Мінфін - Курси валют України

Встановити
1 лютого 2019, 19:08

Курси на вихідні: чого чекати українцям

Цей тиждень виявився досить вдалим для гривні як на міжбанку, так і на готівковому ринку.

За період з 28 січня по 1 лютого гривня на міжбанку змогла зміцнитися з 27,78 / 27,83 гривень до 27,485 / 27,515 на кінець п'ятниці з певним настроєм на подальше здешевлення валюти. Цьому не завадили ні протистояння курсових інтересів великих гравців з періодичними перекосами попиту і пропозиції на торгах, ні завершення звітного періоду, ні великі виплати відшкодувань ПДВ. 

Готівковий ринок знову «жив своїм життям», лише періодично озираючись на динаміку безготівкового курсу. А котирування купівлі долара у населення були навіть нижчими, ніж на торгах. Це дозволяло банкам заробляти, викуповуючи долар у громадян і перепродуючи його через валютну позицію на міжбанку.

Обмінники фінкомпаній в основному працювали «з обороту» і з низьким рівнем спреду. Це говорило про те, що великих курсових ризиків власники обмінників не очікували.

Населення не має зараз значних вільних гривневих ресурсів для активних вкладень в валюту і тому не готове переплачувати за неї.

Цей факт та занадто велика конкуренція між обмінниками не дозволяють фінансистам сильно задирати котирування, змушуючи скорочувати спред між ціною купівлі та продажу. Подібний розклад збережеться і в ці суботу та неділю.

Курси валют на вихідні

Котирування готівкового долара будуть в межах: прийом 27,40-27,50 гривні, продаж 27,51-27,65 гривень. Спред по долару складе від 11 до 15 копійок.

Котирування євро. ФРС США цього тижня оголосила рішення і корекція по парі євро / долар вже відбулась. Тому найближчим часом в українських фінансистів немає особливих приводів для хвилювань по парі євро/долар. Тому власники обмінників при виставленні курсів по євро на вихідні будуть орієнтуватися на три основні моменти — крос-курс пари євро/долар на світових ринках, курс готівкового долара щодо гривні і на обсяг попиту і пропозиції по євровалюті в даному регіоні.

На вечір 1 лютого крос-курс пари євро / долар перебуває біля позначки в 1,1467 долара за євро. Тому курс в обмінниках по євро на вихідні складе: прийом 31,419 — 31,534 гривні і продаж 31,545 — 31,706 гривні. Спред по євро складе від 20 до 25 копійок.

Розраховані нами котирування можуть бути ще скориговані на плюс-мінус 5-6 копійок на євро в залежності від індивідуальних завдань даної точки обміну і рівня конкуренції в цьому регіоні.

Котирування по російському рублю. Тут нічого не змінюється, тому що зберігається весь спектр ризиків по цій валюті. Боротися з цим фінансисти будуть виставляючи широкий спред по рублю і орієнтуватися лише на рівень фактичного попиту і пропозиції.

Курс рубля на вихідні в обмінниках будуть наступним: прийом за 1 рубль — на рівні 0,405 -0,410 гривень і продаж 0,412-0,420 гривень.

Розраховані «Мінфіном» курси російської валюти можуть ще мати додаткове відхилення в межах від 0,001 до 0,003 гривень на рублі в залежності від індивідуальних завдань конкретної точки валютообміну.

Автор:
Олексій Козирев
Аналітик Олексій Козирев
Пише на теми: Валюта, цінні папери, інвестиційні проєкти, кредитування, міжнародні валютний та фондовий ринки, фінансові стартапи

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися