Мінфін - Курси валют України

Встановити
1 березня 2019, 16:20

Як пов'язана інфляція і безробіття? Що таке Крива Філіпса і чому вона важлива для центрального банку

Як ви можете знати, ФРС (та й взагалі інші ЦБ) в процесі вироблення рішень щодо монетарної політики стикається з пошуком оптимальної комбінації споживчої інфляції і безробіття (inflation-unemployment trade-off). Таргетування не окремо, а саме комбінації цих показників спирається на відому в середовищі економістів імовірно негативну взаємозв'язок між інфляцією та безробіттям, іменованої «кривої Філіпса».

Початок її досліджень було закладено новозеландським економістом Вільямом Филлипсом, який досліджував лінійну зв'язок між темпом зростання зарплат і безробіття в Британії майже за сто років, і виявив чітку зворотну залежність між цими двома макроекономічними параметрами (схожу на криву гіперболи). Тоді вона виглядала ось так:

Как Кривая Филлипса сыграла злую шутку с ФРС

Вважається, що зростання зарплат є «провісником» споживчої інфляції. Власне зв'язок між двома змінними можна логічно обґрунтувати за допомогою такої ланцюжка: зниження безробіття => дефіцит працівників => інфляція зарплат, тобто зростання доходів => зростання споживання => прискорення інфляції. Правда споживання може мало не встигати за зростанням доходів (тобто зв'язок зі зростанням доходів нелінійна) як за рахунок насичення, так і за рахунок того, що з ростом доходів починає переважати мотив заощадження.

Пізніші дослідження взаємозв'язку інфляції і безробіття вже були не такими вдалими, що позбавляло економістів зручного і зрозумілого виведення на якому можна було засновувати монетарну політику. Відомі монетаристи, такі як Мілтон Фрідман вважали що крива Філліпса працює тільки в краткосроке, тому має існувати ціле сімейство кривих, перехід на які супроводжується зміною інфляційних очікувань (см.NAIRU). Загалом ставало все менш зрозуміло, чи є взаємозв'язок і як вона працює.

Однак навіть сьогодні, топ менеджери ФРС не бажають прощатися з комфортною макроекономічної концепцією, тому поперемінно заявляють, що крива то працює, то ні. Зрозуміло, їх висловлювання «корелюють» зі стабільністю взаємозв'язку. Судіть самі:

Август 2017. Крива Філіпса поступається в якості одновимірним моделям з іншими змінними.

Січень 2019. Нелинейная зв'язок між інфляцією та безробіттям також відсутня (не має змістовного значення)

Як ви пам'ятаєте за останні два роки безробіття в США впала до рекордного мінімуму, в той час як прискорення інфляції не спостерігалося. Відповідно дослідження дійшли висновку, що зв'язок дійсно відсутня.

Але в лютому 2019 року в дебати вступає президент ФРБ Нью-Йорка Джон Вільямс, який вказує лише на «сплячий» період кривої Філіпса, тому що… ФРС посадив інфляційні очікування на низькому рівні. За останні 25 років в США, базовий індекс споживчих витрат (Core PCE) зростання середнім темпом в 1.8%.

На думку Вільямса, населення США яке зараз в найбільш економічно активному віці, спостерігало низьку інфляцію протягом всього свого життя, і таким чином не маючи досвіду поведінки в умовах високої інфляції, продовжать очікувати низьку інфляцію в майбутньому. Виходить своєрідне замкнене коло, в якому інфляція не може прискоритися і навіть залишається нечутливою до кредитного стимулювання ЦБ.

Цей же досвід, по суті, можна застосувати до японців і країнам ЄС.

Теорія красива і струнка, з належним рівнем абстракції властивою економістам, проте в ній є слабке місце. Виходячи з логіки інфляційних очікувань, споживач повинен знизити споживання блага якщо вважає, що ціна на нього впаде (або сповільниться підвищення ціни) і збільшити споживання якщо вважає, що підвищення ціни прискориться.Власне, це і є механізм «запуску» і «зупинки" інфляції за допомогою інфляційних очікувань. Однак чи вписується цей механізм в профіль споживання середньостатистичного споживача?

або:

Якщо споживач вважає, що ціни на продукти будуть падати, чи перестане він купувати продукти?

Якщо споживач вважає, що ціни на бензин будуть знижуватися, чи перестане він заправляти машину?

Якщо споживач вважає, що ціни на бензин прискоряться, чи буде наповнювати бак понад норму?

Якщо споживач очікує, що ціни на оренду житла будуть падати, почекає він з орендою?

Як ви вже здогадалися, мова йде про «еластичності» споживання товарів або послуг до інфляційних очікувань споживача. Які б не були інфляційні очікування їх залежність з деякими статтями витрат може бути слабка або взагалі бути відсутнім. Напрошується питання: а скільки таких товарів і послуг у споживчому кошику?

Найпростіше це оцінити, подивившись на ваги у формулі CPI, споживчої інфляції в США:

Как Кривая Филлипса сыграла злую шутку с ФРС

Таких товарів і послуг 80.254%! У світлі такого аналізу, теорія історично обумовлених низьких інфляційних очікувань Вільямса і його «наполеглива» віра в криву Філіпса, щонайменше викликає питання.

Сама іронія в тому, що на ринку активів інфляційні очікування працюють чудово. Якщо інвестори вважають, що актив виросте в ціні, вони будуть прагнути купувати актив. Але чи не тому вони так вважають, що ФРС знизив ставки і запустив QE, одержимий коригуванням інфляційних очікувань, Кривий Філліпса і «цільового рівня інфляції в 2%»?

Артур Ідіатулін, компанія Tickmill UK

Наш конкурс для ледачих Вгадай NFP

PRO рахунок умови

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися