Мінфін - Курси валют України

Встановити
5 квітня 2019, 9:56

Як не витрачати зайве в супермаркетах

Прийти в магазин за молоком і вийти з навантаженим візком — історія, знайома багатьом. Серед барвистих упаковок, запахів, що ваблять і достатку акційних пропозицій складно не піддатися спокусі і не почати тринькати. Якщо ви не хочете залишати левову частку сімейного бюджету в супермаркетах, добре продумайте стратегію покупок.

«Мінфін» підготував 5 лайфхаків, які допоможуть заощадити

1. Складайте чіткий список запланованих покупок

Люди часто роблять покупки спонтанно, під впливом емоцій, а потім шкодують про витрачені гроші. І це не їхня вина, адже маркетологи роблять все можливе, щоб змусити покупців придбати якомога більше товарів. У хід йдуть різні хитрощі: наприклад, проплачені брендами товари розташовують на рівні очей, де їх швидше помітять. До основних продуктів ви доберетеся лише після того, як зробите довгий шлях повз полиці з менш потрібним товаром. Покупців «дражнять» запахами свіжоспеченого хліба, кави та ванілі. Від цього розігрується апетит і зростає бажання робити непотрібні покупки. Якщо не складати чіткий список і не дотримуватися його, сума в чеку кожен раз буде набагато вищою за ту, що ви планували витратити спочатку.

2. Купуйте продукти тривалого зберігання про запас і краще великими обсягами

Товар у великих упаковках практично завжди в перерахунку на 1 кг дешевше, ніж в маленьких розфасовках. Якщо ви часто використовуєте такі продукти, як борошно, крупи, цукор, макаронні вироби або консерви, їх вигідніше купувати «оптом». Але при цьому дуже важливо зберігати «товари про запас» правильно, інакше це не економія, а викинуті гроші.

3. За можливості купуйте продукцію на вагу

Товар в упаковці виглядає гарно, але далеко не завжди є сенс переплачувати за ошатний «одяг», який ви викинете відразу після повернення з магазину. Адже крупи і борошно, наприклад, слід зберігати в спеціальних ємностях, а не в упаковці. Що стосується цукерок і печива, то якщо ви не плануєте презентувати їх в якості подарунка, купіть продукцію тих же брендів на вагу. Це обійдеться дешевше.

4. Для оплати використовуйте вигідну банківську карту

З деякими платіжними картами в супермаркетах можна не тільки витрачати, а й заробляти гроші.

Ось декілька рекомендацій, як правильно обирати пластик, щоб отримувати задоволення від покупок.

Спеціальні партнерські пропозиції банків і супермаркетів

Якщо ви регулярно закуповуєтесь в магазинах однієї торгової мережі, обирайте «пластик», який поєднує в собі і можливості карти для оплат, і переваги програми лояльності мережі. Наприклад, Альфа-Банк Україна розробив карту «ЕКО-Максимум» для тих, хто віддає перевагу практичному підходу до покупок. Її власники автоматично стають учасниками клубу лояльності мережі «ЕКО-Маркет»: при кожній оплаті товару в супермаркеті картою, клієнту на рахунок повертається до 4% від витраченої суми у вигляді «еко-бонусів».  Якщо розраховуватися карткою «ЕКО-Максимум» в інших супермаркетах, банк також буде нараховувати бонуси, але тільки 2% від витраченої суми.

Платіжна карта з кешбеком на всі покупки

Ще варіант — обрати карту, яка буде вигідна не тільки в супермаркетах, але й принесе кешбек в різних категоріях. Найширші можливості сьогодні дає програма лояльності Альфа-Банку Україна — Cash'U CLUB. Її учасники гарантовано повертають назад на рахунок від 0,5 до 20% від суми витрат, в тому числі і на продукти.

Як це працює? При кожній оплаті картою банк нараховує «кешью»-бонуси, за допомогою яких ви зможете повернути гроші за покупки назад на рахунок. Обмін бонусів на гроші відбувається в розділі Cash'U CLUB мобільного додатку Alfa-Mobile Ukraine в режимі реального часу.

Щомісяця учасникам надається список категорій покупок «СУПЕРбонуси», за якими діє підвищений кешбек. Залежно від свого статусу в клубі (Bronze, Silver, Gold або Platinum) учасник обирає від 2 до 5 категорій, в перелік яких часто потрапляють «Продукти». Але навіть якщо такої категорії не передбачено в поточному місяці, то ви зможете заощадити за рахунок покупок в інших категоріях. У будь-якому випадку, будете в плюсі.

У квітні Cash'U CLUB був доповнений розділом «Мої акційні додатки». За оплати в акційних категоріях або партнерських торгових точках клієнт також отримує додатковий кешбек.

5. Слідкуйте за акціями та беріть участь в бонусних програмах торгових мереж

У великих містах конкуренція між супермаркетами величезна, торгові мережі навперебій змагаються за увагу покупців. Програми лояльності та дисконтні карти — найпростіший інструмент, який дозволяє міцно прив'язати до себе клієнтів. Людина отримує знижки або накопичує бали, якщо купує товар в магазинах конкретної мережі. А ще в більших торгових мережах часто представлені лінії продукції під власним брендом: магазин не витрачає кошти на просування такого товару, тому його вартість нижча, ніж у конкурентів, навіть якщо вони зроблені на одному заводі.

Користуйтеся цими лайфхаками, заощаджуйте та отримуйте більше задоволення від походів в супермаркети.

Коментарі - 15

+
+23
AleksandrBank
AleksandrBank
5 квітня 2019, 10:25
#
Эко-маркет — забыл когда там был, 5 лет или сколько там назад. Помойка еще та.
+
+22
alex859
alex859
5 квітня 2019, 11:20
#
Иногда зайти всё же можно для разнообразия, есть сети и похуже, например Фуршет.
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
5 квітня 2019, 12:23
#
Эко-маркет упомянут исключительно из-за карты Альфа-банка «Эко-Максимум», по которой в «Эко-Маркете» дают максимальный бонус, по сравнению с другими торговыми сетями.
+
+15
ramarren
ramarren
5 квітня 2019, 13:11
#
А банк «Восток» не проплатил упоминание своей специальной карточки для «Сильпо», хотя сеть «Сильпо» гораздо шире, чем у «Экомаркет»
+
0
allexpl
allexpl
5 квітня 2019, 13:27
#
Не везде — у нас в городе 8 Эко-маркетов, а Сильпо только 2. Эко у нас к «помоечным» не относится… вполне нормальные маркеты. Ну, а Сильпо конечно «элита» — там и контингент соответствующий многих покупателей… задравши нос ходят…
+
+3
alex859
alex859
5 квітня 2019, 15:50
#
Сильпо «элита» разве что по уровню цен, но не по качеству обслуживания. Редко туда захожу, тем не менее там чаще всего встречаю несоответствие цен на полках и на кассе. Не говоря уже о вчерашней кулинарии, которая в нормальных магазинах выбрасывается, а там спокойно продаётся.
+
0
kharj
kharj
9 квітня 2019, 0:34
#
В Харькове Сильпо бывают разного уровня, как ни странно
+
0
ramarren
ramarren
9 квітня 2019, 13:22
#
Я имел в виду в стране вцелом
+
+94
Qwerty1999
Qwerty1999
5 квітня 2019, 12:17
#
Спасибо редакции Минфина за очередную еженедельную рекламу Альфа-банка…

+
0
Apollo17
Apollo17
5 квітня 2019, 14:56
#
Я думаю можно быть толлерантнее к определениям магазинов фуд ритейла — не все могут зайти в сильпо и купить что то, некоторые покупают в атб

+
+31
alex859
alex859
5 квітня 2019, 16:00
#
Так АТБ в целом магазин получше: на кассе задают 1 вопрос вместо 3, цены гораздо ниже. Но ассортимент рассчитан на небогатых людей, поэтому далеко не всегда можно найти товар по вкусу.
+
0
Pens
Pens
6 квітня 2019, 4:15
#
«Прийти в магазин за молоком и выйти с нагруженной тележкой – история, знакомая многим. „
История знакомая многим — прийти в магазин за молоком, посмотреть на цену и выйти с четвертушкой “Украинского».
Да и приходя частенько за молоком, а выходя с нагруженной тележкой, надо за этим молоком на машине ездить. Правда в свое время видел я человека ездящего за хлебом на авто… Но! «Наши люди в булочную на такси не ездят!»(с) :)
+
0
kharj
kharj
9 квітня 2019, 0:36
#
Да что у вас за крайности… Для кого большие пакеты существуют
+
0
Владимир Поливальников
Владимир Поливальников
6 квітня 2019, 4:46
#
Что значит — транжирить? Большинство живут от зарплаты и, до зарплаты. Советы для богатых!?
+
+15
Qwerty1999
Qwerty1999
6 квітня 2019, 9:43
#
Большинство живут от пенсии до пенсии, несколько меньшая часть живут от зарплаты до зарплаты, ещё немного меньше живут от черной зарплаты до черной зарплаты.
И только незначительная часть живёт от даты погашения кредита до даты погашения кредита и всё время находясь в льготном периоде.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися