Мінфін - Курси валют України

Встановити
6 березня 2019, 14:25

Купив ОВДП — подавай декларацію про доходи

ОВДП користуються популярністю в українських інвесторів. Висока дохідність, державні гарантії на всю суму та відсутність податку на доходи фізичних осіб мотивують українців активно купувати державні облігації.

ОВДП користуються популярністю в українських інвесторів.
фото: minfin.com.ua

Проте, виявляється, попри відсутність податку власники облігацій зобов’язані подавати податкову декларацію. Про те, що варто зазначити у декларації, та які штрафи передбачили податківці для тих, хто ухилятиметься від декларування доходів, розповів партнер в iPlan.ua, засновник соціального проекту «Сімейний Бюджет» Любомир Остапів.

Державні облігації в тренді у українських інвесторів вже другий рік поспіль, тому варто поговорити про податки. За законом відсотки по ОВДП не оподатковуються податком на доходи фізичних осіб, але з них утримується 1,5% військового збору. Податки нараховує та сплачує податковий агент – брокер. Напиклад, проценти по банківських депозитах оподатковуються податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18% та 1,5% військового збору. Податки в даному випадку нараховує та сплачує податковий агент – банк. Декларацію подавати не потрібно, оскільки доходи було отримано виключно від податкових агентів.

Але якщо у портфелі інвестора є ОВДП і він отримував протягом року не тільки відсотки за ними, а й дохід від погашення ОВДП — декларація обов'язкова. Наприклад, інвестор був власником облігації, яку придбав за 998 грн, а під час погашення Міністерство фінансів погасило її з розрахунку 1000 грн. за облігацію. Таким чином, номінальна (викупна) сума виявилась більшою за суму придбання і у клієнта з’явився дохід. В цьому випадку податок на доходи фізичних осіб теж не сплачується, а брокер утримає 1,5% військового збору, проте подавати декларацію все ж потрібно. Навіть зважаючи на те, що всі необхідні податки вже сплачено.

Такий обов’язок на власників облігацій покладено згідно Листа ДФС від 22.03.2017 № 3926/С/99-99-13-02-03-14.

За неподання або несвоєчасне подання декларацій про майновий стан і доходи до фізичних осіб платників податків можуть бути застосовані наступні санкції:

– фінансовий штраф в розмірі 170 грн. за кожне порушення або 1020 грн. за кожне порушення, якщо протягом року вже було застосовано штраф за таке порушення (п.120.1 ПКУ);

– адміністративний штраф у розмірі від 51 до 136 грн., разово – ст.164-1 КУпА.

Про застосування фінансового штрафу буде складено податкове-повідомлення рішення та надіслано (вручено) особисто фізичній особі чи її представникові, надіслано на адресу за місцем проживання або останнього відомого місцезнаходження (з повідомленням про вручення). По адміністративному штрафу буде надіслано (вручено) постанову про накладення адміністративного стягнення.

Звісно, розмір штрафів незначний, але кожен сам вирішує, чи загравати з податковими органами?

Коментарі - 8

+
+20
Barmaley33
Barmaley33
6 березня 2019, 15:49
#
Огромное спасибо за статью. Уже второй месяц не могу ничего внятного добиться от налоговой по поводу декларирования ОВГЗ. Интересует ещё такой момент: ОВГЗ нужно указывать в декларации на момент их покупки или на момент получения по ним дохода (проценты или погашение)?
+
+46
Василь Матій
Василь Матій
6 березня 2019, 16:45
#
Якщо за звітний рік отриманий дохід від погашення ОВДП, то строк подачі декларації — до 1 травня року, який настає за звітним (п.49.18.4 ПКУ). Якщо за звітний рік отримано тільки купонний дохід, то подавати декларацію не потрібно.
+
+33
mary27
mary27
7 березня 2019, 0:22
#
Тот случай, когда Любомир Остапiв открыл для себя налоговое право Украины.
«Эксперт в финансах», простиосспаде.
Рукалицо.
+
0
Kanarej
Kanarej
7 березня 2019, 16:08
#
А где написано, что он открыл для себя? :)
+
0
mary27
mary27
7 березня 2019, 18:13
#
Мне понравилась ссылка на «эксперта».
Если на то пошло, для меня местный Semenvekselberg больший эксперт, чем этот АйТист.
+
+40
Kanarej
Kanarej
7 березня 2019, 18:43
#
Никто, кроме Вас его экспертом не называл. Просто ссылка на его статью, в которой расписываются нюансы. Кстати, полезная информация, я например не знал, что при покупке ОВГЗ нужно подавать декларацию в налоговую, причем ее неподача грозит штрафом. Думаю, много кто не догадывался или не догадывается об этом.
+
+23
mary27
mary27
7 березня 2019, 18:51
#
«Никто, кроме Вас его экспертом не называл» — неловкий перевод стрелок.
Ссылочки на его г…сайт намекают на «экспертность», с которой у него довольно плохо.
Он еще в бложике с умным видом пишет в лучшем случае банальности.
И банит тех, кто указывает на ощибки)
Такой ранимый)

«я например не знал, что при покупке ОВГЗ нужно подавать декларацию в налоговую» — не знали, что при инвестиционной деятельности надо декларировать доходы?)
«много кто не догадывался или не догадывается об этом» — месяц назад брокеры начали рассылать результаты фин.деятельности за прошлый год, для подачи деклараций)
Но то такЭ)
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
7 березня 2019, 19:37
#
Подай декларацию и спи спокойно…
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися