Мінфін - Курси валют України

Встановити
25 січня 2019, 12:23

Чому українці так і не полюбили євро

За попередні п’ять років Україна наблизилася до Європи на максимально близьку відстань, ніж за ціле століття до цього – як в економічному плані (угода про Асоціацію з ЄС), так і в соціально-культурному (безвізовий режим).

Однак попри це, українська економіка залишається доларизованою, а євро не витіснив американську валюту як форму заощадження. Більше того, єдина європейська валюта навіть дещо втратила свої позиції в Україні. Чому це так? На це питання «Мінфіну» відповів фінансовий аналітик групи ICU Михайло Демків. 

Євро в банках

Населення тримає в українських банках більше ніж пів трильйона гривень або 16 млрд євро в еквіваленті — дуже значна сума, хоч і помітно менша, ніж була до кризи 2014/15. Як правило, близько половини цих коштів номіновано у валюті, хоча якщо подивитися в розрізі заощаджень (депозитів) та поточних рахунків, то картина відрізняється.

РОЗМІСТИТИ ДЕПОЗИТ В ВАЛЮТІ ТА ОТРИМАТИ БОНУС 

Валютою номер один для банківських депозитів є долар, який випереджає не лише євро, а й гривню. Навчені декількома хвилями девальвацій, українці надають перевагу вільноконвертованій валюті перед національною. 87% валютних вкладів номіновані в доларі, в той час як на євро припадає лише 12%. Чому це так – відповідь очевидна. Ставки за доларовими депозитами є вищими на 1-2 відсоткових пункти, ніж ставки за вкладами в євро. Зараз, коли банки знизили ставки за валютними депозитами до історичних мінімумів, мало хто готовий розмістити на рік вклад в євро під 2.45%. 

Також, як не парадоксально, але є ризик курсової нестабільності і для євро. В окремі роки, наприклад у 2015-му, європейська валюта знецінилася за відношенням до долару на 13% — це значно менше ніж гривня, та все ж боляче для інвестора.

На поточних рахунках, як правило, тримають кошти для щоденних покупок та інших витрат. Якраз у цьому сегменті євро зміцнило свої позиції. У 2013 році на європейську валюту припадало лише 18-20% валютних коштів на поточних рахунках, тоді як на долар — 77-80%. На кінець 2018 року пропорція змінилася на 23/75. Серед українських туристів в ЄС набирають популярності безготівкові розрахунки, для чого часто відкривають валютну картку в євро. Але частка цієї валюти могла б зрости більше, якби не тенденція до зберігання доларових заощаджень на поточних рахунках. Особливо обережні клієнти банків, які остерігаються девальвації та не воліють розміщувати долари на депозитах, адже ставки за ними знизилися за кілька років з 8-10% до 2-4%, а тримають їх на поточному рахунку, маючи постійний доступ до них.

Євро під матрацами

Значно важче порахувати готівкові заощадження українців. Якщо обсяг готівкової гривні відомий й можна припустити, що за межами країни вона не користується особливим попитом, то з доларом чи євро складніше. Непросто порахувати, який обсяг готівкової валюти, наприклад, привозять заробітчани та скільки витрачають за кордоном наші туристи. Більшість оцінок говорить про десятки мільярдів євро готівки на території України. І хоча якась частина використовується в тіньовій економіці, а то й в зовсім незаконній діяльності, значні суми готівкової валюти – це заощадження в іноземній готівці під матрацами чи в банківських скриньках. Скільки ж припадає на євро?

«Не більше 25%» буде моєю відповіддю. Якщо подивитися на дані банківських обмінників, то саме долар складає близько ¾ всього обороту. Звичайно, далеко не весь ринок обміну валют у країні легальний і проходить через банківські відділення, але я не бачу підстав вважати, що на чорному ринку структура валют є кардинально іншою.

Пропозицію готівкового євро формують заробітчани з єврозони, попит – туристи туди ж. Готівкові заощадження та тіньова економіка притримуються американської валюти.

Долар в головах

Попри суто економічні причини – відсоткові ставки та динаміку курсу, є ще й суто психологічна – якось так звиклось, що американський долар є валютою номер один. Коли Нацбанк говорить про ціль збільшення ролі гривні в економіці, то він ставить за мету зменшення доларизації економіки. Зовнішньоекономічні контракти в своїй переважній більшості прописані в доларовому еквіваленті – 75% обороту міжбанку становить долар. Коли ми говоримо про вартість нерухомості, авто чи інших дорогих речей, ми оцінюємо їх в доларі. Ледь не єдиним винятком є акцизи, зокрема на пальне та розмитнення б/у автомобілів, які законодавче прописані в євро. Зрештою навіть автор цього матеріалу, пишучи про ту чи іншу суму, переводив її в євро саме з доларового еквіваленту, розрахованому у своїх робочих матеріалах.

Я щиро вірю, що незабаром Україна стане повноправною частиною європейської сім’ї, частиною якої вона по праву може називатися. Але на рахунок перспективи впровадження в Україні євро, як грошової одиниці, є сумніви – в першу чергу, через туманні перспективи самого валютного союзу, який потребує якщо не перезавантаження, то переналаштування. Тому навряд чи варто очікувати, що розглянуті тут показники зміняться найближчим часом на користь європейської валюти.

Коментарі - 22

+
+188
AleksandrBank
AleksandrBank
25 січня 2019, 13:31
#
Открывать евро карту отдельно для туризма там не логично — никто не парится и платит гривневый картой там.
+
+37
3212242
3212242
25 січня 2019, 14:19
#
Плюсую, до того ж мож попасти на подвійну конвертацію.
+
0
mary27
mary27
25 січня 2019, 14:45
#
+100.
+
+29
Captain  Cisco
Captain Cisco
25 січня 2019, 19:09
#
Очень веселит, когда кто-то пытается говорить не только за других, а вообще-то всех. Вы всех-всех спросили? Нет? Так чего ляпать лишь бы ляпать?
+
0
kharj
kharj
26 січня 2019, 10:15
#
1)Я не держу столько денег в гривнах, 2)Не везу много наличных евро чтобы не потерять. Поэтому в Европу беру евро карточку.
+
0
mazaj
mazaj
26 січня 2019, 10:58
#
Минус гривневой карты — растянутость по времени окончательного расчета по курсу конвертации. Чем больше сделал покупок в еврозоне с гривневой карты, тем большую гривневую сумму нужно еще неделю-другую держать на карте. Пока банк доснимет нужную сумму. Чтобы не уйти в несанкционированный овердрафт, со штрафами.

Минусы евровой карты — как правило нужно специально открывать для поездки, если поездки не частые и нет движения евро на счетах.
Второй минус заметен для постоянно проживающих там. Банковская система той же Германии очень консервативна. Очень часто нельзя расплатиться картой при покупке на небольшую сумму, например 5 евро.
В «русских» магазинах (где как правило русскоязычный персонал и продают прод товары из Украины, Белоруссии, России, Казахстана, Израиля) к оплате часто вообще не принимают карты Мастеркард или Виза.
+
+22
offizier
offizier
25 січня 2019, 16:05
#
Вже не вперше посеред статті змінюється шрифт, варто б це якось поправити вже.
+
+15
Андрей Кул
Андрей Кул
25 січня 2019, 16:26
#
Ctrl+С Ctrl+V
+
+60
Barrs
Barrs
25 січня 2019, 17:22
#
Утрировано, конечно, но все же:

Ситуация 1
— Сколько стоит эта машина?
— 20 000 $
— Спасибо, понятно.

Ситуация 2
— Сколько стоит эта машина?
— 17 500 евро
— а какой сейчас курс?
— к гривне или к доллару?
— к доллару
— 1.14
— это умножить или разделить?
— умножить
— а калькулятор есть?
+
0
Arthur77
Arthur77
25 січня 2019, 18:23
#
Автор абсолютно прав: ставки по доллару и нестабильность евро-вот причина доллар зайти.От себя могу добавить-китайские торговые площадки, такие как Али-Экспресс, где расчеты исключительно в $.
+
+9
mazaj
mazaj
25 січня 2019, 19:45
#
Евро на Украине не в ходу.
За почти 2 года проживания в Европе (Германия) уже привык, что в обороте купюры только нового образца. Приехав на Украину, обнаружил, что в кассах банков очень редко выдают купюры евро нового образца. То есть крутятся купюры, когда-то давно завезенные в страну.
В отличии от долларов.
+
+52
z777z
z777z
27 січня 2019, 22:54
#
Не НА Украине, а В Украине! На Украине, только в раше говорят.
+
+59
levenja
levenja
26 січня 2019, 1:28
#
Він просто погано вчився, як наслідок — не зміг вижити на зарплату низькокваліфікованого робітника і поїхав на заробітки в Європу (там неосвіченим платять більше). Приємно бачити що невігластво і неосвіченість призводить до напруженого робочого життя. Хай і дітей своїх так вчить. Хто ж мені автівку в Буднесі збиратиме як не вони? Хай вживає «на» — клоуни повинні себе якось позначати.
+
+85
mazaj
mazaj
26 січня 2019, 9:22
#
Перед тем, как позориться и писать всякую чепуху, строить из себя клоуна, хоть бы в профиль заглянули.
Пишу «На Украину» сознательно и принципиально, как меня учили еще в школе. Далекой, давней, но настоящей советской школе. ПисАть по другому, только потому что это сейчас модно или вышел некий указ, приказ, решение или постановление — не буду. Мне слишком много лет, чтобы это менять, тем более на фин форуме, тем более в угоду таким как Вы.
И в Германии я не на заработках, не заробитчанин. А просто живу на ПМЖ, с семьей — жена и дети. Жена — была на Украине хирургом, я работал на иностранного дядю (так как великой Украине и ее промышленности мои знания были не нужны).
И Вы правы, именно поэтому «автівку» и что-либо еще изобретают, просчитывают, собирают где угодно. Но только не на Украине. Почитайте на досуге в гугле по запросу — «голубая карта» или «голубая карта Германия».
С каждым приездом на Украину вижу, что к сожалению, здесь остается все меньше адекватно-целеустремленных людей, хорошо и ответственно выполняющих свою работу. Кто может уезжает как специалист, кто может — уезжает как заробитчанин.
А на Украине растет только количество таких как Вы и флешмобов на единицу времени…
+
0
mazaj
mazaj
26 січня 2019, 9:49
#
В довесок, Вам или может кто-то другой прочитает, ссылка на блог от 3 декабря 2015 г
https://minfin.com.ua/blogs/mazaj/83907/
Я понимаю, что возможно для таких как Вы, там много букв, но что поделать. Важна суть.
Лично Вам настоятельно рекомендую обратить внимание на последнее предложение блога.
И чрезвычайно внимательно прочитать комментарии. Их конечно там много, опять читать много букв. Но там Вы найдете очень много ответов для себя.
+
+44
AleksandrBank
AleksandrBank
26 січня 2019, 11:03
#
Пока ждём-с выборов и результаты, а пока работаем и зарабатываем все больше.
Ещё надежда на лучшее есть во многих. Потому люди как в Киеве или Львове или на передовой остались.
+
+38
mazaj
mazaj
26 січня 2019, 12:34
#
Там, на «загнивающем» Западе, я увидел собственными глазами, сколько людей уезжает из России. Если брать соотношение 1 к 4 в среднем по населению, россиян едет намного больше чем украинцев.
Я тоже надеюсь на лучшее для Украины.
Когда я служил срочную в советской армии, была в ходу поговорка: «Чем больше в армии дубов, тем крепче наша оборона». Перефразируя… «Чем больше на Украине останется levenja, тем лучше будет в стране жизнь» — утверждение неверное. При уезжающих врачах и системных инженерах.
Швондеров мы уже когда-то проходили. Может уже пора начать учиться на чужих ошибках, а не на своих? )
+
0
  Юрій  Галєло
Юрій Галєло
28 січня 2019, 10:07
#
Автор забув сказати що НБУ гривню прив'язав до долара. Тому долар ніби стабільний, а євро скаче… У Польщі навпаки. Євро стабільний роками, а в долара коливання ще більші чим у нас… А люди скрізь вибирають стабільність і зручність…
+
+15
Kanarej
Kanarej
28 січня 2019, 12:29
#
Євро до злотого так само постійно коливається, хоча і значно менше ніж долар: https://www.xe.com/currencycharts/?from=EUR&to=PLN&view=10Y
Тобто жорсткої прив'язки там немає. Так само як і зараз в нас гривні до долара — це раніше в нас курс долара був практично фіксованим, лише періодично разко зростав. Тому причини більшого розповсюдження долара швидше історичні, і економічні, як вказано у статті.
+
+15
Владимир Поливальников
Владимир Поливальников
29 січня 2019, 4:37
#
Я считаю, что украинцы в первую очередь должны любить украинок, своих детей и Родину. А потом всё остальное.
+
+28
Volos86
Volos86
29 січня 2019, 12:09
#
Какое это имеет отношение к статье?
+
0
Kanarej
Kanarej
30 січня 2019, 2:54
#
Имеет ввиду, что украинцы любят валюту больше чем вышеперечисленное :)
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися