Мінфін - Курси валют України

Встановити
15 квітня 2019, 18:05

Валютний ринок понеділка: чи тихо на міжбанку

Перший день тижня пройшов доволі цікаво на валютному ринку з урахуванням збільшення напруження політичних пристрастей перед виборами президента.

Перший день тижня пройшов доволі цікаво на валютному ринку з урахуванням збільшення напруження політичних пристрастей перед виборами президента.
Фото: 24tv.ua

Спрацювала більшість з описаних нами в ранковому прогнозі чинників:

1) наближення строку аукціону з розміщення ОВДП (він пройде завтра, а розрахунки по ньому — у середу);

2) деяке зниження ліквідності в системі (коррахунки впали до 55,4 млрд гривень);

3) зросли апетити імпортерів-покупців валюти на побоюваннях майбутніх виборів, а експортери розлучалися з валютою тільки в необхідних для їх госпдіяльності обсягах або ж в межах обов'язкових продажів.

Але до особливого ажіотажу на міжбанку ці різноспрямовані чинники не призвели. Швидше — те, що відбувалося сьогодні можна назвати курсовим протистоянням інтересів найбільших гравців та їх позиційною боротьбою за тренд на торгах. Причому — з перемінним успіхом.

Певну інтригу вносить і майбутнє в третій декаді квітня засідання Монетарного комітету Нацбанку, де буде розглянуто питання щодо зміни (або збереження на діючому рівні) облікової ставки НБУ. Опосередковано це впливає на вартість гривневих ОВДП і інвестори гадають, що буде далі.

Для прийняття рішення, коли вкладатися в ці папери — у них залишається два аукціони (завтра та на наступному тижні) і ті з них, хто ставить на її зниження (ми теж схильні до того, що її зменшать на 0,25% -0,5% річних) — будуть скуповувати папери зараз, поки ставки вище.

А від цього буде залежати і обсяг валюти, що продається іноземними покупцями наших паперів на торгах, що в свою чергу — вплине на поведінку курсу і потенційно на розміри ЗВР. Тому сьогоденне відносне «затишшя» — оманливе.

Хід торгів:

З ранку відчувався брак валюти і долар на 11 годину зріс зі стартових 26,73 / 26,78 до 26,81 / 26,845 гривень. Це були максимальні рівні по дню і продавці валюти після 11 години почали «зливати» її основні обсяги, розуміючи, що «ловити більше нічого».

На 12:00 і вже до обіду — котирування впали до рівня в 26,77 / 26,80 за рахунок виходу основної частини пропозиції долара по дню. Після 14 години на фоні зниження активності ринку та на поодиноких операціях — курс просів до 26,75 / 26,78 на 15:00 і до 26,71 / 26,74 гривень на момент завершення сесії.

Головні події 15 квітня на міжбанку:

1) Після чергової курсової боротьби між великими гравцями, за фактом — невелике просідання долара з ранкових 26,73 / 26,78 гривень до 26,71 / 26,74 на момент завершення сесії;

2) НБУ не виходив на ринок в публічному форматі аукціону;

3) Довідковий курс НБУ на 12:00 зареєстрований на позначці 26,82 гривень за долар, а офіційний курс Нацбанку на 16 квітня встановлений на рівні 26,810204.

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram

Автор:
Олексій Козирев
Аналітик Олексій Козирев
Пише на теми: Валюта, цінні папери, інвестиційні проєкти, кредитування, міжнародні валютний та фондовий ринки, фінансові стартапи

Коментарі - 1

+
+25
AleksandrBank
AleksandrBank
15 квітня 2019, 18:11
#
Была чистая игра клиентов в начале дня на повышение успешно и потом все это повышение потухло, как итог рост к пятнице всего на 1 коп. Потребность в гривне на этой неделе никто не отменял. Потому вышли крупные экспортеры и плавно слили валюту.
Бояться большой ликвидности на этой неделе не стоит, она вся уйдет в разные направления.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися