Мінфін - Курси валют України

Встановити
15 січня 2019, 17:34

Економіка Китаю сповільнюється: чого чекати українським експортерам

Економіка Китаю останніми роками демонструвала вражаючі темпи зростання, проте у 2018 році ситуація кардинально змінилася. І це може негативно позначитися на експорті української агропродукції вже в недалекому майбутньому.

Економіка Китаю останніми роками демонструвала вражаючі темпи зростання, проте у 2018 році ситуація кардинально змінилася.
Фото: Уніан

Мінімальне за 10 років зростання ВВП, падіння продажів автомобілів і ринку цінних паперів стали індикаторами уповільнення темпів економічного росту Китаю. Свій вклад також внесли торгові війни з США. Голова Ради НБУ Богдан Данилишин у своєму блозі не Facebook розмірковує, які наслідки ця ситуація  може мати для українських експортерів агропродукції. «Мінфін» публікує скорочений варіант блогу.

Президент США Дональд Трамп проголосив виправлення торгового балансу США одним з пріоритетів своєї економічної політики. З цією метою США почали торгові війни з Китаєм. Але результати для США не блискучі — якщо в 2017 році середньомісячний дефіцит США по торгівлі з Китаєм становив $31 млрд, то у жовтні 2018 року — вже $37,5 млрд.

В економіці Китая ситуація не краща. Однак схоже, що причини не тільки в торговельній війні з США.

Компанія Apple 2 січня опублікувала лист для акціонерів, у якому переглянуті очікувані доходи за І квартал 2019 року. Це пов'язано з уповільненням економічного зростання в Китаї, адже ця країна — важливий ринок для продажів iPhone, Mac і iPad. А за тиждень стало відомо, що у 2018 році в Китаї продано на 6% менше автомобілів, ніж у 2017 році. Зменшення продажів авто в КНР зафіксовано вперше за 20 років. Представники Китайської асоціації автовиробників дали зрозуміти, що падіння продажів відбулося через уповільнення темпів економічного зростання в країні і «міжнародних причин», маючи на увазі торгову війну між США і КНР. Зауважте, що гальмування економічного зростання на першому місці.

Економічні показники КНР в 2018 році не були настільки вражаючими, як раніше. Згідно з офіційною статистикою, темпи зростання ВВП за підсумками третього кварталу склали 6,7%, що є найнижчим рівнем з моменту світової економічної кризи 2008 року. Якщо припустити, що на китайську економічну статистику впливає політика, реальна ситуація може бути ще складнішою. До того ж минулого року відзначено рекордне падіння китайського фондового ринку: вперше з 2002 року капіталізація компаній КНР впала на $2,4 трлн. Нинішнє падіння китайського ринку цінних паперів, нехай воно і рекордне, стоїть в ланцюжку подій — перше різке зниження індексів було в кінці літа 2015 року, друге в січні-лютому 2016 року.

На початку січня ставка 10-річних держоблігацій Китаю опустилася до мінімального за останні два роки рівня. Це ознака того, що учасники ринку очікують подальших заходів монетарної влади щодо ослаблення грошово-кредитної політики для боротьби з уповільненням економічного зростання. У цю же логіку вписується рішення Народного банку Китаю знизити нормативи резервних вимог для банків: таке зниження відбувається п'ятий раз поспіль.

Колишній головний економіст МВФ Р. Раджан в книзі «Лінії зламу» розглядає історію аналогічного гальмування економік Японії і Південної Кореї. Раджан переконливо показує — якщо динамічна експортно-орієнтована економіка не встигає вчасно розвернутися в бік внутрішнього попиту, її чекають серйозні проблеми.

Допускаю, що Китай вичерпав модель зростання економіки, яка приносила йому запаморочливі результати — відновлювальне економічне зростання закінчилося, при цьому з'явилися «погані борги» в банківському секторі. Інвестиційний попит, який призвів до побудови надлишкової інфраструктури, поступово спадає. Плюс інсорсинг виробництва з КНР в США.

Китай хоче стати технологічною державою з ендогенними інноваціями. Не візьмуся передбачити, чи чекає Китай успіх на цьому полі, однак перехідний період буде непростим і буде супроводжуватися подальшим поступовим гальмуванням китайської економіки.

Ось тут і виникнуть проблеми у периферійних країн, до яких належить і Україна, розвиток яких був пов'язаний з розвитком економіки Китаю. Якщо вони не будуть готові до такого розвороту подій, на них чекатиме примітивізація національної промисловості через припинення діяльності підприємств. Що, в свою чергу, призведе до бюджетних проблем і зростання рівня безробіття.

Вірогідно, що для згладжування економічних проблем і недопущення соціальної дестабілізації Китай вживатиме заходів зі стимулювання внутрішнього виробництва, у тому числі сільськогосподарського. І тоді експорт кукурудзи в Китай, результатами якого так пишалися українські аграрії в 2017 і 2018 роках, ризикує серйозно скоротитися. Швидше всього аналогічна ситуація очікує експорт українських пшениці і ячменю в КНР, а також соняшникової олії та продукції птахівництва. Чи буде взагалі потрібно Китаю стільки тієї ж кукурудзи в майбутньому? Чи не станеться падіння цін в світовому сільському господарстві, як це раніше вже відбулося у виробництві продукції з чорних металів?

Більше того, в процесі американо-китайських переговорів представники Китаю пообіцяли «істотно збільшити» закупівлі американських товарів. Йдеться про промислову і, увага, сільськогосподарську та мінеральну продукції.

За січень-вересень 2018 року Україна експортувала в КНР товарів на $1,32 млрд. Основу товарного експорту з України в Китай становить агросектор, на який припадає більше половини всього обсягу. Мінеральні продукти, а це в основному продукція з низькою часткою доданої вартості — руди та шлак, займають одну третину. Машини та обладнання — 10%, деревина — 4%. Очевидно, що нам треба готуватися до витіснення української продукції з китайського ринку місцевими та американськими товарами.

Схоже, нас чекають ще складніші часи. Потрібно відійти від переможних реляцій про мільйони тон ячменю або кукурудзи, проданих в Китай. Пора чітко усвідомити — в новітній історії не було держав, економічна міць яких зберігалася тривалий час і при цьому базувалася на сільському господарстві. У нинішніх умовах активна промислова політика — ключовий засіб збереження держави на економічному і політичному картах світу. Це стосується всіх держав, Україна — не виняток.

Коментарі - 19

+
+45
AleksandrBank
AleksandrBank
15 січня 2019, 19:42
#
Уважаемый господин забывает об Индии, где экономика шикарно растет где также мы хорошо представлены, также другие страны Азии и ЕС — наш приоритет.

А голодный Китай нужно будет кормить.
Авто продажи могут упасть из-за перенасыщения и то что накапливается рынок б.у авто.
+
+30
RAhunokUA
RAhunokUA
15 січня 2019, 21:03
#
Дело в том, что с Индией не все так просто.

Растет с такой то низкой базы она не сильно шустро — 7-8%, у Китая то тогда был устойчивый двухзначный рост.

Китай — главный внешнеторговый партнер Индии сейчас. Если там просядут, то и Индии не миновать проблем. Будет ли она без мощи китайского рынка также шустро идти — вопрос.

Ну и другие страны Азии в той же упряжке.
Эта статья у него приличная, с интересом прочитал…
+
+30
RAhunokUA
RAhunokUA
15 січня 2019, 21:10
#
И еще добавлю, забыл. Конкуренцию никто не отменял.
Вспомните про восточного соседа, у которого с/х тоже шагает бодро. Особенно в части тех же самых культур, что и у нас. И с одного и того же региона. И с боле дешевыми энергоносителями.
И с устойчивостью к девальвации валюты, когда там не вмешиваются в процесс валютообмена и курса, более того, умышленно его просаживают. В частности, ЦБРФ кажись отменил мараторий на выкуп для правительства валюты в резервы с открытого рынка, теперь ежедневно валюты на 200-300 млн долларов будут покупать, что будет ослаблять рубль. И повышать экономическую эффективность их товаров на открытом рынке.

Для нас с того что — да ничего хорошего, ибо скоро нас будут теснить и там. РФ крупнейший экспортер зерновых сейчас, экспорт с/х с 16 выростет до 26 млрд, по ожиданиям. И это несмотря на неурожай зерна в 2018! И на Китай нацелен, кстати говоря, как на самый приоритетный рынок для них. В с/х тоже.

Это я к тому, что мы как дурни с бубном вокруг курса пляшем…
+
+15
mary27
mary27
15 січня 2019, 21:21
#
«Вспомните про восточного соседа, у которого с/х тоже шагает бодро… и с устойчивостью к девальвации валюты» — а вы в своем бложике недавно писали, что девальвация для Украины — благо?)
Правда, yarg вам писал про долю ФОТ в себестоимости...)
Не думаю что на роиссе она больше, чем в Украине.

«ЦБРФ кажись» — они недавно конвертнули ЗВР, результат «минус» 5 млрд «необеспеченных бумажек»)

«И повышать экономическую эффективность их товаров на открытом рынке» — очень давно не видела русских товаров.

«И с боле дешевыми энергоносителями» — в реальном мире на роиссе начали вручную регулировать цены на топливо, что привело к локальному дефициту на АЗС
Но то такэ.
Бо нэ зрада)
+
0
RAhunokUA
RAhunokUA
16 січня 2019, 14:55
#
«вы в своем бложике недавно писали, что девальвация для Украины — благо?»
Совершенно точно, писал и продолжаю в этом быть уверенным. Мина замедленного действия нам не нужна. Считаю, что экономика должна развиваться в гармонии с собой, без каких-либо дисбалансов. Ибо ежели сейчас это дисбаланс, а завтра будет лавинообразный обвал. В то время как лавинообразные обвалы гораздо хуже по итогу, чем постепенное выравнивание. И в блоге и комментах я пояснял почему.

«yarg вам писал про долю ФОТ в себестоимости»
Да, писал. Но не понимаю, какая увязка к этой теме, поясните. Причем здесь ФОТ здесь, там мы обсуждали в контексте производительнсоти труда, здесь же вопросы конкурентоспособности на внешних рынках.

««ЦБРФ кажись» — они недавно конвертнули ЗВР, результат «минус» 5 млрд «необеспеченных бумажек»»
Это требует также пояснений, в плане необеспеченных бумажек хотя бы. И причем здесь опять же в этой теме сие, какое отношение это имеет к конкурентоспособности? За их резервы не переживайте, это инвестирование, кто торгует поймет меня. Они не вышли из китайских бумаг, если курс юане окрепнет — они отыграют. Кроме того, помимо спекулятивного они имеют инвестиционный доход от доллара +3% и при длительном владении они многократно просадку компенсируют.
Потому полагаю, что вы не понимаете, о чем пишите.

+
0
RAhunokUA
RAhunokUA
16 січня 2019, 15:02
#
* «от доллара +3%» в прошлом коменте, имеется ввиду юань над долларом дает такую премию, ставка выше.

«очень давно не видела русских товаров»
Вы их где и как ищете? На китайском рынке? Их там завались.

«в реальном мире на роиссе начали вручную регулировать цены на топливо, что привело к локальному дефициту на АЗС»
Но зато решили проблему роста цен на топливо. Они вполне могут себе позволить это, не проблема. Дефицит был кратковременный. Перебалансировались. Могли бы не вводить регулирование, а вести экспортную пошлину заградительную на топливо, дабы насытить принудительно внутренний рынок. Это вам кажется лучше для них? Ну может быть и лучше.
Некомфортно было им конечно при 80+ за баррель. Но сейчас то проблемы нет, правильно?
К чему тогда, пересидели сложный момент, тоже мне зрада.
+
0
mary27
mary27
16 січня 2019, 21:01
#
«Вы их где и как ищете? На китайском рынке? Их там завались» — а не наоборот?)
«решили проблему роста цен на топливо» — вы там выше писали про дисбалансы…

+
0
RAhunokUA
RAhunokUA
16 січня 2019, 22:08
#
« а не наоборот?» — не наоборот
«вы там выше писали про дисбалансы» — Не на профицитном рынке, где можно выровнять баланс интересов как угодно. В богатых нефтью арабских странах нефтепродукты на внутренних рынках торгуются обычно по далеко не рыночным ценам, и никаких дефицитов не возникает, в газоносных аналогично по газу. И в РФ никаких бы проблем не возникло с дефицитом, если бы цены остались высокими. Нефтяники полного цикла взяли бы на себя издержки, ибо это выгоднее для них было бы, чем их с внешних рынков вынесли бы заградительными экспортными пошлинами дополнительными.
Так что не надо иллюзий, услышали мульку какую-то, и рады. Полуправду, вырезку из контекста.
+
0
mary27
mary27
16 січня 2019, 22:25
#
«не наоборот» — http://eurasia.expert/torgovlya-rossii-i-kitaya-bet-rekordy/

«И в РФ никаких бы проблем не возникло с дефицитом, если бы цены остались высокими» — да вы просто гений экономики (на самом деле нет).
«решили проблему роста цен на топливо» — и так же «решили» проблему акцизов на него?)
«Нефтяники полного цикла взяли бы на себя издержки» — там пострадала розница.
И потребители, которые не могли купить ДТ.
+
0
RAhunokUA
RAhunokUA
16 січня 2019, 22:38
#
«и так же «решили» проблему акцизов на него?»
В каком смысле? Они акцизы снизили первым делом. Еще при первой волне роста. Я эту проблематику изучал на тот момент.
«там пострадала розница.
И потребители, которые не могли купить ДТ»
Вот именно, это и было решено. Это временные неудобства. Правительство пришло к соглашению с нефтяниками насытить по оговоренным ценам оптовый рынок. Нефтяники согласились, из-под палки. Так уж вышло, что цены отошли на сырье, если бы не отошли — проблемы с розницей исчезли бы и при них. Но проверить не удалось, ибо цены просели.
Я ж говорю, вырезками из контекста занимаетесь. То бишь пытаетесь спекулировать на проблеме, которой по факту не было. Или, скажем иначе — они решали проблему как могли, исходя из возможностей.
+
0
mary27
mary27
16 січня 2019, 22:50
#
«Они акцизы снизили первым делом» — гениально!
Уменьшив доходы бюджета.
«Правительство пришло к соглашению с нефтяниками насытить по оговоренным ценам оптовый рынок» — ага, напоминаю про «бензиновый кризис» в Украине в начале 2000х.
По той же причине.
Но, по вашему это «не проблема».
+
0
mary27
mary27
16 січня 2019, 21:00
#
Вам очень долго объясняли ошибочность ваших взглядов, не стану повторять.
«И причем здесь опять же в этой теме сие, какое отношение это имеет к конкурентоспособности?» — так это вы писали о ЗВР РФ, соответственно, вам и объяснять)
«За их резервы не переживайте, это инвестирование» — ага, не так давно власти Венесуэли провернули такую операцию с золотом.

«Потому полагаю, что вы не понимаете, о чем пишите» — куда мне?)

+
+27
AleksandrBank
AleksandrBank
16 січня 2019, 0:09
#
За Россию беспокоитесть, Кирил вам вручит награду, так как не удержал предоставления Томос для Украины.
+
+21
igor75
igor75
16 січня 2019, 11:55
#
Людина діло пише, просто судячи, як у деяких писарчуків викривляються слова, ненавість до РФ мішає залишатись в адекваті…
+
+15
igor75
igor75
16 січня 2019, 11:56
#
Мав на увазі 27марусю…
+
+36
Arthur77
Arthur77
16 січня 2019, 11:16
#
Томос то к чему приплели? Он кроме Порошенко рисоваться на билбордах сильно нужен? Или безвиз вам жизнь улучшил? Бред откровенный несёте.Если власть кровопийцев вам дня, то так и скажите и не обвиняйте человека с объективными взглядами в служении Путину.
+
0
Zed99992
Zed99992
16 січня 2019, 11:37
#
Поляки уже лучше русских живут… вот вам и кровопийцы
+
+15
RAhunokUA
RAhunokUA
16 січня 2019, 15:12
#
Весьма интересное высказывание, право.
Как будто за тысячелетнюю историю Руси + России + РФ русские жили когда то лучше поляков.
Тоже мне, глаза открыли :-).
Это как сказать, что немцы стали жить лучше поляков :-)
+
0
Цой Жив
Цой Жив
17 січня 2019, 13:38
#
«… за тысячелетнюю историю Руси + России + РФ...»
:)
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися