Мінфін - Курси валют України

Встановити
26 березня 2019, 11:34

Без Фонду гарантування вкладів: як Нова Зеландія захищає депозити

Як Резервний Банк Нової Зеландії заохотив громадян ретельніше вивчати фінансові показники банків і отримав за це нагороду «Ініціатива року» від видання Central Banking «Мінфіну» розповів учасник Eкcпертної платформи НБУ, керівник проектів та програм Департаменту відкритих ринків Національного банку України Емал Бахтарі. 

Розкриття інформації щодо окремих показників банківської системи є важливою складовою Базельської угоди, а саме її частини / підвалини №3 (Pillar 3). Базельський комітет з нагляду нещодавно оновив зміст цієї підвалини, щоби стимулювати ринкову дисципліну банків через вимоги з розкриття інформації регуляторами. Зазвичай ці вимоги виконуються через публікацію громіздких та складних для пересічного користувача таблиць.

Але Резервний Банк Нової Зеландії (RBNZ) підійшов до теми творчо. Тамошній центральний банк розробив Financial Strength Dashboard — панель індикаторів фінансової міцності. Візуально це виглядає як сторінка на офіційному сайті, де є ключові показники банків (адекватність капіталу, якість активів, прибутковість, баланс, ліквідність та концентрація кредитів).

Формат подачі інформації інтуїтивно зрозумілий навіть фінансистам-початківцям. Але при цьому вкрай корисний для спеціалістів: кожна рубрика розкривається на окремій сторінці із таблицями та графіками, і фінансові аналітики мають серйозний ґрунт для ретельного аналізу по кожному банку. Зокрема, дані доступні в форматі Excel. Автори проекту вважають таке розкриття і подачу інформації дуже корисним інструментом оцінки ризиків.

Прозорість у Новій Зеландії є ключовим фактором для підтримки фінансової стабільності, адже у країні відсутня система державного гарантування депозитів. Тому можливість порівняти в зручному форматі показники одного банку з іншими є дуже вдалою ідеєю.

Регулятор запустив систему в травні 2018 року, розкривши понад сотню показників та описавши основні індикатори. «Недостатньо добре просто показати цифри в таблицях на сайті та очікувати від користувачів розуміння ситуації», — вважає Тобіас Ірхер, один з розробників. На думку представників RBNZ, важливо подати інформацію водночас як для фахівців, так і для пересічних користувачів. Це призводить до того, що самі банки стають дисциплінованішими, оскільки перебувають під наглядом з боку широкої громадськості.

 Як більше заробити на доларовому депозиті. Бонус від «Мінфіну» 

Зручність подачі даних не змусила довго на себе чекати: кількість відвідувачів зросла із 500 осіб у квартал до 11 тисяч. З них більше 30% — це постійні користувачі, які постійно повертаються на сайт за новою порцією даних. Опитування свідчать, що ця панель стала основним джерелом первинної інформації про банки у країні.

Новим форматом задоволені і банки: візуалізація дала можливість побачити непомітні зв’язки, ходи конкурентів, помічати власні помилки. Хоча за два роки до запровадження панелі банки були дещо іншої думки, наполегливо опонуючи цій ініціативі регулятора.

Першою реакцією банківського лобі було: «Ні, дякуємо!» Банки аргументували свою позицію тим, що отримавши великий обсяг додаткової інформації про фінансовий стан, непрофесійні інвестори або просто пересічні вкладники можуть невірно оцінити реальний стан банку. А це призводитиме до втечі коштів з фінансової установи. Додаткова публікація даних, на думку Новозеландської банківської асоціації (NZBA), могла призвести до помилок та дублювання, вплинути на ринкову вартість банків та навряд чи стимулювала би вкладників зацікавитися або повністю зрозуміти інформацію, що центральний банк планував розкрити.

Однак аргументи регулятора виявилися врешті-решт сильнішими, і фінустановам довелося погодитися на таке незручне для них нововведення.

У Новій Зеландії відсутня система державного гарантування депозитів. Натомість з’явилася зрозуміла навіть для пересічних громадян платформа для вивчення та аналізу показників по кожному окремому банку

RBNZ не приховує, що одним з головних завдань при розробці цієї панелі було донесення до пересічних громадян – роздрібних інвесторів базової інформації про стан фінансових установ, до яких вони несуть свої кошти. Адже переважна більшість, як і в Україні, звертає увагу лише на відсоткові ставки по депозитах, ігноруючи решту даних, що потім обходиться дуже дорого.

Ефективність розкриття інформації вже дала поштовх для запровадження такого підходу і в інших сферах. Наприкінці минулого року RBNZ заявив про плани побудувати схожу інформаційну панель для страхових компаній в середині 2019-го.

В цілому напрошується висновок, що варто максимально оприлюднювати все, що не є таємницею чи чутливою для ринку інформацією. Але до цього треба ще вміти подати статистичні дані зручно, наочно та красиво.

Так виглядає стартова сторінка Financial Strength Dashboard

Коментарі - 14

+
+137
yarg
yarg
26 березня 2019, 12:59
#
Все это — имитация деятельности.
У двух банков кредитный портфель по 1 миллиарду гривен. Одного класса и одной категории.
Но у одного — это реальные кредиты, которые вернутся и принесут доход, а у другого — псевдо-связанные компании с залогами, существующими только в отчетности.

И ни в какой отчетности и ни в каких рейтингах вы не увидите реальной картины. Более того — залоги могут менятся, заменятся и т.п.

Так что вся эта «красивая подача данных», инфографика и другие умные слова — до одного места.
И не думайте что это какие-то наши «приколы». Желающие могут вернутся к делу компании «Енрон».

+
+15
Wless
Wless
26 березня 2019, 20:38
#
«Енрону» в правовом государстве впаяли реальные сроки за такую отчётность.
+
+43
yarg
yarg
26 березня 2019, 20:58
#
До банктротства или после? аудиторским компаниям, которые это видели — тоже впаяли? нет… везде нет…
+
0
sapworkdir
sapworkdir
1 квітня 2019, 9:09
#
З цього виходить, що банки взагалі імітація діяльності по оцінці ризиків за реальні гроші. Треба заборонити їм кредитування взагалі і тоді, як на Кікстартері. кожний буде бачити кінцевого позичальника. :)
+
0
yarg
yarg
1 квітня 2019, 9:33
#
Нет конечно. Оценка рисков — это совсем не «изучение отчетности». это вообще другое.
+
+34
avantoffer
avantoffer
26 березня 2019, 13:17
#
Нбу взяло вектор на уход от фонда гарантирования и возложения рисков на инвесторов\вкладчиков?
все верно, только… не пошли бы они со своей кешлесс стратегией.
Какого фига мне поддаваться на провокации и уходить от кеша в банк что-бы брать на себя риски банковской системы?
+
+114
yarg
yarg
26 березня 2019, 13:21
#
НБУ как раз не взяло.
не поддавайтесь. Просто через некоторое время вы будете чувствовать себя как человек, которых ходит пешком, чтобы не брать на себя риски автомобильной промышленности.
+
+30
RAhunokUA
RAhunokUA
26 березня 2019, 16:44
#
Ну тут как… Гарантия приводит к сокращению дохода от размещения капитала, т.к. банки вынуждены отдавать мзду в фонд гарантирования. А могли бы отдать вкладчикам. Но, с другой стороны, делают пассивный доход при правильной диверсификации полностью безопасным. Выбор между полной безопасностью и ростом доходности за риск. Может быть, для финисово грамотного населения с англосаксонскими капиталистическими традициями это и ничего, даже лучше. В Украине это точно вызвало бы немалый отток вкладов.
+
+15
Mindent
Mindent
26 березня 2019, 20:16
#
… а также лихорадочную скупку инвалюты или, на худой конец, недвижимости…
+
0
yarg
yarg
26 березня 2019, 20:59
#
Недвижимости — это хорошо. это рост ВВП. А настроить ее можно бесконечно :)
+
0
RAhunokUA
RAhunokUA
27 березня 2019, 16:13
#
Yarg, внесу поправочку. Это рост номинального ВВП, а не реального. От этого больше метров строить не начнут, т.к. спекулятивный эффект имеет краткосрочный характер, а проекты по строительству долгосрочны.
+
0
mary27
mary27
26 березня 2019, 21:44
#
«могли бы отдать вкладчикам» — там ставки по вкладам около нуля.
Если ввести страхование вкладов, их вкладчики ничего не потеряют.

«для финисово грамотного населения с англосаксонскими капиталистическими традициями это и ничего, даже лучше» — до первого банковского шухера.
А как только, то введут и страхование вкладов, а то и национализируют.

+
0
RAhunokUA
RAhunokUA
27 березня 2019, 16:18
#
«до первого банковского шухера»
Где, в Новой Зеландии? Был ли он там хоть раз, думаю что нет… При таком уровне информирования вкладчиков и инвесторов это едва ли случится. Это спокойная страна на краю света. Но, хотя, случится может всякое…
+
+21
mary27
mary27
27 березня 2019, 16:30
#
Все когда-то бывает в первый раз)
При таком уровне информированности вкладчиков они повторят наш 2014 год.

Когда поймут, что диаграммки-то ничего не показывают.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися