Мінфін - Курси валют України

Встановити
11 січня 2019, 18:41

Знову вихідні: яким буде курс в обмінниках

Минулий тиждень на валютному ринку пройшов під знаком масованих спекулятивних атак на гривню. Це відбилося як на котируваннях міжбанку, так і на курсах в обмінниках.

З вівторка по четвер безготівковий долар виріс з 27,85 / 27,90 гривень до 28,22 / 28,265. Лише в п'ятницю міжбанк просів до рівня 28,04/28,08 на кінець сесії. Готівковий ринок намагався «жити своїм життям» і тримався скільки міг, але був змушений реагувати на те, що відбувається на торгах зростанням цінників.

Стримували «апетити» власників обмінників два фактори: високий рівень конкуренції на цьому ринку і неоднозначність поведінки населення. Люди на самому початку не особливо реагували на поступове зростання курсу в обмінках і не бігли скуповувати валюту за логікою «завтра буде дорожче ...». Лише поступово попит на готівковому ринку підріс, але навіть і в цей період відчувалося — громадяни особливо не готові переплачувати за валюту.

Курси валют на вихідні

Незважаючи на зниження котирувань у п'ятницю, ситуація з безготівковим курсом на кінець 11 січня залишилася досить суперечливою. З одного боку — курс міжбанку впав, з іншого - коррахунки банків за день зросли відразу на 21,3 млрд гривень — до 51,6 млрд. Це говорить про те, що у спекулянтів з'явилася потенційна можливість розгойдати ринок на початку наступного тижня.

Через неоднозначність подальших перспектив щодо курсу — фінансисти в ці вихідні будуть намагатися працювати «з обороту» з досить широким спредом, щоб мінімізувати свої ризики.

Мотиватором при виставленні котирувань на суботу та неділю буде єдиний надійний індикатор — реальний обсяг попиту і пропозиції з боку громадян.

Котирування готівкового долара будуть в межах: прийом 27,95-28,05 гривень, продаж 28,10-28,20 гривень. Спред по долару складе 15-25 копійок.

Котирування євро. Євро лихоманить на міжнародних майданчиках в п'ятницю, що пов'язано в основному з оцінкою учасників ринку останнього виступу глави ФРС США Джерома Пауелла. Його натяки на те, що Федрезерв може і не поспішати з підвищенням ставок залежно від показників економіки США — призвели до розпродажу долара на світових ринках і до певного зміцнення позицій євровалюти на фоніі здешевлення американської валюти.

Але дуже багато гравців ставили на продовження швидкого зростання процентних ставок в США і як наслідок — на подальшу привабливість долара. І тепер після таких заяв глави ФРС вони відчайдушно чинять опір просіданню долара, що відбивається на ринку у вигляді валютних ралі по парі євро / долар протягом четверга-п'ятниці. Це формує невизначеність подальшої поведінки євровалюти щодо долара і українські фінансисти будуть страхувати свої ризики по євро за рахунок розширення спреду по курсу купівлі / продажу цієї валюти в наших обмінниках.

На вечір 11 січня крос-курс пари євро / долар перебуває біля позначки 1,1465 долара за євро і продовжує відчувати досить сильний спекулятивний тиск перед азіатської (нічною для України) сесією. Фінансисти врахують таку розстановку сил на міжнародному ринку при виставленні цінників обмінників на суботу та неділю.

Курс в обмінниках по євровалюті на вихідні складе: прийом 32,044 — 32,159 гривень та продаж 32,216 — 32,331 гривні при спреді в межах до 30 копійок на євро.

Розраховані нами котирування можуть бути ще скориговані в межах до плюс-мінус 4-5 копійок на євро в залежності від завдань даного обмінного пункту і ступеня оцінки міжнародних ризиків по цій валюті власниками обмінників.

Котирування по російському рублю. Високі валютні ризики по рублю зберігаються, але після заяв Центробанку РФ про відновлення викупу валюти на торгах — російський ринок очікує навіть деякого зміцнення своєї валюти щодо долара. З огляду на специфіку ситуації між Україною і РФ — в даний час фінансисти продовжать страхувати свої валютні ризики, встановивши досить широкий спред по рублю на вихідні. Як і раніше, в ці дні власники обмінників при торгівлі рублем будуть орієнтуватися тільки на рівень реального попиту і пропозиції по ньому в їх регіоні.

Курс рубля на вихідні в обмінниках буде наступним: прийом за 1 рубль — на рівні 0,409-0,411 гривень і продаж 0,414- 0,416 гривень.

Розраховані «Мінфіном» курси російської валюти можуть ще мати додаткове відхилення в межах від 0,001 до 0,003 гривень на рублі в залежності від завдань конкретного обмінника.

Автор:
Олексій Козирев
Аналітик Олексій Козирев
Пише на теми: Валюта, цінні папери, інвестиційні проєкти, кредитування, міжнародні валютний та фондовий ринки, фінансові стартапи

Коментарі - 1

+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
11 січня 2019, 20:10
#
Фото с архива?

Курс доллара к евро более 1.25.

По доллару на фото хороший настрой, а Евро фейк.

Следующая неделя потребность в гривне, потому сегодня в конце дня на малых объёмах упали ещё ниже.

Настрой хороший.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися