Мінфін - Курси валют України

Встановити
15 квітня 2019, 12:02

Курс доможе стримати інфляцію до літа

За підсумками березня річні темпи зростання цін сповільнилися до 8,6%. Однак вже влітку ціни на імпортні товари і пальне можуть підрости.

Аналітики Райффайзен Банку Аваль проаналізували динаміку факторів, які впливають на інфляцію в Україні, та девальваційні ризики. «Мінфін»публікує ключові дані огляду.

Дещо покращилися у лютому очікування населення щодо цінової динаміки на наступні 12 місяців: 11,5% проти 12,1% у попередньому місяці. Продовжилося зниження індексу цін виробників промислової продукції — до 10,2% проти 10,4% р/р у січні.

У лютому прискорилося зростання зарплат: у номінальному вираженні — +20,4% р/р проти +19,6% місяцем раніше, і у реальному — +10,7% р/р проти 9,5%. Надходження від трудових мігрантів зросли на 8,4% р/р.

Активно нарощується споживче кредитування - +19,8% р/р проти 18,1% у січні.

Де взяти гроші до зарплати: перелік кращих МФО

Інфляційний тиск з боку факторів споживчого попиту залишається високим. Про це опосередковано свідчить згадане вище динамічне зростання обороту роздрібної торгівлі на 6,8% р/р, а також пасажирообороту на 3,9% р/р у січні-лютому 2019 року. За даними Міністерства інфраструктури, у 1 кварталі 2019 р. аеропорти України збільшили пасажиропотік на 21% порівняно з аналогічним періодом 2018 р. — до 4,4 млн пасажирів.

Фактор обмінного курсу залишився сприятливим для зниження імпортованої інфляції. Це відобразилося зокрема на зниженні цін на одяг і взуття (-3,5% м/м і -7,9% з початку 2019 р.). У нашому базовому сценарії, який передбачає відносно невисоку політичну і соціальну турбулентність, ми очікуємо збереження позитивного впливу курсового чинника на інфляцію як мінімум до кінця весни.

Позитивний вплив у короткостроковому періоді матиме відмова від підвищення ціни на газ для населення на 15% з 1 травня, а по факту — її зниження.

Що може посилити девальваційний тиск влітку

  • ризик відтермінування/ зриву другого траншу МВФ і пов'язаного фінансування, і, як наслідок, — вихід нерезидентів з ОВДП;
  • ймовірне погіршення цінової кон'юнктури на товари українського експорту;
  • сезонні фактори.

Це потенційно негативно позначиться на цінах товарів зі значною імпортною складовою. А зростання ціни на паливо відобразитися на широкому спектрі товарів і послуг.

Цього року Україну очікує пік виплат за державним боргом.Крім того, очікування міжнародних інвесторів заякорено на оцінках і рішеннях МВФ. Щоб зберегти дезінфляційний тренд, Україні критично важливо оперативно виконувати попередні заходи і дотримуватися структурних маяків для своєчасного отримання другого траншу від МВФ і ЄС. А також прийняти статтю про незаконне збагачення в адекватній редакції.

Коментарі - 1

+
+15
Captain  Cisco
Captain Cisco
15 квітня 2019, 21:45
#
Конечно нет. Все посчитали по 31 минимум.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися