Мінфін - Курси валют України

Встановити
28 лютого 2019, 16:00

Рада підтримала введення інституту АЕО на митниці

Верховна Рада підтримала в першому читанні законопроект про авторизованого економічного оператора (АЕО) на митниці. Про це йдеться в повідомленні Міністерства фінансів.

Верховная Рада поддержала в первом чтении законопроект об авторизированном экономическом операторе (АЭО) на таможне.
Фото: economica.com.ua

Що це дасть


Відповідно до угоди про асоціацію між Україною та ЄС, Україна взяла на себе зобов'язання адаптувати національне митне законодавство до митного законодавства ЄС. Це передбачає, зокрема, і впровадження в Україні інституту АЕО.

  • Це дасть змогу наблизити українське законодавство до стандартів ЄС, зменшить бар'єри для міжнародної торгівлі і підвищить конкурентоспроможність українських експортерів.
  • Українські компанії, які займаються зовнішньоекономічною діяльністю, зможуть стати частиною всесвітньої торговельної мережі.
  • Значна частина положень цього законопроекту стосується зміни чинних нині процедур декларування товарів. Зокрема, законопроект передбачає введення короткої ввізного декларації, яка застосовується в ЄС.
  • АЕО має право на такі спрощення: загальна фінансова гарантія, самостійне накладення пломб спеціального типу, спрощене декларування, випуск по місця розташування.

Хто зможе отримати статус АЕО

  • Як уточнила глава комітету ВР з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна, законопроект передбачає обмежену кількість АЕО.
  • Статус такого оператора в перші три роки зможуть отримати тільки ті підприємства, які є одночасно виробником-імпортером і виробником-експортером.
  • «До них не будуть відноситися посередники, комісіонери тощо», — наголосила Южаніна.

Міністр фінансів Оксана Маркарова зазначила, що законопроект буде ще відпрацьований спільно з профільним комітетом до другого читання.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися