Мінфін - Курси валют України

Встановити
25 лютого 2019, 11:45

Рожкова: Власники частини банків не розуміють, як їх розвивати

У великих банків зараз немає значних загроз. Натомість частина невеликих банків не має уявлення, як розвиватися далі. Про це заявила в інтерв'ю НВ перший заступник голови НБУ Катерина Рожкова.

У великих банків зараз немає значних загроз.
Фото: biz.nv.ua

Що це означає

  • За словами Рожкової, 10 акціонерів не розуміють, навіщо їм потрібен банк, і 10 топ-менеджерів не знають, що робити далі. Якщо у них немає бізнес-моделей, це означає, що у них немає чітких внутрішніх процедур, недостатньо, з погляду фокусування на бізнесі навчений персонал, немає якісної оцінки кредитних ризиків. І якщо раптом вони почнуть активну діяльність на ринку, то отримають збитки, які потім позначаться на акціонерах і вкладниках.
  • «Наприклад, вони нам кажуть, що хочуть почати кредитувати малий і середній бізнес. Припустимо, але це складний процес, тому що оцінити фінансовий стан малого й середнього бізнесу дуже непросто. До того ж, потрібно мати продуктову лінійку для цього сегмента, канали продажів, налаштувати процеси, знову-таки, навчити персонал», — говорить Рожкова.

Що робити таким банкам

За словами Рожкової, є три опції для цих банків.

  • Перша — здати банківську ліцензію, залишитися юрособою і працювати як фінансова компанія на ринку, займаючись платежами, переказами, кредитуванням.
  • Друга — здати всі ліцензії, а на гроші з капіталу акціонер може купити ОВДП, гарантовано отримати 18% річних, не несучи витрати на утримання банку і сплату податків.
  • Третя — визначити бізнес-модель. «Підготувати» банк, починаючи від створення і автоматизації всіх необхідних процесів і завершуючи персоналом, апробувати його. На це піде як мінімум рік, але за цей час банк буде продовжувати нести збитки, які повинні покриватися капіталом акціонера.

Читайте також: Рожкова: Цього року кількість банків зменшиться

Багато з цих банків, за словами Рожкової, хочуть бути проданими, але це складно, оскільки інвестор хоче купити працюючий бізнес або технологію. А у більшості з них немає ні бізнесу, ні технологій.

Коментарі - 4

+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
25 лютого 2019, 11:54
#
Думаю не 10, а все 15 мелких банков без понимания сидят.

Сейчас как те банки, которые понимают куда идти даже открывают новые отделения и далее развивают. В 2019 уже открыли новые отделения.
+
0
allexpl
allexpl
25 лютого 2019, 12:28
#
https://finme.ua/v-ukraine-umenshilos-kolichestvo-bankovskih-otdeleniy
Госы наверно не понимают куда идти
+
0
qZen
qZen
25 лютого 2019, 13:16
#
Я вам больше скажу. Большая часть «инвесторов» которым принадлежат производства понятия не имеют что делать дальше и как развивать бизнесс.
Граница с Россией закрыта и их продукт ни кому и бесплатно не нужен.
+
0
allexpl
allexpl
25 лютого 2019, 15:39
#
Совершенно верно, западу большинство нашей производственной продукции ни к чему, внутреннему рынку тоже. Потому и идет превращение страны из промышленно развитой в аграрную, а с промышленностью как на западной украине будет — у них промышленности небыло, и везде не будет. Будем по совету некоторых форумчан своё дело открывать, или в польшу валить…
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися