Мінфін - Курси валют України

Встановити
14 лютого 2019, 8:06

Депозитом по інфляції. В якій валюті та в яких банках вигідніше розміщувати вклади

Ситуація на депозитному ринку у 2018 році зіграла на руку тим, хто не побоявся повірити в гривню. Умови валютних вкладів з урахуванням інфляції і курсових коливань виявилися менш вигідними.

«Мінфін» з'ясував, чи може ситуація повторитися у 2019-му і наскільки сьогодні відрізняється відсоткова політика різних груп банків.

У минулому році розрив між дохідністю гривневих і валютних депозитів поглиблювався. Особливо це стало помітно у другому півріччі. Cтавки за річними депозитами у гривні почали підвищуватися в липні-серпні і до грудня зросли в середньому з 14,3% до 15,8% річних.

Дохідність за доларовими депозитами для фізосіб досягла мінімального рівня в 3,3% в червні-липні, після чого до кінця грудня підвищилася до 3,8%. Таким чином, різниця в ставках між депозитами в гривні і доларі до кінця року досягла 12 відсоткових пунктів .

«У першому півріччі 2018-го банки помітно знизили відсоткові ставки за вкладами. Це було пов'язано з відсутністю значної потреби в ресурсах і з бажанням здешевити їх вартість заради можливості кредитувати населення на більш вигідних умовах, — пояснює тенденції на ринку заступник голови правління Forward Bank Костянтин Кошеленко. — Але з вересня дохід за гривневими депозитами став рости на тлі підготовки фінустанов, що активно працюють на ринку кредитування фізосіб, до високого бізнес-сезону».

Тиснула на ставки і політика НБУ. Протягом 2018 року регулятор підвищив облікову ставку сумарно на 5,5 відсоткових пунктів — до 18% річних.

ОФОРМИТИ ДЕПОЗИТ ТА ОТРИМАТИ БОНУС ДО СТАВКИ 

«Банки трималися майже півроку, але влітку здалися. Після трирічного циклу планомірного зниження дохідності депозитів за всіма строками та валютами почався розворот тренда. Він проявився в більшій мірі в сегменті гривневих вкладів. Дохідність валютних депозитів змінилася незначно», — пояснює реакцію фінустанов на дії регулятора заступник голови правління — директор з роздрібного бізнесу Банку Кредит Дніпро Олег Пахомов.

У світовому контексті відбувалися схожі тенденції. «Зростання ставки ФРС призвело до того, що в США вже можна розміщувати активи під 3-5% річних з нормальним ризиком, — повідомив Мінфіну головний експерт Ради НБУ Віталій Шапран. — Цей фактор підтягнув вгору і ставки в Києві. Тому, з огляду на странові ризики, під 2-3% річних, нести долари в банки в Україні вже ніхто не буде ».

Незважаючи на це, багато банків як і раніше залучають валюту під ставку менше 2%. Їм нікому видавати валютні кредити, навмисно гасять попит на валютні депозити низькими ставками.

У результаті питома вага гривні в загальному обсязі депозитів фізосіб у банківській системі в 2018 році зросла на 34,1 млрд грн (+ 14,5%). Обсяг заощаджень громадян в інвалюті збільшився всього на $135 млн (+ 1,6%).

Рік виборів

На початку 2019 року депозити в гривні поки що також виглядають більш кращим вибором, ніж валютні. Оптимізм вкладникам вселяє лютневе зміцнення гривні і досить високі ставки за вкладами у національній валюті.

За даними Українського індексу ставок за депозитами фізосіб, який публікує НБУ, середня дохідність річних вкладів у гривні на кінець січня 2019 року склала 16,15% річних, в доларах США — 3,76%, в Євро — 2,45%. При цьому, за інформацією Віталія Шапрана, максимальна ставка в цей період доходила до 20% за гривневими внесками, до 5,6% — за доларовими і до 5,25% в євро.

Як зазначає директор департаменту по продуктам роздрібного бізнесу ПУМБ Дмитро Поліщук, найближчим часом банки не будуть серйозно змінювати відсоткову політику.

Але є й інші прогнози. «Якщо НБУ не пом'якшить монетарну політику, ставки продовжать зростати, особливо за депозитами в гривні. Не підвищувати ставки можуть дозволити собі тільки держбанки, у яких гарне забезпечення ліквідністю», — вважає Віталій Шапран.

У більш віддаленій перспективі 6-12 місяців тренд може змінитися. «З огляду на перспективу гальмування інфляції в Україні та можливого зниження облікової ставки НБУ, ставки за гривневими депозитами відновлять зниження, — прогнозує старший аналітик Forex Club Андрій Шевчишин. — При цьому ставки за доларовими вкладами, швидше за все, залишаться незмінними».

БОНУС ДО ВАЛЮТНОГО ДЕПОЗИТУ. ЯК ОТРИМАТИ 

Розмістивши річний депозит в гривні в першому кварталі 2019 року, можна ризикнути зафіксувати вигідну дохідність на тривалий термін. Ставки, які встановилися, повинні з лишком перекрити очікувану інфляцію. За прогнозами НБУ, у 2019 році її показник повинен скласти 6,3%. А згідно з консенсус-прогнозом, який складав «Мінфін» на базі експертних оцінок, оптимістичний прогноз інфляції на поточний рік — 7,27%, базовий — 9% і песимістичний — 13,3%.

При цьому, на думку Шевчишина, валютний депозит стане краще гривневого, тільки якщо гривня просяде нижче 33 UAH/USD (на 17,9% і більше). За даними нашого консенсус-прогнозу, навіть песимістичний сценарій передбачає ослаблення гривні до 31.67 грн/$ до кінця 2019 року.

Втім, ситуацію на ринку навряд чи варто вважати такою вже однозначною і безхмарною. «2019-ий — рік виборів, а значить і сюрпризів, — попереджає Віталій Шапран. — Так що я б не рекомендував бігти тільки за високою ставкою по національній валюті, а все ж дотримуватися принципів диверсифікації».

Тобто мова йде про формування «валютного кошика» в якій просідання однієї валюти компенсується зростанням іншої. «З огляду на більш високу дохідність гривневих вкладів, депозити вигідніше розміщувати в національній валюті. Але для перестраховки від знецінення краще розмістити депозит одночасно в двох валютах — гривні та доларі», — радить начальника сектора розвитку роздрібного бізнесу АТ «ОТП Банк» Марина Должикова.

Дмитро Поліщук радить зберігати кошти переважно в тій валюті, в якій плануються витрати. Близько 30-50% заощаджень краще тримати в іноземній валюті на випадок волатильності курсу.

Куди нести гроші

Дохідність вкладів, звичайно, важлива. Але при виборі банку не варто орієнтуватися тільки на дохідність. «Перш за все, необхідно звернути увагу на стабільність банку. Зокрема, наскільки фінустанова виконує нормативи НБУ щодо капіталу і ліквідності. Навіть незважаючи на те, що ФГВФО за останні роки показав ефективність своєї роботи, не варто забувати про те, що сума, яка гарантується, — 200 тис. грн», — радить Костянтин Кошелєнко.

Щоб допомогти читачам визначитися не лише з валютою вкладу, але й кращою фінустановою, «Мінфін» проаналізував умови найбільш вигідних річних і піврічних депозитних програм в продуктовій лінійці кожного з обраних банків.

Як правило, найбільш дохідними виявляються депозити без права дострокового розірвання і виплатою відсотків в кінці терміну. Бонуси за пролонгацію, за розміщення онлайн, для клієнтів пенсіонерів і т.п. при складанні таблиць не враховувалися. Ми не брали до уваги також і продукти, дохідність яких зростає поетапно і досягає максимуму до кінця дії договору. Ставки в таблицях наведені без урахування податку на прибуток фізосіб у 18% і військового збору 1,5%.

Щоб узагальнити відмінності у відсотковій політиці різних банків, «Мінфін» згрупував фінустанови в залежності від «походження» і розміру капіталу.

Держбанки

Ще в 2017 році ставки в держбанках, включаючи націоналізований ПриватБанк, часто встановлювалися вище за середньоринкові. Але зараз відсоткову політику державних фінустанов можна назвати досить помірною. Дохідність за депозитами в держбанках в більшості випадків до золотої середини уже не дотягує. Разом з тим, рівня ставок за гривневими депозитами в підконтрольних державі банках повинно бути цілком достатньо, щоб захистити гроші від інфляції.

Кращі ставки за депозитами в гривні в цій групі банків виявилися в Укрексімбанку (продукт «Класичний строковий»). А для розміщення валютних вкладів найбільш вигідним виглядає депозит Укргазбанку «Строковий з продовженням».

Банки

Приватбанк

Ощадбанк

Укргазбанк

Укрэксимбанк

валюта / термін

6 мес

12 мес

6 мес

12 мес

6 мес

12 мес

6 мес

12 мес

гривня

14,5%

13%

13,5%

14%

14,5%

14,5%

15,6%

16,6%

долар

2,75%

3%

3,25%

3,75%

4,25%

4,75%

3,45%

3,95%

євро

1%

1,25%

1,75%

2,25%

4,5%

5,0%

2,75%

2,75%

Банки із західним капіталом

Умови розміщення депозитів в окремих банках із західним капіталом виглядають на тлі середніх по ринку вкрай непривабливо. Очевидно, їм просто не цікаві місцеві дорогі ресурси. «Дочки» західних банків, замість того, щоб «пилососити» ринок, цілком можуть покластися на фінансову підтримку своїх материнських структур.

Найчастіше ставки в таких банках балансують на межі очікуваної інфляції. Наприклад, ми не стали включати в таблицю один з найбільших працюючих в Україні банків із західним капіталом — Укрсиббанк. За гривневими депозитами на 12 місяців він пропонує всього 5% річних, що помітно нижче навіть офіційного прогнозу інфляції НБУ (6,3%). А валютні депозити банк зовсім не залучає.

На загальному тлі можна виділити Прокредит Банк, який за рівнем ставок швидше наближається до банків з українським капіталом. 

Банк

Райффайзен Банк Аваль

ОТП Банк

Креди Агриколь Банк

Прокредит Банк

Кредо Банк

валюта / термін

6 мес

12 мес

6 мес

12 мес

6 мес

12 мес

6 мес

12 мес

6 мес

12 мес

гривня

9,75%

10,25%

11,5%

11,5%

14,5%

12,5%

-

17,5%

16%

16%

долар

1,25%

1,75%

0,25%

0,25%

0,1%

0,1%

-

4,5%

1,5%

2%

євро

-

-

0,1%

0,1%

-

-

-

3,5%

0,55%

0,65%

Найбільші банки з українським капіталом

Великі банки, що входять в українські фінансово-промислові групи, на тлі держбанків і західних фінустанов виглядають куди більш щедрими. За відсутності будь-яких форс-мажорів ставки за гривневими депозитами в цих фінустановах цілком перекривають інфляцію в 6-11% річних.

Банк

ПУМБ

Південний

Таскомбанк

Кредит Днепр

Мегабанк

валюта / срок

6 мес

12 мес

6 мес

12 мес

6 мес

12 мес

6 мес

12 мес

6 мес

12 мес

гривня

16,2 %

16,9 %

16%

16%

15,5%

16%

15%

18%

17%

17,5%

долар

2,5 %

2,8%

3,5%

4%

4%

5%

3,25%

3,5%

4%

4,5%

евро

0,9%

0,9%

2%

2,5%

3%

4%

1,75%

1,5%

4%

4,5%

Середні та невеликі банки

У банках, які не входять до топ-25 за обсягом активів, ставки за депозитами не дуже відрізняються від тих, які діють в найбільших фінустановах з українським капіталом.

Банк

Глобус

Банк Форвард

Юнекс Банк

Конкорд

РВС Банк

валюта / термін

6 мес

12 мес

6 мес

12 мес

6 мес

12 мес

6 мес

12 мес

6 мес

12 мес

гривня

16%

16,5%

17%

17,5%

15%

15,5%

15,25%

16%

17,5%

18%

долар

4%

5%

3,5%

2,5%

3%

3,25%

4,5%

4,6%

4,75%

5,5%

євро

3%

4%

3,5%

2,5%

2%

2,5%

-

-

4,75%

5,5%

Марія Власенко

Коментарі - 10

+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
14 лютого 2019, 9:36
#
Картинки съехали слегка
+
0
m0ps
m0ps
14 лютого 2019, 10:28
#
А где такие ставки для прокредита взяли? %)
+
0
mary27
mary27
14 лютого 2019, 19:56
#
Специально проверила, вклады в гривне 12 — 17,5%, 18-24 мес — 16%.
В долларах 4,5% (независимо от срока), в евро — 3.5%.
Все правильно.
+
0
Arthur77
Arthur77
14 лютого 2019, 14:24
#
Сейчас все дружно побежим в ОТП доллар размещать… или евро.
+
0
shtekkerotto
shtekkerotto
15 лютого 2019, 0:16
#
А гривну в укрсиб)
+
+9
greenozon
greenozon
15 лютого 2019, 11:11
#
Чому такі відносно великі ставки в валюті (долар, євро) в банку РВС? які будуть думки, колеги
+
+9
SOR
SOR
15 лютого 2019, 14:04
#
Отличный проект — почаще бы подобное — даже текста не надо, а вот за таблицы спасибо, экономия времени
+
0
bankrev
bankrev
15 лютого 2019, 18:41
#
Порівняння не зовсім коректне.
У Прокредит банку мінімальна сума 100 тис. грн.
Якщо таку суму розмістити в Укргазбанку, то ставка збільшиться на 1,5% річних у порівнянні з базовою.
+
0
mary27
mary27
15 лютого 2019, 19:12
#
«Минфин» специально не учитывает надбавки и спец.предложения.
+
0
greenozon
greenozon
16 лютого 2019, 0:51
#
Зате фінсіі нормальний калькулятор забабахав

https://finsee.com/%D0%B4%D0%B5%D0%BF%D0%BE%D0%B7%D0%B8%D1%82%D0%BD%D0%B8%D0%B9-%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D1%8C%D0%BA%D1%83%D0%BB%D1%8F%D1%82%D0%BE%D1%80/

враховує усі нюанси спец-пропозицій
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися