Мінфін - Курси валют України

Встановити
21 січня 2019, 8:01

Ринок на раздоріжжі: куди піде курс цього тижня

На міжбанку. Істотну загрозу для гривні в ці дні представляють:

Минулого тижня гривня змогла проявити характер. В понеділок-вівторок котирування зростали. Але вже з середи висхідний тренд по американській валюті почав видихатися.
В п'ятницю курс опустився нижче 28 гривень. Всього за цей період долар просів з рівня 27,96/28,03 гривень до 27,92/27,96.
Назвати це дуже великим успіхом гривні ми не можемо, так як проходив найсприятливіший для нацвалюти період — дні бюджетних платежів у клієнтів. Зазвичай дефіцит гривні в цей час змушує експортерів активно продавати валюту при слабкому попиті на неї з боку імпортерів. Це сприятливо відбивається на динаміці курсу і дозволяє Нацбанку поповнювати ЗВР, викуповуючи надлишок пропозиції на міжбанку. Цього разу НБУ так само два дні (минулої середи і в п'ятницю) поповнював резерви, використовуючи механізм «тихого і анонімного» формату через Matching. Всього регулятор, за нашими розрахунками, купив в ці дні у валютні засіки до $30 млн за цінами 27,97 і 27,99 гривень за долар.
Позитив в такому розвитку подій є. Гривня все ж змогла переламати девальваційні тенденції початку минулого тижня і розгорнути ринок в сторону свого зміцнення. Додаткову підтримку їй надали ще два фактори. По-перше — розміщення Мінфіном України великих обсягів облігацій, номінованих у гривні й у валюті. По-друге -продаж НБУ своїх депсертифікатів банкам. Весь цей комплекс заходів дозволив послабити тиск на курс на торгах, а також збульшив пропозицію валюти на міжбанку за рахунок її продажу іноземцями, які купили наші гривневі ОВДП.
Цей тиждень вже не буде таким сприятливим для нацвалюти як минулий через низку причин.

Що вплине на валютний ринок в ці дні і чому міжбанк буде лихоманити

Основними факторами, які вплинуть на поведінку учасників торгів і на курс міжбанку будуть:
1. Завершення бюджетних розрахунків у клієнтів і початок періоду основниих відшкодувань ПДВ експортерам (третя декада січня).
Тих компаній, що запізнилися зі своєчасною сплатою податків, буде все менше.  Вони продаватимуть все менше валюти  для закриття своїх податкових заборгованостей. 
Через виплати державою основних сум відшкодувань ПДВ, потреба  експортерів  у продажі валюти понад обов'язкові 50% виручки відпаде. Вони будуть спершу витрачати гривню, що у них з'явилася, і лише потім свої валютні запаси.
Це призведе до зниження пропозиції на міжбанку і посилить тиск на курс. Активізуються і імпортери, у яких почне з'являтися додаткова гривня (вони вже теж розрахувалися з бюджетом), що поступово збільшить попит;
2. Перекоси попиту і пропозиції на торгах через вихідний в США понеділок (День Мартіна Лютера Кінга). Український міжбанк буде в цей день працювати на умовах ТОМ (розрахунки в гривні цим днем, поставка валюти — наступним). Це не особливо приваблює українські компанії, тому вони масово перенесуть свої операції відразу на вівторок. А валютна виручка за 21 січня (робочий понеділок в Україні) буде зарахована американськими банками нашим компаніям тільки у вівторок. І обов'язкові продажі фактично за два дні пройдуть лише середою.
Ці нюанси роботи міжбанку призведуть до ситуативних перекосів попиту і пропозиції на торгах.
У понеділок — мало хто захоче працювати ТОМом і ринок буде малооб'ємним і дуже залежним від будь-яких дій великих гравців і спекулянтів.
У вівторок — буде перевищення попиту на валюту на тлі низької пропозиці.
У середу — навпаки — подвійна пропозиція за рахунок обов'язкових продажів понеділка і вівторка може перевищити попит, що створить надлишок валюти на ринку.
3. Спекулятивні атаки на гривню. Малооб'ємний ринок (як в цей понеділок, коли торги по долару будуть проходити ТОМом) — рай для спекулянтів. Вони можуть невеликими сумами «ганяти» курс в ту чи іншу сторону, не зустрічаючи сильного опору.
А підлаштовуючись під дії великих гравців в моменти ситуативних перекосів попиту і пропозиції (у вівторок і середу), вони будуть істотно розганяти котирування в цей період. Тим більше, що писля відшкодувань ПДВ у них для цього вже буде необхідний гривневий ресурс;
4. Ситуація на готівковому ринку та дії НБУ.
Як і минулого тижня, готівковий ринок залишиться більше заручником поведінки безготівкового долара на міжбанку, ніж самостійним гравцем. Власники обмінників будуть постійно коригувати свої цінники в залежності від того, що відбувається на торгах. Можливостей для особливої розкачки ринку у них не буде. У громадян немає вільної гривні і населення не буде рватися скуповувати валюту за будь-яким курсом. Тому основна частина обмінників буде працювати в режимі «з обороту» і стане швидше союзником стабільності гривні, ніж проблемною ділянкою валютного ринку.
НБУ знову доведеться бути активним на міжбанку, щоб згладжувати коливання курсу. Особливо у вівторок і середу — в моменти ситуативних перекосів попиту і пропозиції через вихідний в США. Від його тактики і рішень з виходу/невиходу на торги з інтервенціями залежатиме не тільки розмір щоденних коливань котирувань міжбанку, а й остаточний тренд за курсом в цей період.

Прогноз готівкового і міжбанківського курсів на період з 21 по 25 січня:

Цей тиждень не буде легким для гривні. Багато чинників грають проти неї і єдиним повноцінним союзником для нацвалюти в цей період буде НБУ. Знову значно зросте залежність міжбанку від ситуативних завдань найбільших гравців ринку і дій спекулянтів. Тому фактор оперативності реакцій Нацбанку на те, що відбувається на торгах, істотно зростає.
«Мінфін» не очікує особливих надлишків валюти в ці дні. Зростання попиту з боку імпортерів, в міру наближення кінця місяця, буде поглинати майже всю пропозицію.
Головним завданням для НБУ в ці дні стане утримання курсу в потрібному йому коридорі, по можливості, без великих втрат резервів. А ось купити валюту на міжбанку Нацбанк зможе, швидше за все, тільки в середу, коли на торги вийде збільшений обсяг обов'язкових продажів відразу за понеділок і вівторок. Використовувати регулятор буде знову «анонімний» формат через Matching. За нашими розрахунками, Нацбанк зможе купити цього тижня, максимум, $20-35 млн. Решту, як і минулого тижня, поглине сам ринок.
На готівковому валютному ринку обмінники продовжать працювати в режимі «з обороту» і орієнтуватися на реальний обсяг попиту і пропозиції. Їм доведеться оперативно реагувати на те, що відбувається на міжбанку, але «застрільниками» глобальних змін котирувань на валютному ринку обмінники не будуть. У громадян немає можливості активно скуповувати валюту. Спред по долару в обмінних пунктах фінкомпаній збережеться на рівні 12-15 копійок, а в банках — в межах до 20-25 копійок.
1.Потенційні масштабні вливання відшкодувань ПДВ експортерам;
2.Ситуативні перекоси попиту і пропозиції в період з понеділка по середу через вихідний 21 січня в США;
3. Дії спекулянтів в разі відсутності або запізнювання реакції з боку Нацбанку на те, що відбувається на торгах.
Якщо НБУ буде оперативно реагувати на курсові коливання на міжбанку і своєчасно згладжувати ситуативні перекоси попиту і пропозиції (особливо з понеділка по середу), «Мінфін» прогнозує коридор по долару на міжбанку в період з 21 по 25 січня в межах 27,90-28,15 гривень за долар.
Якщо ж Нацбанк займе вичікувальну позицію і буде несвоєчасно реагувати на перекоси ринку, котирування міжбанку в цей період можуть піти до рівнів в 28,05-28,20 гривень за долар.

Обсяги щоденних операцій на торгах складуть:

У понеділок 21 січня (торги по долару на умовах ТОМ) — падіння обсягів операцій та активності міжбанку в межах до $320-360 млн при укладанні до 400-450 угод;
Вівторок — середа (22-23 січня) — поступове зростання активності на міжбанку з ситуативними перекосами попиту і пропозиції. Обсяг операцій поступово збільшиться до $410-430 млн при укладанні до 500-540 угод;
Четвер (24 січня) — відносна стабілізація обсягів операцій на міжбанку в зв'язку із закінченням періоду ситуативних перекосів попиту і пропозиції, властивих першим трьом дням цього тижня. Обсяг операцій складе до $440-460 млн при укладанні до 550-600 угод;
П`ятниця (25 січня) — зниження активності на торгах за рахунок ефекту закінчення тижня. Обсяги операцій впадуть до $380-400 млн при укладанні до 440-480 угод.

Коментарі - 3

+
+42
AleksandrBank
AleksandrBank
21 січня 2019, 10:11
#
Очень интересный прогноз с достаточно малым коридором.

По сути коридор прошлой недели.

Эта неделя больше в пользу валюты + перекосы из-за понедельника.

Если такой будет курс как МинФин прогноз — это супер для гривны.

Но как правильно сказали, любые действия крупных игроков — могут качнуть не слабо. И будет ли НБУ «остужать».
+
0
Man75
Man75
21 січня 2019, 20:00
#
Какое двойное предложение в среду?! В понедельник никаких поступлений в баксах нет, которые можно было перенести на вторник/среду! Поэтому ситуация для проектирования спроса над предложением. И импортеры уже заявились на вторник
+
0
kozyrev
kozyrev
21 січня 2019, 20:06
#
Ну тут они как раз все правильно написали. Во вторник зачислят выручку за пнд (нерабочий в Штатах, но наши -то продукцию отгружали и за сам вторник) и 50% от нее выйдет на рынок средой. Во вторник мой прогноз — на взлет серьезный не пойдем — кто хотел — все закрывал еще той неделей, формальный перевес спроса вначале будет, так как обязательный продажи за пятницу прошли на ТОМе сегодня (пнд), но это спрос перекроют экспортеры за счет продаж остающихся у них 50% выручки. Многи экспортеры еще не до конца закрыли долги перед бюджетом и штрафы больше, чем любой рост курса.Так что ждать никто не будет — часам к 12 выйдут они с продажами и перекроют повышенный спрос.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися