Мінфін - Курси валют України

Встановити
27 лютого 2019, 19:12

Нацбанк планує обмежити використання готівки

Нацбанк планує запровадити низку заходів для звуження сфери використання готівки. Відповідний проект постанови регулятор виніс на громадське обговорення і приймає пропозиції до 27 березня.

Нацбанк планує запровадити низку заходів для звуження сфери використання готівки.
Фото: прес-служба НБУ

Які обмеження пропонує регулятор

  • зниження граничної суми розрахунків готівкою суб’єктів господарювання з фізичними особами з 50 000 гривень до 15 000 гривень (тобто встановлення її у розмірі, що не перевищує 10% від суми, установленої для фінансових операцій з готівкою, які підлягають обов’язковому фінансовому моніторингу);
  • обмеження у розмірі до 15 000 гривень включно готівкових розрахунків фізичних осіб – довірених осіб суб’єктів господарювання, які отримали готівку під звіт для виконання окремих цивільно-правових дій від імені та за рахунок такого суб’єкта господарювання;
  • обов’язок суб’єктів господарювання у разі зняття готівкових коштів з поточних рахунків для готівкових розрахунків з фізичними особами надавати на запит банку підтвердні документи, на підставі яких здійснюються такі готівкові розрахунки, та інші документи, що необхідні банку для вивчення клієнта.

Читайте також: Експерт назвав основні ризики для курсу гривні в 2019 році

  • Водночас гранична сума розрахунків готівкою фізичних осіб з суб’єктами господарювання у розмірі до 50 000 гривень включно залишиться без змін.
  • Крім того, безготівкові розрахунки суб’єктів господарювання можуть здійснюватися без будь-яких обмежень, і банки зобов’язані забезпечити безготівкові перерахування на вимогу клієнтів у повному обсязі.

Що це дасть

  • звуження сфери використання готівки;
  • сприяння зменшенню тінізації економіки;
  • подальший розвиток безготівкового сегменту;
  • забезпечення стабільності надходження готівки до банківської системи.

Також підготовка Проекту зумовлена необхідністю вдосконалення вимог Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні та приведення його норм у відповідність до вимог законодавства.

Раніше «Мінфін» писав про те, що Латвія хоче звести до мінімуму готівкові операції.

Коментарі - 8

+
+68
Георгий Шмелов
Георгий Шмелов
27 лютого 2019, 22:09
#
И что? Все опять в тень!.. Идиоты!
Дайте полную свободу и тогда смысла прятаться не будет.
+
+81
AleksandrBank
AleksandrBank
27 лютого 2019, 22:11
#
Семён завтра даст своей комментарий о загнившем Западе и ссылкой на блог как нас загоняют в стойло.
+
+20
semenvekselberg
semenvekselberg
28 лютого 2019, 0:58
#
Борьба с уклонением от уплаты налогов, коррупцией, отмыванием средств и финансированием терроризма по-швейцарски…
https://minfin.com.ua/blogs/semenvekselberg/115272/
+
+111
Seven S
Seven S
27 лютого 2019, 23:48
#
Может вообще запретить наличные? А давайте вообще отберём наличные, а карты в банке выдавать по снисхождению НБУ.
И всех неугодных блокировать и в крепостные сразу.

Из принципа наличным отдаю предпочтение и меня удивляет эта якобы борьба с тенизацией, в то время как наш Шоколадный спокойно пользуется оффшорами и никто это не расследует.

Зато отменили статью по незаконному обогащению, браво!

+
+24
AleksandrBank
AleksandrBank
28 лютого 2019, 9:35
#
Офшорами пользуется львиная доля большого бизнеса в Украине, не только Шоколоданый, но и Зеленый. Как и все другие бизнесмены.

«Зато отменили статью по незаконному обогащению, браво!» — Президент уже сказал, что подаст проект Нового закона, и там уже никто не обойдет это незакон.обогащение.

Насчет налички — мы идем по пути Европы, а не даже США. Там жестко все заживают, и нам все передается. Нигде такого жесткого и быстрыми темпами «зажима» с наличкой как в ЕС. Так что это они на нас влияют.

Хотя я думаю, налична должна быть у нас, важно понимать уровень, а так как у нас треть экономики в тени, то все миом проходит. Хотя, повторюсь, это не проблема 15-50 тыс.грн., это проблема коррупции более высокого уровня и взяток.
+
+30
Seven S
Seven S
28 лютого 2019, 11:03
#
Идея верить нашему президенту сейчас только смешит, когда он хоть одно своё обещание выполнил? За 5 лет только воровство и обман. Где он там обещал доллар по 10, коммуналку пересмотреть в сторону уменьшения, по 1000 грн в день атошникам?

Меня как-то в Европе немцы просили им купить сувенирные монеты т.к. для них установлен лимит в 1000 евро, а для туристов такого лимита нет. Глупо, не правда ли? В своей стране чувствовать себя бесправным.

Свобода распоряжаться своими деньгами — одно из основных прав человека, и я против того, чтобы это право у него отбирали.
В нашем мире отобрать эту свободу равносильно крепостному праву.
+
+38
Luchio
Luchio
28 лютого 2019, 9:25
#
НБУ как всегда страдает х…
+
+42
AnnaGerman
AnnaGerman
28 лютого 2019, 10:37
#
Это напоминает тот анекдот в котором умер Рабинович, а все свои сбережения нотариально завещал положить вместе с собой в гроб.
… И вот вся родня у гроба рыдает потому что боится нарушить лимит установленный Нацбанком…
подходит раввин… проблема решается…
(можно даже снять рекламный ролик)
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися