто в своём большинстве не отличаются от пособий по бедности в старости. Так что считаю что ПФ вообще следует разогнать. Сегодняшние отчисления добавить к подоходнему налогу. Назвать пенсию тем чем она является. И закрыть тему с пенсионерами.
+
0
yarg
yarg
19 квітня 2019, 12:15
#
Да. а с чего им отличатся? один работающий кормит двух пенсионеров. значит его отчисления в пенсионный фонд должны дыть тысяч 10 в месяц, чтобы пенсия была 5000.
Против разгона ПФ будут протестовать сами пенсионеры. куда же им ходить на жизнь жаловатся? опять же — а миллионы льготников? например шахтеры с пенсиями по 15000…
+
0
brigadirius
brigadirius
19 квітня 2019, 14:15
#
Если всё время идти путём выполнения всех хотелок, то путь приведёт в ж… у. Что в принципе и наблюдается.
+
+10
ImA
ImA
19 квітня 2019, 17:44
#
Эти пенсионеры построили заводы, электростанции, большую часть жилого фонда, мосты… А у тебя папа и мама есть? Или ты думаешь, что будешь вечно молодым?
Любое общество не может не заботиться о детях и о стариках. Иначе это общество обречено на уничтожение, развал и поглощение.
+
+1
Буква Ґ
Буква Ґ
19 квітня 2019, 17:45
#
Зачем платить американцам пенсии?
+
0
yarg
yarg
19 квітня 2019, 18:01
#
Да. обязательно нужно заботится. Нужно заставить платить налоги и ФОПов и айтишников и мошенников, получающих зарплаты в конвертах и прочих-разных.
Пойдет ли на это новая власть? посмотрим.
+
0
Игорь Лесничий
Игорь Лесничий
19 квітня 2019, 11:09
#
Главное заблуждение по поводу кредитных программ МВФ: Фонд не представляет «живые деньги», которые можно куда-то потратить, вложить в производство, инфраструктуру или же «распилить».
В случае с Украиной — преимущественно средства идут на пополнение золотовалютных резервов страны, а частично на выплаты госдолга с более высокой процентной ставкой (как упоминалось выше).
Более того, транши МВФ — это не о физических средствах, а о виртуальной договоренности перечисления СДР (специальной валюты фонда, заложенной на основе корзины из шести мировых валют).
+
+15
Буква Ґ
Буква Ґ
19 квітня 2019, 11:17
#
Конешно, разницы нету меж 5 грн и 8 грн и закупкой на них товаров особенно когда знать когда качели будут в +1/-1 грн
А дурачкам можно и гривнами потом обесценеными заплатить.

Схема как ты представляешь по другому работает. Воруют, латают дыру бюджетом, потом бюджет закрывают кредитом МВФ.
+
+24
Captain  Cisco
Captain Cisco
19 квітня 2019, 10:31
#
Только почему то «кровь, тяжелый труд, слезы и пот» касаются исключительно граждан, а не всяких данилишиных.
+
+10
yarg
yarg
19 квітня 2019, 11:11
#
Потому что у нас демократия. за все в стране отвечает общество, избравшее власть.
+
0
Буква Ґ
Буква Ґ
19 квітня 2019, 11:18
#
Общество делигирует часть прав, уася.
+
0
yarg
yarg
19 квітня 2019, 11:37
#
Общество избрало власть. завтра изберет данилишина. И отвечает за свой выбор. И нечего потом рассусоливать « а мы ничего не знали, а мы думали что все будет не так».
+
0
Irina Irina
Irina Irina
19 квітня 2019, 11:56
#
Вот про что это: «Решение проблемы займет много лет — при условии реального проведения всех запланированных реформ, успешного сотрудничества с международными финансовыми организациями, повышения бюджетной дисциплины. И продолжения экономического роста.»???!!! У Набсовета НБУ и/или у НБУ должны быть: тактика и стратегия в цифрах(!) и сроках, а не «много лет»! Я не вижу в этой статье, к сожалению, никаких рецептов, кроме очень маленькой(пусть было бы больше!) цитаты У.Черчиля… Что-то я ни разу не видела у наших чиновников «крови, тяжелого труда, слез и пота»…
+
0
yarg
yarg
19 квітня 2019, 12:17
#
Причем здесь НБУ? возврат кредитов государства — не задача НБУ. Это вопросы минфина.
и, да, если вы надеетесь что 20 чиновников потрудятся и вернут ваши долги — то это сказка.
+
+52
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
19 квітня 2019, 13:29
#
Не потрібно шукати нічиїх рецептів. Це простий баланс, як схуднення. Борги меншають тоді, коли віддаєш більше, ніж береш. Для цього потрібен бездефіцитний бюджет, або, краще, злегка профіцитний.
Вчора Діма Комаров показував бразильську балерину 110 кг вагою. Вона жалілася, що не має щитовидки, має гормональний збій, стрес… А потім вони пішли в кафе… У неї порція півтора кг плюс десерт. В дупу гормони і стрес, рота зашити.
Так і нам, нажаль, треба зробити, але зашити не рота, а витрати на дерапарат. Пенсію нараховують перераховують, що тут думати, при виході на пенсію присвоїти коефіцієнт до мінімальної (згідно того, з якого доходу платив податки) і все, підвищилася мінімалка, автоматом всі все перерахувалося простим протягуванням колонки в екселі. І на хоробу здався весь пенсійний фонд. Так само і з субсидіями та пільгами, все розділити на зарплати і закрити 90 % соцзабезу і 99 % пенсійного фонду. Дешевше їм допомогу по безробіттю платити, а офіси продати і на комкналці зекономити. Поступово вони всі пристрояться десь працювати або на пенсію вийдуть. Проблема буде меншати.

Не вийде жити красіво і віддавати борги на даному етапі.
+
0
Citadel
Citadel
21 квітня 2019, 14:58
#
1.Фопы и It в них нет ничего плохого, они так и платят налоги в отличие от других.
2.Пусть дети пенсионеров думают о своих родителях и их старости, зачем мне /вам думать и кормить чужих родителей, у каждого из нас свои есть!
3.Создать для пенсионеров накопительные программы, типо не как сейчас 1.5% военный сбор а социальный собор или пенсионный в размере 10%
от зп с прозрачным долгосрочным управлением с выходом на мировые рынки по системе Монте карло на пример и.т.д
4.На каждого ребёнка государство должно выделить 10к$
Предложить его родителям взнос на 20 лет ежемесячно, например: родители 500 грв и государство 500грв, снять их можно без налогов в 18 лет!
5. Есть очень много идей вот только в чьи уши их издогать
+
0
nomer
nomer
21 квітня 2019, 20:55
#
Поясніть більшості населення, що в країні « *** » і борги потрібно платити і жорстко економити на всьому і всім. Хто це зробить автоматом стане «українським Іудою».
У нас на сьогодні 39+% на населення очікує від нової влади зменшення комунальних послуг. Буде цікаво, як це все буде розвиватися. Початок відліку черговий транш МВФ і реакція ринку.
+
0
Буква Ґ
Буква Ґ
21 квітня 2019, 21:02
#
Я не планирую оплачивать хотелки и кредиты крепких хазяйственников. МВФ сам знал кому и что давал и за какие откаты.
+
+10
yarg
yarg
21 квітня 2019, 21:27
#
Мвф давал именно вам. вам и возвращать.
+
0
Буква Ґ
Буква Ґ
21 квітня 2019, 22:22
#
Поржал
+
+10
yarg
yarg
21 квітня 2019, 22:44
#
Ага. и пошел отдавать.
+
+10
nomer
nomer
22 квітня 2019, 7:26
#
Что бы не оплачивать нужно жить в другой стране или быть гражданином другой страны. Мы выбираем власть которая берет кредыти и занимаемся коррупцией и популизмом все эти годы и мы несём ответственность за ее действия тоже. Можна и жить за принципом что «Долги отдают только л...», а это называется дефолт. Хотелось посмотреть как после такого события многие будут расказывать.
+
0
Буква Ґ
Буква Ґ
22 квітня 2019, 7:38
#
Пускай доказывают законность этих операций.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися