Мінфін - Курси валют України

Встановити
12 квітня 2019, 16:37

Гривня не звертає уваги на вибори

Українській валюті допомагають грошові потоки, посівна, аграрії і заробітчани, які відсилають додому рекордні суми.

Политическая суета последних недель отпугивает инвесторов.
фото: youtube.com

Про настрої інвесторів, перспективи облікової ставки та чи може президентство Зеленського стати «чорним лебедем», розповів у своїй колонці на НВ фахівець відділу продажів боргових цінних паперів Dragon capital Сергій Фурса. «Мінфін» публікує скорочену версію тексту.

Про те, що робити інвесторам, якщо Зеленський виявиться чорним лебедем розповів у своїй колонці НВ фахівець відділу продажів боргових цінних паперів Dragon capital Сергій Фурса. «Мінфін» наводить скорочену версію тексту

Інвестори і спекулянти перебувають у прекрасному настрої, утримуючи індекси на локальних максимумах. Індекс S & P500 відкриється в п'ятницю на красивою позначці в 2888 пунктів. А в Вашингтоні проходять щорічні весняні зустрічі (Spring meetings) МВФ і Світового банку. За прогнозами МВФ світ зростає і зростає досить впевнено, але сповільнюється.

І поки найголовнішою новиною в фінансовому світі є розлучення Джефа Безоса, а також потенційний шлюб Дойче банку, хоча незрозуміло з ким. Світові новини приносять вести про військовий переворот в Судані, ніж навряд чи когось здивували і арешт Асссанжа, який так давно сидів у посольстві Еквадору, що перетворився з революційного романтика в якусь подобу Санта-Клауса.І ще весь світ з цікавістю спостерігає за парламентськими виборами в Індії, де повинні проголосувати 900 мільйонів людей (світовий рекорд), що розтягує голосування майже на тиждень. Китайці з такими викликами однозначно справляються легше.

Потік коштів на ринки,  що розвиваються триває. Котирування в українському сегменті єврооблігацій залишилися без змін. Ринки чекають, коли Україні закінчиться демоверсія і всі перейдуть до реальності, і стане відомо «Хто такий містер Зеленський». Чомусь інвесторів з Лондона це питання хвилює сьогодні більше, ніж українських громадян. Вони намагаються зрозуміти, чи є його президентство чорним лебедем чи ні. Поки це абсолютно не зрозуміло, що і робить торги досить млявими.

Читайте такожВ 2018 році в Україну перевели у 8 разів більше валюти, ніж за її межі — НБУ

Для люблячих ризик інвесторів настали прекрасні часи. Якщо ви вірите, що Зеленський — не чорний лебідь, то ви повинні купувати. Причому бажано гривневі інструменти і довгострокові. Найкраще підійдуть ОВДП з терміном обігу 3-5 років. Якщо не вірите, то вам краще зменшити гривневий ризик і при бажанні навіть зашортити. Або гривню, або суверенний борг. Благо, ринок NDF вже відновився, після краху 2014-20155 рр.

Хто не звертає уваги на вибори, так це українська гривня. Їй все одно, що ви там думаєте і прогнозуєте, у неї є грошові потоки, посівна і аграрії. І ще у неї є українські заробітчани, що відсилають додому рекордні суми (хвала безвізу, який замислювався, як подарунок для офісних хом'ячків, а вийшло трохи по-іншому). Гривня торгується на цьому тижні в районі 26,8 грн за долар. Не забуваємо і про триваючий інтерес іноземців до українських ОВДП.

Читайте також: Чому Україна цього року може залишитися без $2 млрд від кредиторів

Вкладення нерезидентів продовжилися і в цей вівторок, що добре помітно по стабільних продажах середньострокових зобов'язань (2 роки). Українські банки активно купують короткі ОВДП, а нерезиденти беруть довгі у розрахунку на відкриття доступу до українського внутрішнього ринку. У випадку хорошої погоди і відсутності чорних лебедів це може викликати невеликий вибух на ринку, і майбутнє зниження ставки НБУ.

Втім, чи буде НБУ знижувати ставку через тиждень ще не дуже ясно. І нехай інфляція продовжує уповільнення, очевидно зростаюча невизначеність може змусити Нацбанк знову почекати. Зрештою, сказати, коли у нас буде наступний транш МВФ поки не може ніхто, як і гарантувати, що інвестори будуть після виборів довго перебувати в гарному настрої.

Коментарі - 9

+
0
Цой Жив
Цой Жив
12 квітня 2019, 17:07
#
Головне питання — чи стане зелений лебідь чорним?
Інтрига триває.
+
+63
vadymbanker
vadymbanker
12 квітня 2019, 20:30
#
Это не лебедь, а гадкий утёнок
+
0
Кандидат в президенти лісу
Кандидат в президенти лісу
13 квітня 2019, 18:40
#
Не треба порівнювати наших хробаків з качками
+
+15
Артур М.
Артур М.
14 квітня 2019, 9:16
#
Черный лебедь, это с намеком? :)
+
+73
Oleg Ivanov
Oleg Ivanov
14 квітня 2019, 11:09
#
«Если вы верите, что Зеленский – не черный лебедь, то вы должны покупать. „
К сведению авторов статьи “черный лебедь» это необязательно негативное событие, а вполне может быть и позитивным.
+
+15
Captain  Cisco
Captain Cisco
15 квітня 2019, 9:20
#
По реакции гривны-еще не вечер. И пан аналитик это отлично знает.
+
+15
Transfer Go
Transfer Go
15 квітня 2019, 11:08
#
Гривна будет реагировать не на выборы, а на бегство награбленного нынешней, пока ещё, властью капитала из Украины. Вспомните 14-й год
+
+15
Олег Шишов
Олег Шишов
15 квітня 2019, 12:14
#
Уж со свечой не пересчитывал, но есть основания верить услышанному о том, что человек, так или иначе участвующий почти во всех коррупционных схемах в стране уже самолётами (а не самосвалами — размах однако!) вывез большую часть СВОЕГО нала. Вместе с семьёй. Так что бегство уже случилось и продолжается.
+
0
raskrivywka
raskrivywka
15 квітня 2019, 14:41
#
После второго тура очень даже повлияют. Надеюсь на чудо конечно…
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися