Мінфін - Курси валют України

Встановити
25 січня 2019, 18:59

Вихідні: чого чекати від курсу

Останні п'ять робочих днів змусили похвилюватися всіх учасників валютного ринку. Безготівковий курс істотно лихоманило. Це відображалося і на поведінці готівкового ринку.

Після тривалих спекулятивних ігор «на підвищення» або «на пониження», періодичних втручань НБУ (не завжди вдалих з точки зору зміцнення гривні), а також позиційних протистоянь великих гравців міжбанку — всього за період з 21 по 25 січня ціна продажу долара на міжбанку впала на 17 копійок — з 27,92 / 27,97 до 27,77 / 27,80 на вечор п'ятниці.

Відмінність цього тижня від попередніх в тому, що свою лепту в розбурхивання безготівкових котирувань внесли не тільки великі гравці міжбанку і спекулянти, але й сам Нацбанк, який своєю активною купівлею долара через анонімні інтервенції — явно перестарався.

Масоване «вимітання» долара регулятором всю першу половину тижня фактично не дало можливості гривні ще активніше зміцнитися.

Як і раніше, готівковий ринок своєї особливої гри в ці дні не вів. Він був просто заручником ситуації на міжбанку, заробляючи в основному «з обороту» і лише підлаштовуючись під поточний тренд на торгах.

Більшість обмінників продовжать працювати «з обороту» і на вихідні. Через високу конкуренцію в цьому сегменті ринку — фінансисти будуть виставляти досить лояльний рівень спреда між ціною прийому і продажу валюти.

Курси валют на вихідні

Котирування готівкового долара будуть в межах: прийом 27,70-27,80 гривні, продаж 27,85-27,90 гривень. Спред по долару складе від 10 до 15 копійок.

Котирування євро. До понеділка на міжнародних ринках немає особливих інформаційних приводів, здатних «розігріти» ринок по парі євро / долар на азіатській (нічний для України) сесії. Тому власники обмінників при розрахунку готівкових курсів по євро на 26-27 січня будуть орієнтуватися на:

1) крос-курс пари євро / долар на міжнародних ринках на вечір п'ятниці і на котирування долара щодо гривні на момент закриття українського міжбанку;

2) обсяг платоспроможного попиту і пропозиції по євро в даному регіоні України та рівень конкуренції між обмінками в даній місцевості.

На вечір 25 січня крос-курс пари євро / долар перебуває близько рівня 1,1385 долара за євро, а курс п'ятничного закриття міжбанку по американській валюті — 27,70 / 27,85 гривень.

Курс в обмінниках по євро на вихідні складе: прийом 31,536 — 31,650 гривень та продаж 31,707 — 31,764 гривні. Спред по євро складе від 17 до 25 копійок.

Розраховані нами котирування можуть бути ще скориговані на плюс-мінус 5-7 копійок на євро в залежності від індивідуальних завдань даної точки обміну.

Котирування по російському рублю. Всі політичні, військові та економічні ризики по рублю зберігаються. Тому власники обмінників по цій валюті продовжать страхувати себе від втрат, виставляючи широкий спред і будуть орієнтуватися лише на рівень фактичного попиту та пропозиції по ньому в їх регіоні.

Курс рубля на вихідні в обмінниках буде наступним: прийом за 1 рубль — на рівні 0,413-0,415 гривень і продаж 0,417-0,418 гривень.

Розраховані «Мінфіном» курси російської валюти можуть ще мати додаткове відхилення в межах від 0,001 до 0,003 гривень на рублі в залежності від завдань конкретного обмінника.

Автор:
Олексій Козирев
Аналітик Олексій Козирев
Пише на теми: Валюта, цінні папери, інвестиційні проєкти, кредитування, міжнародні валютний та фондовий ринки, фінансові стартапи

Коментарі - 1

+
0
Влад Тугаринов
Влад Тугаринов
26 січня 2019, 23:28
#
К чему укрепление? Чтоб потом назад? Пусть лучше так, та и валюта на балансе не лишняя.
Сейчас скупают овгз за валюту валюта заходит, потом будут продавать валюта выйдет. Тогда нацбанк и продаст купленное, а судя по торговому балансу, должно быть ослабление гривны. И не стоит ее укреплять.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися