Мінфін - Курси валют України

Встановити
30 січня 2019, 8:41

Українці не будуть переводити гривневі депозити у валютні — банкір

Цього року на депозитному ринку збережуться тенденції минулого року. Темпи зростання гривневого депозитного портфеля перевищуватимуть динаміку валютного портфеля банків. Про це «Мінфіну» повідомив директор департаменту з продуктів роздрібного бізнесу ПУМБ Дмитро Поліщук.

Банкір нагадав, що, за офіційними даними НБУ за 2018 рік, обсяг депозитів фізичних осіб у гривні в цілому по банківській системі збільшився на 34,1 млрд. грн. або на 14,5%. «Таким чином, в першому кварталі поточного року можна очікувати зростання портфеля в гривні ще на 4%», — вважає він.

Експерт також зазначив, що за 2018 рік обсяг депозитів фізосіб в іноземній валюті (без урахування неплатоспроможних банків) в цілому по банківській системі збільшився на 135 млн. доларів США в еквіваленті або на + 1,6%. У поточному році така динаміка може зберегтися.

«Причина в тому, що банки не зацікавлені в нарощуванні ресурсної бази в іноземній валюті, оскільки валютне кредитування фактично відсутнє. Відчутного перетікання гривневих депозитів у валютні ми також не очікуємо, оскільки різниця у відсоткових ставках із запасом перекриває можливі ризики девальвації гривні», — пояснив Поліщук.

Банки не будуть підвищувати ставки за валютними депозитами, тому що їх потреба в іноземній валюті стабільно знижується. Винятком можуть стати деякі банки, які будуть тимчасово мати більш гостру потребу в таких ресурсах, зокрема, для погашення раніше взятих валютних кредитів на міжнародному ринку.

На думку банкіра, в умовах відносно стабільної економічної та політичної ситуації в країні, більшість банків зацікавлена ​​в залученні строкових ресурсів на максимально довгі терміни. Відповідно вони будуть активно просувати класичні депозити без права поповнення та розірвання. Але в разі відновлення нестабільності на ринку, банки можуть змінити фокус на користь вкладів «до запитання», а також короткострокових депозитів.

Оформити депозит та отримати бонус 

Коментарі - 2

+
0
verizon4ik
verizon4ik
30 січня 2019, 10:31
#
LOL
+
0
verizon4ik
verizon4ik
30 січня 2019, 10:36
#
Только если уверенны в завтрашнем дне) А в связи с будущими выборами президента… уверенности нет…
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися