Мінфін - Курси валют України

Встановити
30 січня 2019, 16:33

ФГВФО назвав схему виведення грошей з банку Контракт

Напередодні введення в банк «Контракт» тимчасової адміністрації його керівництво здійснювало розпродаж майна банку без фактичного надходження коштів на рахунки і перерахування грошових коштів юросіб на рахунки фізосіб, що значно збільшило суму відшкодування за рахунок Фонду. Про це йдеться в повідомленні Фонду.

Напередодні введення в банк «Контракт» тимчасової адміністрації його керівництво здійснювало розпродаж майна банку без фактичного надходження коштів на рахунки і перерахування грошових коштів юросіб на рахунки фізосіб, що значно збільшило суму відшкодуван
Фото: fg.gov.ua

Як виводили

  • Після введення в банк тимчасової адміністрації під час формування переліку вкладників для виплати гарантованого відшкодування уповноваженою особою Фонду було виявлено, що протягом жовтня 2014 року — лютого 2015 року значна кількість фізосіб регулярно здійснювала операції зі зняття через касу банку «Контракт» готівки.
  • Кошти фізособам попередньо перераховувалися від клієнтів банку юросіб з призначенням платежу «надання фінансової допомоги», «надання позики» або «оплата за цінні папери».
  • Всі зазначені фізособи мали спільні ознаки, зокрема, працювали на посадах, які не передбачають отримання високої заробітної плати (вантажники, офіціанти, медсестри, кур'єри), і делегували права розпоряджатися своїми рахунками третім особам.
  • Таких фінансових операцій виявлено на суму 163,66 млн грн.
  • Також була зафіксована низка операцій по перерахуванню коштів з рахунків юридичних і фізичних осіб на рахунки фізосіб, що призвела до збільшення загальної суми відшкодування за рахунок коштів Фонду гарантування на 49,73 млн грн.
  • Крім того, за тиждень до введення тимчасової адміністрації екс-глава банку «Контракт» підписав договір про продаж головного офісу на вул. Воздвиженській.
  • Згідно з сфальсифікованим звітом про оцінку будівлі сума продажу склала 45,4 млн грн, в той час, як реальна ринкова вартість майже на 50% вище. Покупцем виступило ТОВ ГК «Укргаз», яке відразу ж зареєструвало право власності на цю нерухомість.
  • Покупець повинен був перерахувати всю зазначену в договорі суму за тиждень, проте, станом на сьогоднішній день, банк недоотримав за своє майно ще 16,33 млн грн.
  • У зв'язку з невиконанням покупцем повною мірою умов договору та перерахуванням частини суми, уповноваженою особою Фонду гарантування з метою збереження активів банку 12.01.2017 року було оформлено в іпотеку.
  • За заявою банку «Контракт» київською прокуратурою було зареєстровано кримінальне провадження, а будівля визнано речовим доказом. Також на зазначену нерухомість було накладено арешт на підставі постанови Подільського районного суду Києва.
  • Нацбанк визнав банк «Контракт» неплатоспроможним 6 жовтня 2015 року.

Коментарі - 1

+
0
Rond
Rond
30 січня 2019, 16:53
#
Ну і що? Хтось сидить чи сяде в цій державі?
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися