Мінфін - Курси валют України

Встановити
1 лютого 2019, 8:06

Скоро вибори. Чого чекати від ставок за депозитами

«Мінфін» запитав банкірів, що буде зі ставками за депозитами у гривні та валюті в 1 кварталі 2019 року.

Тенденції на депозитному ринку поки радують вкладників. Дохідність депозитів почала зростати ще восени 2018 року. Український індекс ставок за річними гривневими вкладами фізосіб зріс за минулий рік з 14,33% до 15,65%. За даними «Мінфіну», максимальні ставки за заощадженнями в нацвалюті продовжували зростати і цього року.

Але ситуація незабаром може змінитися. В НБУ нещодавно натякнули, що подумують про зниження облікової ставки. На такий крок регулятора банки майже напевно відреагують зниженням дохідності вкладів. До того ж, на «носі» вибори. А в цей період фінансисти утримуються від різких рухів.

«Мінфін» попросив банкірів розповісти, що чекає вкладників в 1 кварталі 2019 року.

Директор департаменту з розвитку роздрібних продуктів Альфа-Банку Україна Євген Благінін

Ми не очікуємо істотного зростання ставок за депозитами в I кварталі 2019 року, навіть незважаючи на вибори, що наближаються, які традиційно додають хвилювань на ринку. Ставки за гривнею ще можуть трохи підвищитися, але в цілому потенціал до зростання практично вичерпано. Дохідність вкладів у валюті навряд чи буде зростати.

Динаміка ставок за депозитами пояснюється макроекономічними факторами, які традиційно «розганяються» у 2-му півріччі. Так, ставки за вкладами в 1-му півріччі 2018 року були стабільні, а з серпня-вересня почали зростати. Високий споживчий попит, інфляційні та девальваційні очікування, невизначеність з МВФ, що мала місцепідвищували вартість ресурсів на ринку. НБУ неодноразово підвищував облікову ставку. Ці фактори призвели до того, що ставки за депозитами населення до кінця року досягли 17-18% річних в гривні. Зростання дохідності вкладів у валюті пояснюється зростанням дохідності за конкуруючим з депозитом інструментом— валютними ОВДП. До кінця 2018 року дохідність вкладів у доларах на 12 місяців досягла 4,5-5%. Зазначені фактори так чи інакше можуть проявити себе і в 2019 році, але вже зараз ставки «розігріті» досить сильно.

При визначенні розміру ставок Альфа-Банк Україна орієнтується на нашу внутрішню потребу у фінансових ресурсах та рівень ставок конкурентів. На даний момент розміри винагород за депозитами знаходяться на збалансованому рівні і подальше підвищення поки що не входить в плани. Але депозитний ринок демонструє дуже живу динаміку. Так що при загальному русі ринку вгору за ставками, — Альфа-Банк Україна також може їх переглянути.

ОФОРМИТИ ДЕПОЗИТ ТА ОТРИМАТИ БОНУС 

Керівник напрямку роздрібного бізнесу Приватбанку Олексій Шабан

Ми не збираємося підвищувати відсоткові ставки за депозитами. Ми хочемо нарощувати портфель залучених коштів, перш за все в гривні, при ціні залучення не вище, ніж склалася на сьогодні. Це стосується і коштів до запитання, і депозитів. Ми бачимо, що ринок зараз вище нас, але навіть за підсумками минулого року, коли наш рівень ставок був нижче ринкових, ми змогли наростити і депозитний портфель, і кошти до запитання. Ми сподіваємося, що і в цьому році тенденція збережеться: наші плани щодо залучення— не менше, ніж у 2018 році.

Читайте також: З яких банків українці забирали депозити у 2018 році

Щодо валюти: ставки ми точно не плануємо підвищувати ні в доларі, ні в євро. Очікуємо, що валютний портфель буде поступово знижуватися — ми за нього не тримаємось.

Масштабного перетікання депозитів в ОВДП не буде. Тут досить високий поріг входу, пов'язаний з комісіями за відкриття та обслуговування угод з цінними паперами. Якщо сума до мільйона або хоча б півмільйона гривень клієнти просто втрачають в дохідності. У нас середня сума вкладу близько 47 тис. грн та основна маса сформованого депозитного портфеля — це досить дрібні вкладники.

Хоча ми бачимо перехід клієнтів з валютними вкладами, ми раді, що вони нас залишають обслуговуючим банком. Ми допомагаємо їм здійснювати такі угоди. Якщо взяти загальну структуру ОВДП, яку ми допомогли купити клієнтам у 2018 році, близько 76% — це ОВДП у валюті.

Начальник управління ресурсних та комісійних операцій Конкорд банку Олександр Саламанін

Перший квартал 2019 року буде умовно стабільним. І банки, і населення будуть в режимі очікування підсумків виборчої кампанії. В цей час всі рекламні та інформаційні ресурси будуть зайняті освітленням виборів, отже, агресивне просування будь-яких банківських продуктів не дасть належного ефекту.

У першому кварталі 2019 року варто очікувати зниження ставок за вкладами у національній валюті. У період Різдвяних свят банки запаслися гривневим ресурсом, а активний період кредитування почнеться в другому кварталі. Тому поступове і незначне зниження ставок дозволить утримати залучені ресурси і поступово знизити їх вартість для банку.

Основним фактором впливу на цінову політику банків в першому півріччі буде реакція вкладників на політичну складову в країні. Другим і не менш важливим фактором будуть власні програми розвитку банків,так як різні напрямки активних операцій банків вимагають різної політики ціноутворення вартості залучення ресурсів.

Ставки за валютними депозитами також можуть зрости. У зв'язку з лібералізацією регулятора валютного законодавства, банкам потрібні валютні ресурси для задоволення попиту на банківські послуги як з боку населення, так і з боку бізнесу. Цей попит, за нашими прогнозами, обов'язково зросте вже до середини I кварталу. Максимальне зростання ставок варто очікувати на рівні + 0,5% і тільки на вклади терміном від 6 місяців.

Банк Конкорд, при формуванні ціни залучених ресурсів, керується двома основними факторами: стан ринку і власні орієнтири. Уже в I кв. 2019 року ми розглядаємо можливість підвищення ставок за вкладами в іноземних валютах.

Заступник голови правління Ощадбанку Антон Тютюн

У першому кварталі 2019 року значного зростання або падіння ставок ми не прогнозуємо. Найімовірніше, вартість ресурсів на ринку збережеться на поточному рівні або незначно знизиться.

За «короткі» вклади (до 3 місяців) банки будуть платити ще менше. Так вони будуть мотивувати клієнтів розміщувати вільні гроші на більш тривалі терміни. Це дозволить банкам нарощувати ресурсну базу і, відповідно, активізувати кредитування. Ми не прогнозуємо значної зміни відсоткових ставок за валютними депозитами, швидше можливе незначне зниження їх дохідності.

На даний момент Ощадбанк не планує підвищення ставок. Основними факторами для перегляду відсоткових ставок банком будуть динаміка курсу гривні до валют, динаміка депозитних ставок банків-конкурентів, економічна ситуація в країні, а також рівень облікової ставки НБУ. Найактивніше банки будуть просувати вклади на термін 6-12 місяців.

Незважаючи на зниження відсоткових ставок, депозити все ж залишаються найпопулярнішим способом збереження грошових коштів. Облігації внутрішньої державної позики мають більш складну процедуру оформлення (покупки). Як правило, суми, які можна інвестувати в цей продукт, складають 1 мільйон гривень і вище. Також при оформленні ОВДП виникають додаткові витрати на сплату комісійної винагороди.

Директор департаменту роздрібного бізнесу РВС Банку Людмила Радченко

Ситуація на ринку депозитів 2019 не повинна кардинально змінитися. Допускаю незначне коливання відсоткових ставок. У відсотковій політиці банки зазвичай орієнтуються на облікову ставку НБУ, яка враховує поточну економічну ситуацію в країні, інфляцію тощо. В якійсь мірі поточний рік виборів можна назвати роком гарантії стабільності.

За 2018 рік клієнтські відсоткові ставки у банках України згідно з Українським індексом ставок за депозитами фізичних осіб (UIRD) в середньому збільшилися на 1% річних у гривні. Цілком ймовірно, що дана тенденція збережеться і в 2019 році. Оскільки минули часи, коли банки тільки й встигали перебивати конкурентів божевільними ставками, зараз ринок може пропонувати тільки додаткові сезонні переваги у вигляді різних акцій, лотерей та спеціальних пропозицій.

Як відомо, найбільший прибуток приносять депозити з виплатою доходу в кінці терміну, без можливості поповнення. Однак можна отримувати вигоду не тільки від розміщення вкладу. Однією з цікавих програм є пропозиція від «RwS bank» — депозит «Комунальний». Це не тільки класичне розміщення коштів з виплатою відсотків, але і можливість гарантовано щомісяця отримувати бонус у вигляді оплати за житлово-комунальні послуги. І так протягом усього року.

Деякі банки стали активніше пропонувати альтернативний формат примноження коштів — інвестиції в ОВДП. Їх дохідність — до 20,5% у гривні, у валюті — 7,5%, що явно вище звичайної депозитної пропозиції. Ще один «плюс» — відсутність податку на доходи фізичних осіб. Крім того, якщо банк йде з ринку, клієнту гарантована тільки сума в 200 тис грн, тоді як ОВДП це 100% гарантія держави повернення інвестицій.

Член правління АТ «ОТП Банк», який очолює роздрібний бізнес, Володимир Мудрий

У 1 кварталі ми очікуємо конкуренцію, як на ринку депозитів, так і поточних рахунків клієнтів. На ринок буде впливати комплекс факторів: фінансові результати банків за попередній рік, зміни в нормативах НБУ та політики Мінфіну, зміни ринку, зростання номінальних і реальних доходів населення. До однієї з тенденцій варто віднести і перехід у цифровий формат.

Банкам з нормальною бізнес-моделлю необхідні ресурси саме в національній валюті. Адже їх метою має бути розвиток кредитування. Зараз ринок чекає зниження ставки НБУ, тому банки віддають перевагу наданню кращих пропозицій на короткі терміни 3-6 міс., щоб не фіксувати дорогий ресурс на довший період. Можливо, буде спонтанне підвищення ставок на дуже короткі терміни, тільки з метою нівелювати нервозність щодо майбутніх виборів навесні.

На цінову політику банків в депозитному сегменті будуть впливати два головних фактори— вимоги щодо виконання нормативів LCR та обсяги кредитування. А саме — можливість витримувати норму дохідності на кредитній стороні, при зміні рівня ставок за депозитами.

Зростання ставок за депозитами у валюті не прогнозую. Такий варіант можливий, тільки якщо якийсь із банків буде збирати депозити для розміщення у валютні ОВДП. Але для системних банків, які й визначають ставки на ринку, це не буде в пріоритеті.

Не впевнений, що будуть також популярні депозити з прогресивною ставкою. ОТП Банк веде прозору політику, і ми хочемо відкрито комунікувати за ставкою доходу для клієнта. Не ускладнювати клієнтам життя, порівнюючи ставку в рекламі з реальним доходом. Обов'язково з'являться комбіновані продукти, де ставка за депозитом буде залежати від якихось додаткових критеріїв, наприклад, часу співпраці клієнта з банком.

Директор департаменту роздрібного банкінгу Укргазбанку Олег Кляпко

Ми не очікуємо зміни дохідності за депозитами в першому кварталі. Один з факторів, який впливає на рівень відсоткових ставок — політична та економічна ситуація в країні. Всі зачаїлися в очікуванні виборів.

Можливо, деякі банки будуть підвищувати відсоткові ставки у зв'язку з нестачею ресурсної бази, але ці зміни не будуть масштабними. Укргазбанк має достатній запас ресурсної бази для кредитування і населення, і МСБ, і великих корпоративних клієнтів. Тому банк не планує підвищення ставок.

Вже зараз рівень відсоткових ставок за депозитами істотно високий. Це пов'язано з досить високою ставкою рефінансування НБУ і появою таких фінансових інструментів для населення як ОВДП. При зниженні відсоткових ставок за цими двома складовими, банки також почнуть поступово знижувати дохідність.

Валютні ресурси потрібні банкам, які активно кредитують у валюті. Укргазбанк саме такий банк, оскільки пріоритет в кредитуванні віддає проектам альтернативної енергетики, як для населення, так і для корпоративних клієнтів і сегмента МСБ. Тому у нас ставки у валюті — до 6%.

Зараз популярність серед населення набирають ОВДП. Як правило, в облігації розміщують великі суми. За нашими оцінками, середній чек — більше 5 млн.грн. в еквіваленті. Це пов'язано з тим, що супутні витрати на купівлю облігацій досить високі. Разом з тим, депозити для фізичних осіб є більш гнучким інструментом, який дозволяє щомісяця отримувати доходи від розміщення, довкладати нові гроші на депозит, в деяких випадках достроково закривати вклад, а також інші «фішки», які більш затребувані рядовими громадянами.

Директор департаменту з продуктів роздрібного бізнесу ПУМБ Дмитро Поліщук

Ми очікуємо, що на ринку збережуться тенденції минулого року. За офіційними даними НБУ, за 2018 рік обсяг депозитів фізичних осіб у гривні в цілому по банківській системі збільшився на +34,1 млрд.грн. або + 14,5%) Таким чином в першому кварталі поточного року можна очікувати зростання портфеля в гривні ще на + 4%. Обсяг депозитів фіз.осіб в іноземній валюті (без урахування неплатоспроможних банків) в цілому по банківській системі збільшився на +135 млн.дол.США в еквіваленті або на + 1,6%. У поточному році ми очікуємо збереження такої динаміки. Обумовлено це в основному тим, що банки не зацікавлені в нарощуванні ресурсної бази в іноземній валюті через практично повну відсутність кредитування в даних валютах. Відчутного перетікання гривневих депозитів у валютні ми також не прогнозуємо, оскільки різниця увідсотковихставках з запасом перекриває можливі ризики девальвації гривні.

З огляду на наявні макропрогнози, а також очікувані рішення НБУ в частині розміру облікової ставки — найближчим часом середня дохідність депозитів фізосіб у гривні залишиться незмінною. Підвищувати ставки в інвалюті можуть точково тільки деякі банки, які тимчасово більш гостро потребують даних ресурсів. Зокрема, для погашення раніше взятих валютних кредитів на міжнародному ринку.

В умовах відносно стабільної економічної та політичної ситуації в країні в цілому більшість банків зацікавлена ​​в залученні строкових ресурсів на максимально довгі терміни. Відповідно можна очікувати просування класичних депозитів без права поповнення та розірвання. У той же час, в разі відновлення нестабільності на ринку ймовірно зміна фокуса банків на користь вкладів «до запитання», а також короткострокових депозитів.

ОФОРМИТЬ ДЕПОЗИТ В ПУМБ ТА ОТРИМАТИ БОНУС ДО СТАВКИ 

Коментарі - 2

+
+54
Captain  Cisco
Captain Cisco
1 лютого 2019, 10:34
#
Резюмируя: платить не хотим, ищем спонсоров.
+
0
Arthur77
Arthur77
3 лютого 2019, 18:53
#
Спрашивать нужно только пятерку банков с наивысшими ставками по депозитам.Зачем спрашивать банкиров, которые не давали и, априори, не дадут большой ставки? Не нужно превращать опрос в театр абсурда.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися