Мінфін - Курси валют України

Встановити
22 лютого 2019, 19:06

Чого очікувати від долара в вихідні

Цього тижня гривня змогла не тільки відстояти свої позиції, але й частково потіснити долар на валютному ринку.

Національну валюту підтримали декілька факторів: період податкових платежів у клієнтів, аукціон Міністерства фінансів з дорозміщення ОВДП, зниження попиту на валюту на готівковому ринку і загальний дефіцит гривні в банківській системі.

В цілому, за період з 18 по 22 лютого котирування безготівкового долара впали з 27,22/27,27 гривень до 27,005/27,025. Протягом сесій четверга та п'ятниці вони навіть «пробивали» психологічний бар'єр в 27 гривень .

Готівковий ринок підтримав тренд по зниженню долара і навіть неодноразово намагався трохи випереджати події, занижуючи котирування прийому американської валюти нижче рівня в 27 гривень.

Наближення періоду основних виплат відшкодувань ПДВ експортерам зазвичай  працює на зростання курсу на міжбанку. Але незважаючи на це, п'ятничні торги зберегли позитивний для нацвалюти настрій. Це відіб'ється на поведінці і тактиці роботи обмінників на вихідні.

Фінансисти будуть заробляти в форматі «з обороту» з невеликим рівнем спреду. А на побоюваннях можливого подальшого просідання котирувань на наступному тижні, вони намагатимуться по можливості не переплачувати за курсом прийому валюти у населення.

Як завжди — коригувати «хотелки» фінансистів будуть велика конкуренція між обмінниками і реальний обсяг попиту і пропозиції по наявній валюті в даному регіоні.

Курси валют на вихідні


Котирування готівкового долара будуть в межах: прийом 26,90 — 27,00 гривні, продаж 27,10-27,15 гривень. Спред по долару складе від 10 до 20 копійок.

Котирування євро. На завершення п'ятниці крос-курс пари євро/долар перебуває біля позначки в 1,1337 долара за євро. Серйозних новинних приводів, які можуть вплинути на співвідношення цієї пари сьогодні вночі на азіатській сесії не передбачається.

Тому курс в обмінниках по євро на вихідні буде формуватися за допомогою трьох критеріїв:

1) крос-курс пари євро/долар на вечір п'ятниці на міжнародних ринках;

2) котирувань долара щодо гривні, що виставляються в обмінниках його власниками;

3) рівнем конкуренції між обмінками та платоспроможним попитом / пропозицією з боку населення в даному регіоні.

За розрахунками «Мінфіну» котирування по євро в ці дні складуть: прийом 30,496 — 30,610 гривень та продаж 30,723 — 30,780 при спреді від 22 до 28 копійок.

Розраховані нами курси можуть бути ще скориговані на плюс-мінус 3-5 копійок на євро в залежності від індивідуальних завдань даної точки обміну.

Котирування по російському рублю. Через істотні політичні, економічні та валютні ризики рубля — фінансисти продовжать виставляти досить широкий спред по цій валюті.

Курс рубля на вихідні в обмінниках будуть наступними: прийом за 1 рубль — на рівні 0,411- 0,413 гривень і продаж 0,414 — 0,415.

Курси російської валюти можуть ще мати додаткове відхилення в межах від 0,003 до 0,009 гривень на рублі в залежності від завдань конкретної точки обміну.

В основному власники обмінників будуть намагатися занизити котирування російської валюти при купівлі / продажу і працювати з рублем тільки в форматі «з обороту», тобто «що купили — то й продали».

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися