Мінфін - Курси валют України

Встановити
16 квітня 2019, 9:59

Реєстрація англійської компаніі. Вигідне рішення для підприємців

Останнім часом слово «Brexit» можливо почути скрізь. Але, процес виходу Великобританії зі складу Європейського союзу почався ще в 2015 році і на сьогоднішній день, незрозуміло до кінця, відбудеться він чи ні. Можливо, якщо парламент Великобританії прийде до єдиного рішення і країна вийде з ЄС, зміниться законодавство і з'являться додаткові вимоги до громадян ЄС, які захочуть офіційно працювати у Великобританії.

Які умови зараз пропонує Великобританія для іноземних підприємців?

У 2016 році Великобританія повністю відкрила державний реєстр підприємств для публічного доступу, але, не дивлячись на це, англійська компанія як і раніше залишається одним з найбільш затребуваних інструментів для ведення міжнародного бізнесу.

Про те, які можливості відкриваються для українських бізнесменів, при реєстрації англійської компанії, розповіли фахівці міжнародної юридичної компанії MaIra Consult.

Іноді виникає ситуація, що іноземні замовники або покупці не можуть здійснити оплату в іноземній валюті на рахунок компанії в українському банку. Така ситуація найчастіше виникає з контрагентами з Китаю, ОАЕ, Австрії, Німеччини.

Для роботи з іноземними замовниками або іноземними банками в багатьох випадках зручно зареєструвати іноземну компанію. При виборі країни для реєстрації, необхідно враховувати багато факторів:

• Можливість 100% володіння компанією без використання місцевого засновника;

• Зручність роботи з місцевими державними органами;

• Можливість самостійно контролювати діяльність компанії;

• Доступність інформації про компанію, терміни фінансової звітності

Саме цими перевагами володіє Великобританія. Найбільш популярною формою англійської компанії для реєстрації є Private company limited by shares (або як її називають простіше — LTD).

Директором і засновником англійської компанії може бути громадянин будь-якої країни. Наприклад, громадянин України, може одноосібно стати засновником і директором англійської компанії і вільно управляти компанією, без обмежень з боку місцевої влади. На відміну від таких країн, як Швейцарія і Сінгапур, де обов'язковою вимогою є місцевий директор (або один з директорів повинен обов'язково бути громадянином країни). Крім того, якщо англійська компанія веде діяльність за межами Великобританії, то немає необхідності виплачувати офіційну заробітну плату директору.

Істотною перевагою англійської компанії LTD є також мінімальний статутний капітал, адже компанію можна зареєструвати з капіталом в 1 GBP і фактично не сплачувати його.

Всі англійські компанії LTD, не залежно від того, ведуть вони діяльність всередині країни або за її межами, зобов'язані здавати фінансову звітність. Фінансовий звіт подається до державного реєстру підприємств Companies House щорічно. Фінансовий рік англійської компанії становить 12 календарних місяців і залежить від дати реєстрації компанії. Підготувати і здати фінансовий звіт можливо протягом 9 місяців. Разом з фінансовим звітом, англійська компанія зобов'язана щорічно подавати податковий звіт в податкову службу Великобританії — HM Revenue and Customs (HMRC). Згідно законодавства Великобританії, англійська компанія LTD може подавати фінансову звітність, підготовлену тільки бухгалтером. Аудит потрібен для певного типу компаній, наприклад: публічні компанії; страхові компанії; банки і фінансові установи; компанії, акції яких котуються на міжнародних біржах.

Як ж ситуація з податками англійської компанії LTD? Починаючи з 2015 року, уряд Великобританії оголосив про поступове зниження податку на прибуток з 20% до 17%. Станом на квітень 2019 року, податок на прибуток англійської компанії становить 19% від суми прибутку.

Законодавство Великобританії не встановлює терміни виплати англійською компанією дивідендів своїм засновникам. Дивіденди можуть виплачуватися навіть щомісяця. Але, фактично виплатити дивіденди компанія може тільки після того, як здасть фінансовий звіт, сплатить податки, за умови, що коштів, які залишилися в якості прибутку компанії буде досить для виплати дивідендів. Тобто, сума дивідендів не може бути більше суми задекларованого прибутку за поточний або попередній фінансовий рік. У разі, якщо сума дивідендів перевищує прибуток компанії, то це буде розцінюватися податковою як кредитування засновника.

Важливим фактором при роботі з європейськими партнерами є можливість зареєструвати компанію, як платника ПДВ та отримати так званий VAT номер і митний номер EORI.

Як же зареєструвати англійську компанію?

Реєстрація англійської компанії LTD — це швидкий і легкий процес. Зареєструвати компанію можливо повністю дистаційно, без відвідування Великобританії. Після подачі всіх необхідних документів до державного реєстру Compаnies House, англійська компанія LTD може бути зареєстрована протягом 1 робочого дня. Всі етапи реєстрації і реєстраційні дані компанії відображаються на сторінці компанії в Companies House.

Подальше управління компанією, подача звітності, заяв, сплата державного мита та податків відбувається також дистанційно, без візиту директора компанії до Великобританії.

Слід звернути увагу, що сайт державного реєстру компаній Великобританії — Companies House відкритий для публічного доступу. На сторінці англійської компанії LTD в Companies House відображається основна інформація про компанію, а саме:

• Назва компанії, дата реєстрації, реєстраційний номер, юридична адреса;

• Статус компанії (компанія «активна», в стані ліквідації і т.д.)

• Інформація про терміни фінансової звітності (фінансовий рік і термін подачі звіту)

• Інформація про директора компанії (його ПІБ, місяць і рік народження, національність, адреса)

• Інформація про кінцевого вигодонабувача (бенефіціара) (його ПІБ, місяць і рік народження, національність, адреса)

Додатково, на сторінці компанії можливо переглянути історію компанії з моменту реєстрації: розмір статутного капіталу, всі зміни в структурі компанії, скорочені фінансові звіти і т.д.

На перший погляд, доступність інформації про англійську компанії може здатися її недоліком. Але, на практиці, саме цей фактор і є основною перевагою при роботі з іноземними партнерами. Іноземні інвестори, замовники, банки та інші фінансові установи завжди можуть перевірити актуальну інформацію про компанію в державному реєстрі. Це позбавляє власника англійської компанії від додаткових витрат на виготовлення підтверджуючих документів.

Звичайно, вибір країни для реєстрації іноземної компанії залежить від специфіки діяльності компанії і місцезнаходження її контрагентів, але Великобританія підходить для різних видів діяльності. Англійські компанії найчастіше використовуються в якості торгових компаній, IT компаній і компаній — розробників програмного забезпечення, логістичних компаній і холдингів. Крім того, саме для англійської компанії можливо отримати FCA ліцензію на надання фінансових послуг, яка по праву вважається однією з найпрестижніших на міжнародному рівні.

Коментарі - 2

+
0
Kvestor2019
Kvestor2019
16 квітня 2019, 10:46
#
И ещё открыть счёт в украинском банке, вроде бы с недавна разрешили…
+
0
yarg
yarg
16 квітня 2019, 11:50
#
Только один момент — у этих компаний настолько подмоченная репутация что они практически не могут открыть счет в нормальном банке — бегают по грузиям-киргизиям.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися