Мінфін - Курси валют України

Встановити
4 березня 2019, 14:19

Закон про валюту створив низку проблем для банків та клієнтів

Внаслідок валютної лібералізації та масштабних регуляторних змін у банкірів та клієнтів виникла низка питань, які необхідно буде вирішити найближчим часом. Про це під час Валютного форуму розповіла Оленка Коробкова, виконавчий директор НАБУ.

Внаслідок валютної лібералізації та масштабних регуляторних змін у банкірів та клієнтів виникла низка питань, які необхідно буде вирішити найближчим часом.
Фото: ukranews.com

«По-перше, закон зобов’язує банки виявляти і контролювати платежі своїх клієнтів-резидентів у гривні на рахунки нерезидентів, відкриті в інших банках. Але стовідсотково надійного механізму їх виявлення нема, і ми розраховуємо на роз’яснення НБУ з цього приводу. По-друге, виникла затримка із затвердженням оновленого порядку відкриття рахунків. Це створило колізії, які перешкоджають відкриттю рахунків нерезидентам та здійснення певних операцій», — пояснила вона.

Також вона наголосила, що відтепер існує обов’язок банків перевіряти відповідність процентних ставок за кредитами від нерезидентів ринковим ставкам.

«Банки опиняються між трьох вогнів – клієнти, НБУ та, потенційно, податківці», — додала вона.

На її думку залишились розбіжності і між нормативною базою Міністерства економічного розвитку і торгівлі та новим валютним законом в частині переліку виключень з режиму контролю строків розрахунків за зовнішньоекономічними контрактами. Адже за новим законом строк обов’язкового продажу валютної виручки продовжено зі 180 до 365 днів, проте відповідні зміни ще не внесені до нормативних актів Мінекономрозвитку, що створює ризики санкцій для клієнтів.

Коментарі - 1

+
0
serega k
serega k
5 березня 2019, 13:20
#
Не совсем понятно как НАБУ связано с валютной либерализацией, или она банковский эксперт? И я согласен с НБУ и МВФ, что любые послабления нужно делать так что бы люди, на которых НАБУ должно заводить и расследовать уголовные дела в первую очерень не могли вывести ворованные деньги в оффшор
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися