Мінфін - Курси валют України

Встановити
8 лютого 2019, 16:26

На що скаржився бізнес у 2018 році

За четвертий квартал 2018 року Рада бізнес-омбудсмена (РБО) отримала 427 скарг від підприємців, що на 39% більше, ніж за попередній період. Про це повідомляє прес-служба установи.

За четвертий квартал 2018 року Рада бізнес-омбудсмена (РБО) отримала 427 скарг від підприємців, що на 39% більше, ніж за попередній період.
Фото: femida-zakon.com.ua

На що скаржилися бізнесмени

  • Податкові питання. РБО отримала 80 скарг на податкові перевірки – це найбільший показник з початку діяльності. Попри те, що питання блокування податкових накладних, здавалося б, розв'язалося з перезапуском системи їх автоматичної реєстрації раніше у 2018 році, у 4 кварталі кількість скарг з цього питання знову зросла.
  • Дії правоохоронних органів (14%). Підприємства подали на 30% більше скарг проти Нацполіції порівняно з третім кварталом 2018 року. Кількість звернень, які стосувалися прокуратури та СБУ навпаки зменшилася.
  • Дії державних регуляторів (6%). Рада отримала менше скарг з цього питання, внаслідок чого їх частка скоротилася на 2 п. п. – до 6%.

Читайте також: Топ-10 пропозицій бізнесу до майбутньої влади

Оптовики і дистриб'ютори найчастіше скаржилися на податкові (72%) і митні питання (6%), агрокомпанії — на дії державних регуляторів (12%), а будівельні компанії — на дії місцевих рад (12%). Приватні підприємці найчастіше скаржилися на дії правоохоронців (18%).

Результати роботи РБО

  • РБО закрила 236 справ, зокрема допомогла підприємцям припинити десятки випадків зловживань з боку державних органів, сприяла закриттю безпідставних кримінальних справ, отриманню дозволів та ліцензій.
  • Фінансовий ефект для бізнесу становив 275 млн грн, а в цілому з початку діяльності РБО перевищив 13,35 млрд грн.

Раніше «Мінфін» повідомляв про припинення існування в Україні комісії із захисту бізнесу.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися