Мінфін - Курси валют України

Встановити
5 лютого 2019, 17:41

Що робити, якщо вкрали гроші з карти

«Мінфін» з'ясовував, як можна захистити пластик від злочинців і що можна зробити, якщо гроші з карти все ж зникли.

Сьогодні складно уявити людину, в гаманці якої не знайдеться банківської карти. Продвинуті користувачі, які «зашили» пластик в свої смартфони, — не беруться до уваги. Українці не лише знімають кеш в банкоматах, а й все частіше розплачуються картами за покупки. Чим активніше українці переходять на безнал, тим рішучіше діють карткові шахраї.

Шахраї винаходять нові витончені схеми обману, але не відмовляються і від «бородатих» вивертів. Найбанальніший з них — викрадення картки. Поки власник помітить пропажу, гроші можуть безслідно зникнути з рахунку.

Як і раніше поширений і старий «добрий» скіммінг. У картоприймачі банкомату встановлюють спеціальне обладнання, яке копіює дані карти, а десь в непомітному місці — камеру, яка «підглядає» пін-код. Після цього аферисти виготовляють підроблений пластик і спустошують карту.

Обороти набирають і злочинні схеми в інтернеті. Найчастіше дані карт крадуть за допомогою фіктивних веб-сайтів, які часто як дві краплі води схожі на справжні ресурси. Запам'ятайте, при оплаті через сайт в адресному рядку повинен бути знак зеленого замочка, що означає безпечну оплату. Якщо сумніваєтеся в достовірності сайту, на якому хочете провести оплату, перевірте його на сайті Асоціації ЕМА.

Однак найбільшою популярністю серед шахраїв користується соціальна інженерія, коли власники карток самі повідомляють злочинцям секретні дані. Щоб випитати таку інформацію, в 94% випадків шахраї представляються співробітниками банку і розповідають про технічні збої, блокування карти тощо.

За даними Асоціації ЕМА, в 2018 році кіберзлочинці викрали з рахунків українців 245,81 млн грн.

Як не втратити гроші і головне, як повернути, якщо гроші викрадені

Перший і найочевидніший спосіб — не потрапляти в розставлені шахраями пастки. Банкіри витратили чимало зусиль, щоб підвищити пильність клієнтів. Деякі рекомендації виконати досить просто. Наприклад, ні за яких умов не можна повідомляти стороннім людям номер, термін дії, тризначний код безпеки зі зворотного боку карти або код CVV2/CVC2. Перед тим, як зняти готівку в банкоматі, потрібно уважно оглянути кардрідер. У багатьох випадках помітити встановлене злочинцями обладнання можна навіть неозброєним поглядом.

Але не всі проблеми вирішуються так просто. Наприклад, в банкоматах вже не раз виявляли хитромудрі девайси під назвою «глибока вставка». Вони зчитують дані з магнітної смуги карти. Помітити їх практично неможливо — пристрій заховано глибоко в кеш-машині.

Другий і більш надійний варіант — застрахувати свої гроші. Страховка часто пропонується в пакеті з картою. Більшість клієнтів вважає поліс марним папірцем і відмовляються від нього, але вони не мають рації. Звичайно, страхова компанія не гарантує, що ви не станете жертвою злочинців. Зате вона зможе відшкодувати гроші, які були вкрадені з рахунку.

Наприклад, Альфа-Банк Україна пропонує власникам карток застрахувати фінансові ризики в партнерській компанії — «Альфа-Страхування». Поліс страхування включає кілька найпоширеніших ризиків.

Компанія береться відшкодувати втрати клієнта, якщо:

  1. Карта була вкрадена і з неї зняли гроші;
  2. Клієнт позбувся карти в результаті грабежу або розбою, і злочинці зняли гроші з рахунку;
  3. Дані карти були скопійовані за допомогою скіммінгу в банкоматі або торговому терміналі, а потім шахраї забрали гроші за допомогою підробленого пластику;
  4. Реквізити карти були вкрадені в інтернеті, і злочинці використовували їх, щоб вивести гроші з рахунку. У полісі надається перелік конкретних сайтів, операції на яких вважаються застрахованими (такі як My AlfaBank, Portmone.com, App Store, Google Play, PayPal, Webmoney і т.д.).

Є кілька важливих нюансів, які потрібно знати при купівлі страховки. По-перше, компанія повертає певну суму. Якщо кошти зникли з кредитки, максимальний розмір відшкодування дорівнюватиме кредитному ліміту.

По-друге, як тільки ви виявили пропажу карти або зникнення грошей, потрібно негайно повідомити про це в банк і страхову компанію. Банк заблокує картку і не дасть шахраям далі «потрошити» рахунок. Якщо ж з'ясується, що клієнт знав про зникнення, але нічого не зробив, аби максимально зменшити збитки, страховик може відмовитися виплатити відшкодування.

Третій спосіб не втратити гроші — разом з картковим, відкрити додатковий рахунок. Наприклад, Альфа-Банк Україна пропонує своїм клієнтам послугу «Дохідний сейф». Після оформлення пластикової картки клієнту доступний ще один рахунок, на якому можна накопичувати і зберігати гроші, які не знадобляться найближчим часом. У «сейф» можна, наприклад, переводити певний відсоток від кожної зарплати, щоб назбирати круглу суму на велику покупку. До того ж, банк буде нараховувати відсотки на залишок — дохідність залежить від пакета послуг, який оформив власник картки і досягає 12% річних. Рахунок можна відкрити і в гривні, і у валюті.

Але головне — шахраї не зможуть дістатися до грошей, що замкнені в «Дохідному сейфі». Навіть якщо злочинці вкрадуть пластик або дізнаються реквізити карти, дістатися до додаткового рахунку вони не зможуть. А у разі, якщо власнику знадобляться гроші c додаткового рахунку, він може миттєво перевести їх на поточний рахунок в мобільному додатку Alfa-Mobile Ukraine.

Четвертий спосіб — перейти на бік digital. За можливості використовуйте безконтактні оплати смартфоном за допомогою сервісів Apple Pay або Google Pay — в цьому випадку ви повністю відрізаєте доступ шахраїв до вашої карті, оскільки можете не діставати її з гаманця, а то і зовсім залишити вдома.

Мобільні платежі доступні не тільки жителям великих міст. 78,8% терміналів в Україні підтримують функцію безконтактної оплати, а це більше 207 тисяч пристроїв. Причому це дані НБУ на 1 жовтня 2018 року, — з того часу цифра збільшилася. До того ж такі оплати карткою приносять додаткові вигоди на відміну від оплати готівкою. Завдяки програмам лояльності банків, власник карти може повертати витрачені гроші у вигляді кешбеку або бонусів. Так, для клієнтів Альфа-Банк Україна діє програма лояльності Cash’U Club, завдяки якій він може щомісяця повертати до 10 000 грн.

Ідеальний варіант захисту — комбінувати всі варіанти. Гроші на картці страхувати від фінансових ризиків, тримати великі накопичення на додатковому рахунку, розплачуватися телефоном і, звичайно ж, зберігати пильність. В цьому випадку до ваших грошей не зможуть дістатися навіть найхитромудріші шахраї.

Коментарі - 13

+
+97
DCLXVI
DCLXVI
5 лютого 2019, 20:50
#
Ну что можно сказать, автор полностью отработал деньги потраченные альфа-банком на рекламу.
+
+14
Буква Ґ
Буква Ґ
5 лютого 2019, 21:56
#
>Запомните, при оплате через сайт в строке в адресной строке должен быть знак зеленого замочка, что означает безопасную оплату.
Подпишу любой сайт васянским сертификатом за 20 баксов.
+
0
Rabotyahoff
Rabotyahoff
6 лютого 2019, 11:02
#
Нормальный браузер предупредит о самоподписаном сертификате, но да «знак зеленого замочка» вообще не про оплату.
+
+14
Буква Ґ
Буква Ґ
6 лютого 2019, 12:26
#
Причем ваще это? Тебе сертификат выпишут за 15 баксов. И будет он зелененький адрес и замочек.
+
+28
Буква Ґ
Буква Ґ
5 лютого 2019, 22:00
#
>застраховать свои деньги.
Зачем мне страховать деньги на кридитке(офк не дебиторке с овердрафтом так как у бомжей нету бабок на покупки кредитных счетов) если деюре это не мои бабки, а бабки банка и его проблемы по поиску денег что не подтверждены по транзакциями подписью держателя, пинкодом+паспорт или смс.
+
0
AndreyL4
AndreyL4
6 лютого 2019, 12:25
#
Кстати, вот прикол с дополнительным счётом — это была реально единственная фича, которая меня удерживала до последнего в Укрсоцбанке не смотря на все его приколы. Не мог найти никаких аналогов
Уже второй год обслуживаюсь в Прокредите, в котором такая же фича реализована. Плата в месяц дорогая — 165 грн, но она полностью перекрывается отсутствием комиссий при оплате на реквизиты по Украине и процентами с лежащих денег на втором счёте.
Система до боли тупая, но рабочая — надо снять деньги — перевожу через приложение нужную сумму и снимаю через 3-5 минут в банкомате любого банка. Даже при краже карты — на ней тупо нет денег, кредитного лимита нет, поставлены блокировки на снятие налички в день и объёмов оплаты в день. Всё, даже при утере карты — это просто тупой пластик, снимать с него нечего. Тупо ноль там постоянно. А только деньги появляются — тут же снимаются в банкомате или в торговой сети/интернете делается оплата под ноль. Иногда даже стою у банкомата и делаю все операции по выдаче, чтоб осталось только кнопкой подтвердить. То есть деньги на основном счёте бывают только при зачислении процентов в начале месяца и пару секунд после перечисления. Рекомендую.
И плевать на всех мошенников. Даже зная пин-код, денег в банкомате всё равно не снять, и о второго счёта не перевести.
Но дорого. 165 грн в месяц, если не делать транзакций с карты и/иле не хранить 10-20000 грн, то такое не оправдывает себя
+
0
Буква Ґ
Буква Ґ
6 лютого 2019, 12:30
#
Такая маза есть с бесконтактными картами, некоторых банков. В Украине будет где-то за полгода.
+
0
AndreyL4
AndreyL4
6 лютого 2019, 12:56
#
Зачем ждать полгода, если уже два года как у меня Виза ПэйВейв, которая будет скоро меняться из-за истечения сроков на Мастеркард Contactless (он же ПэйПасс) в нормальном банке без геморов и бабушек в отделениях, со снятием без комиссий где угодно и с нормальной защитой от дураков? Не говоря уже о простейшей, но эффективной системе двух счетов
+
+15
Буква Ґ
Буква Ґ
6 лютого 2019, 13:00
#
Принцип такой. На чип 1 счёт, на магнитку 2 счёт. Я об этом.
+
0
Rabotyahoff
Rabotyahoff
6 лютого 2019, 15:39
#
В топике описана та же схема
> Например, Альфа-Банк Украина предлагает своим клиентам услугу «Доходный сейф»
+
0
Буква Ґ
Буква Ґ
6 лютого 2019, 15:44
#
Не такая даже рядом. Так как ты не можешь с доходного сейфа снять бабки введя ПИН.
+
0
AndreyL4
AndreyL4
6 лютого 2019, 16:04
#
Я ж так и отписал, что именно из-за сберегательного счёта и обслуживался как физлицо в Укрсоцбанке с 2011 по начало 2018 года, несмотря на все его безобразия. Не беря у них кредитов, а пользуясь тупо карточкой для хранения денежных сумм в пределах до 30-40000 грн без риска их потери (чтоб не хранить дома) и с возможностью быстрого снятия без комиссии в случае шухера, да ещё и с процентами на сберсчёт. были времена, когда без всех этих налогов была чистая ставка 14 или 15%. Была только плата 85 грн за годовое обслуживание счёта и все. Потом они увеличили плату с уведомлением за день до изменения, были вечные приколы с интернет-банкингом, о приложении вообще и мечтать не приходилось (они созрели до него только в 2017), потом с счёта активный ввели правило, что снятие только через кассу, потом ввели комиссии за снятие свыше 8000 грн в месяц, потом за распечатанные квитанции комиссии, потом уменьшили ставки на сберегательном до смешных, параллельно с этим продолжали действовать средневековые приколы с секретными кодами, которые выдавал только банкомат в количистве 10 штук, и без них никак нельзя было оплаты сделать…
Но это было всё фигнёй, пока эти ребята не перевыпустили мне сами карту на самый дешёвый тариф автоматически, хотя я за месяц к ним пришёл переподписаться на большие лимиты, и отправили мою карточку в Харьков, в отделение, где я открывал карту в 2011 году (на календаре был апрель 2018 и я обслуживался 4 года так точно в отделении на Крещатике/Бульваре Шевченка
+
+6
AndreyL4
AndreyL4
6 лютого 2019, 16:06
#
После такого, не знаю, какой человек в здравом уме будет сотрудничать с Укрсоцем и Альфой. Потому что с уходом итальянцев подобных приколов и тупняков банка, как и комиссий за воздух, стало слишком много
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися