Мінфін - Курси валют України

Встановити
15 лютого 2019, 12:12

НБУ врегулював ведення касових операцій у гривні

Нацбанк врегулював ряд питань про порядок ведення касових операцій в національній валюті, щоб зменшити регуляторний вплив на суб'єкти господарювання. Про це йдеться в повідомленні на сайті регулятора.

Нацбанк врегулював ряд питань про порядок ведення касових операцій в національній валюті, щоб зменшити регуляторний вплив на суб'єкти господарювання.
Фото: osbb-inform.com.ua

Що врегульовано

  • Надано можливість оприбутковувати готівку в касах відокремлених підрозділів установ/підприємств, які проводять готівкові розрахунки із застосуванням реєстраторів розрахункових операцій (РРО) без ведення касової книги.
  • Щоденні фіскальні звітні чеки (Z-звіти) при цьому потрібно зберігати в електронній формі протягом трьох років і заносити інформацію згідно з ними до відповідних книг обліку.
  • Розширено перелік випадків, на які не поширюються обмеження готівкових розрахунків між суб’єктами господарювання та фізичними особами у розмірі 50 тисяч гривень. Тепер такі обмеження не поширюються на виплати, пов’язані з оплатою праці та на використання готівкових коштів з фонду оперативно-розшукових дій.

Читайте також: НБУ оптимізує порядок міжбанківського переказу коштів

  • Внесено зміни до порядку встановлення ліміту каси небанківським фінансовим установам, які отримали ліцензію на переказ коштів у національній валюті без відкриття рахунків, та які, крім операцій з приймання готівки для подальшого її переказу видають перекази готівкою.
  • Небанківським фінустановам запропоновано встановлювати ліміт каси в сумі, необхідній для забезпечення своєчасного та в повному обсязі виконання зобов’язань з виплати сум переказів за першою вимогою отримувача.
  • Уточнено поняття відокремлених підрозділів суб’єктів господарювання.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися