Мінфін - Курси валют України

Встановити
5 квітня 2019, 14:42

Вибори, медовий місяць та курс гривні

Інвестори позитивно сприйняли результати першого туру президентських виборів в Україні. Гривня стабільна, в ОВДП знову активно повертаються нерезиденти. Про те, що може змінити тренд довіри до України, розповів у своїй колонці на «НВ» фахівець відділу продажів боргових цінних паперів Dragon capital Сергій Фурса.

Инвесторы позитивно восприняли результаты первого тура президентских выборов в Украине.
фото: reliablecounter.com

Поки в Україні все перетворюється на фарс, демонструючи демоверсію майбутньої п'ятирічки, ринки зберігають бадьорість духу та гарний настрій.

Настрій на світових ринках

Індекс S&P500 впритул підібрався до історичних максимумів і відкриється в п'ятницю з позначки 2879 пунктів. Попереду планети всієї біжить технологічний сектор. І індекс NASDAQ вже оновив історичний максимум.

Глобально ж ринки очікують дозволу китайсько-американського протистояння, запущеного Трампом, через якого вже і глава МВФ Крістін Лагард заявила, що зростання світової економіки втрачає момент. З цього приводу на ринки поки що доставляють позитивну інформацію, як з боку Трампа, який відмовляється від тимчасових ультиматумів, так і з боку китайських товаришів.

З протилежного боку океану слідують традиціям і заповітам Шекспіра. Багато галасу даремно — так можна охарактеризувати процес Brexit, де нічого не сталося, нехай подій було багато.

Гарні новини для українського ринку

Де триває динаміка, що радує українське око, так це на сировинних ринках. Руда летить вгору, газ продовжує сповзати вниз — створюючи прекрасні умови для української гривні.

Гроші продовжують надходити на ринки, що розвиваються. На цьому тлі позитивна динаміка відзначалася і в українському сегменті, де, звичайно, головною новиною стали результати виборів.

Котирування українських єврооблігацій зросли на результатах, які, втім, не стали великим сюрпризом для інвесторів, адже вони довіряють соціології. Треба відзначити, що і у Володимира Зеленського зараз почався своєрідний медовий місяць з інвесторами і спекулянтами, які поки що позитивно оцінюють факт його лідерства, не сильно лякаючись зловісних тіней за спиною.

Меседжі, які доходять до банкірів в Сіті від команди Зеленського, оцінюються позитивно, як і той факт, що ці меседжі продукують шановні у фінансових колах люди, Данилюк і Айварас.

І, звичайно, ключове — ринки поки не закладають жодних проблем у співпраці з МВФ в разі обрання Володимира Зеленського, в чому зізнаються як торговці з Лондона, так і рейтингові агентства.

Читайте також: Moody's розповіло, що буде з економікою при Зеленському

І якщо інвестори вірять в такі оцінки, то їм треба купувати. Якщо не вірять і підозрюють, що все може бути не так і гладко, то для них з'являється унікальна можливість заробити на ірраціональності ринків. Правда, тут слід пам'ятати заповіт старого трейдера про те, що ринки можуть залишатися ірраціональними довше, ніж ви залишитеся платоспроможними.

Позитивний настрій ринків відбився і на результатах первинного розміщення ОВДП, де знову було багато покупців і серед них очевидно, достатня кількість нерезидентів.

Читайте також: Нерезиденти наростили в 3,2 рази вкладення в ОВДП

Втім, поки це мало відбивається на курсі гривні, яка коливається все в тих же межах, навколо 27,0 гривень за долар. Навіть динаміка резервів НБУ поки що позитивна, вони приросли за березень на $400 млн.

Але попереду їх чекають трохи інші часи і інша динаміка, адже вже з травня треба буде виплачувати борги, а на транш від МВФ можна не розраховувати до липня, в кращому випадку. І це при будь-якому результаті президентських виборів.

Коментарі - 11

+
+76
AleksandrBank
AleksandrBank
5 квітня 2019, 14:57
#
«а на транш от МВФ можно не рассчитывать до июля, в лучшем случае. И это при любом исходе президентских выборов» — я так понимаю много что не выполнено действующей властью, а Новый Президент врядли Раду нагнет, точнее им сейчас вообще пофиг.
+
0
Кандидат в президенти лісу
Кандидат в президенти лісу
6 квітня 2019, 14:42
#
Тут велике питання, що КС робити
Парламент то таке — беня домовиться з ринатою і парламент все що завгодно проголосує

+
0
jurius
jurius
6 квітня 2019, 16:58
#
Для того щоб домовитися треба бажати цього
+
0
Кандидат в президенти лісу
Кандидат в президенти лісу
7 квітня 2019, 12:52
#
Договорняками вже ситі
+
0
jurius
jurius
7 квітня 2019, 13:37
#
Ну Зеленський/Коломойський так чи інакше буде змушений працювати з новим парламентом. Популістична «якість» нового парламенту вже вимальовується. Подивимося як це в нього/них вийде без договорняків в умовах, коли Зеленський не пропонує нічого, а небажання Коломойського змінювати систему не викликає сумнівів.
+
0
Кандидат в президенти лісу
Кандидат в президенти лісу
7 квітня 2019, 14:55
#
Прочитайте мій коментар вище
> беня домовиться з ринатою і парламент все що завгодно проголосує
+
0
jurius
jurius
7 квітня 2019, 15:17
#
Проголосує але не за боротьбу з корупцією.
+
0
Кандидат в президенти лісу
Кандидат в президенти лісу
7 квітня 2019, 16:46
#
Залежить від того хто потрапить під удар такої боротьби
+
0
nomer
nomer
6 квітня 2019, 17:39
#
Сейчас по миру «шастает» очень большое колличество «гарячих денег» и так долго не может продолжать или их «утилизация» по типу привязки в что то неординарное или «утилизация» через кризис.
Согласно економической математики мы уже протянули на год. с этим событием.
1998, 2008…
+
+28
nomer
nomer
6 квітня 2019, 17:43
#
Насчёт Нового Президента, я бы иллюзий не строил. Любит наше населения быть сказками. Все время их ими «кормят», а они все верят и верят, а если что досочиняют.
У нас проблема даже не у власти, а у культуре и мышлении большой части населения.
Для меня нужны механизмы что за чем и как, а не «сладкие слова», реальность всегда более жестока.
+
0
nomer
nomer
6 квітня 2019, 17:29
#
Очень умные люди пишут такую аналитику. И о чет статья о каких инвесторах? Об тех обладателях «гарячих дол.», которые бегают из страны в страну в надежде максимум заработать на нестабильности и слабости.
Мне это напоминает апрель 2008 р. когда грн. укреплялась весной и летом, но хотел получить ответ, что было то осень, куда инвесторы, то делись за месяц август?
И что наступило тогда у нас? Умные люди думаю не забыли.
Любой «шорох» сдесь или падение большой «канторы» в мире быстро сдесь сделаю уже совсем другой тренд с 20 млрд. и не своими в резерве.
Как на меня все «веселое» будет осенью.
Но сначала МВФ должен с траншеи прокатить.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися