Мінфін - Курси валют України

Встановити
8 лютого 2019, 23:05

Курс в вихідні: чи варто поспішати купувати валюту

Цей тиждень виявився поки одним з найбільш вдалих для гривні в цьому році. Навіть незважаючи на формальний зліт котирувань на кінець п'ятничної сесії.

В цілому за 4-8 лютого безготівковий долар при продажу на торгах впав на 33 копійки — з 27,45/27,50 до 27,12/27,17 гривень. На готівковому ринку курс продажу знизився до 27,10-27, 20 гривень.

Основними причинами зміцнення безготівкової гривні були:

  • активна купівля ОВДП іноземцями (продавали валюту, щоб розрахуватися в гривні за облігації);

  • гривневий голод у більшості клієнтів, який провокував продаж ними валюти для фінансування своїх поточних господарських витрат.

Готівковий ринок продовжував «жити своїм життям» і періодично просідав навіть більше, ніж міжбанк. Як і минулого тижня — обмінники лише частково корегували свої курси в залежності від ситуації на торгах і лише підтримували загальний курсовой тренд міжбанку.

Особливого попиту на готівковому ринку зараз не спостерігається, навіть з урахуванням п'ятничного спекулятивного розгойдування міжбанку. А після введення нового валютного законодавства, багато громадян вже почали активно тестувати купівлю валюти через інтернет і ще не розібралися у всіх тонкощах цього процесу.

Власники обмінників появу ще одного конкурента в особі онлайн продажів зустріли без радощів, але поки і без великої метушні. Вони впевнені що обсягів купівлі / продажу валюти вистачить на всі формати валютного ринку. Хоча при цьому все ж таки визнають, що частина їх постійних клієнтів все ж піде від них у новий формат.

Специфіка поведінки курсу останніх днів відіб'ється на настроях як громадян, так і власників обмінників в ці суботу та неділю. Працювати більшість точок валютообміну продовжать в форматі «з обороту» з досить середнім рівнем спреду між ціною прийому та продажу валюти.

Періодично фінансисти будуть намагатися завищувати курс продажу валюти на побоюваннях зростання курсу на наступному тижні, але великий рівень конкуренції в цьому сегменті валютного ринку не дозволить їм особливо розгулятися в грі «на підвищення». Основним драйвером готівкового ринку в ці дні стане обсяг реального попиту і пропозиції з боку населення.

Курси валют на вихідні

Котирування готівкового долара будуть в межах: прийом 27,00-27,10 гривень, продаж 27,15-27,25 гривень. Спред по долару складе від 15 до 20 копійок.

Котирування євро. Власники обмінників при виставленні котирувань євро в обмінниках на 9-10 лютого будуть орієнтуватися на крос-курс пари євро / долар на міжнародних ринках на вечір п'ятниці та на котирування долара щодо гривні на момент закриття українського міжбанку.

На вечір 8-го числа крос-курс пари євро / долар знаходився біля позначки 1,1335 долара за євро, а курс міжбанку по долару на момент завершення торгів 27,12 / 27,17 гривень.

Курс в обмінниках по євро на вихідні складе: прийом 30,604 — 30,718 гривні і продаж 30,774 — 30,888 гривні за спреді від 22 до 35 копійок на євро.

Розраховані «Мінфіном» котирування можуть бути ще скориговані в межах до плюс-мінус 8-15 копійок на євро в залежності від завдань даного обмінного пункту.

Котирування по російському рублю. На даний час всі види ризиків по рублю залишаються високими, що змусить фінансистів продовжувати встановлювати досить широкий спред по рублю. Визначальними факторами для торговців цією валютою будуть обсяги платоспроможного попиту та пропозиції населення в даному регіоні.

Курс рубля на вихідні в обмінниках буде наступним: прийом за 1 рубль — на рівні 0,409 — 0,412 гривень і продаж 0,413-0,414 гривень.

Розраховані нами курси російської валюти можуть ще мати додаткове відхилення в межах від 0,003 до 0,005 гривень на рублі в залежності від ситуації і завдань конкретного обмінника.

Коментарі - 3

+
0
Maleficarum
Maleficarum
10 лютого 2019, 14:22
#
«Особого спроса на наличном рынке сейчас не наблюдается, даже с учетом пятничной спекулятивной раскачки межбанка. А после введения нового валютного законодательства многие граждане уже начали активно тестировать покупки валюты через интернет и еще не разобрались во всех тонкостях этого процесса.» Если «многие граждане уже начали активно тестировать покупки( и продажи как я понял) через инет» то в таком варианте курс наличного доллара в пятницу должен был бы ещё более просесть нежели был ранее- а он наоборот подрос копеек на двадцать.
+
0
Maleficarum
Maleficarum
10 лютого 2019, 14:25
#
«Они уверены, что объемов покупки/продажи валюты хватит на все форматы валютного рынка. Но при этом нехотя признают, что часть их постоянных клиентов все же уйдет в новый формат.» Может быть и не так вовсе… Наоборот- если будет существенная разница в курсах между онлайн долларом и наличным- то сим обстоятельством несомненно воспользуются менялы…
+
0
yarg
yarg
11 лютого 2019, 0:02
#
Как воспользуются? будут у лохов скупать по 26 и сами сдавать банкам по 26.5?
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися