Мінфін - Курси валют України

Встановити
29 січня 2019, 12:04

Шахраї ставлять «ловушки» на банкомати біля ломбардів — кіберполіція

У 2018 році активізувалися скіммери, які встановлюють пристрої в банкомати, особливо біля ломбардів, там, де немає камер. Про це заявив представник кіберполіції, передає кореспондент «Мінфіну».

У 2018 році активізувалися скіммери, які встановлюють пристрої в банкомати, особливо біля ломбардів, там, де немає камер.
Фото: ukranews.com

За його словами, у 2018 році до кіберполіції надійшло 6 тисяч звернень, з яких 2 тисячі стосувалися платежів. Сума збитків склала понад 25 мільйонів гривень, з них приблизно 16 млн гривень вже відшкодовано, враховуючи вилучене майно і арештовані кошти на рахунках.

«Активізувалися кіберзлочинці, які втручаються у системи дистанційного обслуговування юросіб. Часто через вірус на пошту бухгалтера, які не ставлять токєни, тримають ключі доступу до інтернет-банкінгу на робочому столі», — зазначили у поліції.

Нагадаємо, у 1 півріччі 2018 року на кожен мільйон операцій з платіжними картками прийшлося 64 грн збитків через шахрайство.

Раніше «Мінфін» повідомляв, що у 2017 році суттєво зросла кількість незаконних дій/сумнівних операцій з платіжними картами, що проводилися у мережі інтернет.

За підсумками 2017 року збитки українських банків від незаконних дій з платіжними картками зменшилися у порівнянні з 2016 роком. Така позитивна тенденція спостерігається вперше з 2015 року.

Спостерігається також тенденція до зменшення кількості фішингових сайтів. Вперше в Україні діяльність подібних ресурсів була зафіксована у 2015 році, тоді налічувалося 38 шахрайських сайтів. А вже за рік їх кількість зросла у 4,5 рази. У 2018 році число фішингових сайтів з кожним кварталом зменшувалося.

Коментарі - 1

+
+15
Zhmunya
Zhmunya
30 січня 2019, 8:58
#
О каких убытках банков идёт речь?
Банки вешают долги на клиентов и начисляю проценты и штрафы, если провохранители докажут что это не по вине клиента украли средства, то получают компенсацию от платежных систем.
Не один банк не заинтересован в сокращении мошенничества и краж с картсчетов.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися