Мінфін - Курси валют України

Встановити
18 січня 2019, 16:33

Біг-Мак vs біляш: яка валюта більш недооцінена

Початок року для української економіки виглядає позитивно: гривня уникла сезонного загострення, а ринок українських єврооблігацій перебуває на гребені хвилі.

Про актуальні події, які відбуваються в Україні та світі, розповів у своїй колонці на «НВ» спеціаліст відділу продажів боргових цінних паперів Dragon Capital Сергій Фурса. Публікуємо скорочений варіант статті.

Британці цього тижня провели дуже важливе голосування в парламенті, де у них не вийшло затвердити угоду про Brexit, а потім знову не вийшло відправити у відставку прем'єр-міністра, яка і запропонувала їм цю угоду. Тепер є безліч сценаріїв подальшої поведінки країни, і вперше за довгий час з'явилася надія, що владі Великобританії вдасться організувати другий референдум. Згідно з опитуваннями, після всього безладу останніх років вже 56% британців хотіли б залишитися в ЄС.  Загалом, йти по-британськи – це тепер прощатися, але не йти.

Якщо подивитися на графіки торгів, то найбільше такому розвитку подій радів британський фунт. По фунту референдум вдарив майже як Сорос, який представляє настрій усього лондонського Сіті, що лає як політиків, що довели ситуацію до референдуму, так і британських ватників, які проголосували за вихід.

На іншій стороні океану продовжується зростання ринків, що можна називати вже ралі, адже за січень вдалося компенсувати всі падіння грудня. І нехай до максимумів ще далеко, але розмови про нову глобальну кризу на тлі стійкого зростання економіки починають вщухати. Індекс S&P500 на ранок п'ятниці становить 2635 пунктів.

Втім, у Вашингтоні сидить людина, яка дуже старається, щоб з цим стійким зростанням економіки покінчити. І ось вже місяць триває шатдаун уряду, безпрецедентний в історії, який не може не відбитися на даних ВВП. Дивно ще, що ми поки не чуємо про масові звільнення чиновників, яким треба щось їсти і які не можуть щодня замовляти, як Трамп, доставку з Макдональдса (його коштом). Тим більше і низка цифр з Китаю останнім часом свідчить про уповільнення економіки. Здається, зараз йде змагання, хто кого: або Трамп таки доб'є світову економіку, або привід для імпічменту буде знайдено. І прогрес є у обох сторін.

Український сегмент єврооблігацій підхопив хвилю світового зростання і активно зміцнювався останніми тижнями. З мінімумом, якого ми досягли до кінця року, державні облігації додали по 5-6 пунктів. Правда, все ще залишаючись водночас одними з найдешевших у світі, що звично для України.

Покупки прийшли як у суверенний сегмент, так і у варранти, ціна за якими впевнено наближається до 60% від номіналу. Навіть більше, вервечки нерезидентів знову потягнулися на внутрішній ринок. За словами НБУ, цього тижня на первинному аукціоні нерезиденти купили державних гривневих облігацій на $150 млн. Цьому допомогли і гарні настрої на ринках, і кілька аналітичних звітів великих банків, які дружно позитивно подивилися на гривню, причому не тільки в межах сезонних коливань. Але якщо минулого року візит нерезидентів зумовив різке зміцнення національної валюти, то цього року все більш-менш спокійно. Можливо, річ у тому, що минулого року на момент заходу іноземців гривня спекулятивно вилетіла на 28,8, а цього року і не думала так падати.

Курс гривні, всупереч усім прогнозам, уникнув того самого сезонного загострення і на максимумі доходив до позначки 28,3, після чого повернувся до вже вподобаного ним рівня 28,0. А журналісти розважаються індексом Біг-Мака, який знову показав, що в Україні майже найдешевші бігмаки в світі. Хоча багато хто розглядає його як доказ, що справедливий курс гривні дорівнює 8, однак ніхто з цих людей не продасть вам долари за таким курсом. Дешевше, судячи за індексом, тільки в Росії, але злі язики кажуть, що вони там швидше заміряли біляші в Челябінську, ніж бігмаки в Москві, а тому чемпіони все-таки ми. На щастя, нинішнє керівництво НБУ ставиться до цього індексу з іронією.

Захід нерезидентів відбувся на аукціоні у вівторок, де уряд зміг залучити приблизно 9 млрд грн. Водночас домінація коротких випусків і велика потреба у фінансуванні на цей рік свідчить про те, що ставки залишаться високими і привабливими ще довгий час. За українськими мірками довго – це місяців шість, оскільки після президентських виборів взагалі можливо все, що завгодно.

Опитування на зустрічі НБУ з банкірами, фінансистами та небайдужими показало, що більше половини гостей регулятора вбачають у майбутніх виборах головні ризики. Найближчими місяцями, поки вся ця вакханалія не закінчиться, саме під тиском цих ризиків і житиме український фінансовий світ. Можливо, за винятком ринку акцій, який продовжує жити своїм життям, реагуючи хіба що на новини про приватизацію (до речі, Центренерго знову пообіцяли продати, тепер до березня) і завершивши минулий рік кращим показником у світі за темпами зростання.

Коментарі - 3

+
0
Alex Kolosov
Alex Kolosov
19 січня 2019, 7:46
#
Что такое «варранты»?
+
+10
vlad9486
vlad9486
19 січня 2019, 13:27
#
Наверное это
https://www.capital-times.com/ua-en/blog/news/advance-reference-on-vri-ukraine-value-recovery-instrument/
+
+15
Денис Шевченко
Денис Шевченко
22 січня 2019, 14:21
#
— Пап! А что такое варранты?
— О, сынок, стыдно не знать!
— Папа, что с тобой?
— Стыдно...


Варранты по своей сути то же, что и экономические права. Варрант — это ЦБ, дающая владельцу право приобрести в течение определенного периода времени некоторое число акций по заранее оговоренной цене.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися