Мінфін - Курси валют України

Встановити
8 січня 2019, 8:01

Курс після Різдва: падіння чи зміцнення

Перший робочий тиждень року був дуже коротким. 3-го числа долар подешевшав… Але вже 4-го січня «дочки» нерезидентів почали покупати валюту під вивід дивідендів і «зіпсували» райдужну картинку.

Міжбанк розвернувся в бік зростання котирувань з фінішем в 27,785/27,805 гривень за долар до кінця сесії. Багато в чому в цих цифрах закладена і спекулятивна складова, яка спрацювала на малооб'ємному і напівсвятковому ринку, але факт залишається фактом — долар знову подорожчав.

Трагедії з цього робити не треба. Вже з сьогоднішнього дня клієнти увійдуть в свій звичайний діловий ритм і ситуація в черговий раз може змінитися.

Що буде з валютним міжбанком найближчим часом 

Істотно вплинуть на співвідношення попиту і пропозиції на торгах наступні фактори:

1. Продовження активної скупки валюти «дочками» іноземних компаній під репатріацію дивідендів. До кінця першої декади місяця залишається не так багато часу і вони поспішають зі своїми покупками. Це найнебезпечніша загроза для нацвалюти на цьому тижні, так як іноземці в такий період володіють необхідним запасом гривневих ресурсів і не завжди сильно торгуються. Їх підпирає час, чим активно користуються спекулянти і найбільші експортери, штучно здригуючи курс. НБУ, як правило, не витрачає своїх резервів в такій ситуації, вважаючи за краще спостерігати з боку;

2. Повернення в банківську систему коштів, розміщених на свята у вигляді короткострокових депозитів в НБУ і бюджетних залишків організацій, які перебували на 1 січня на рахунках Держказначейства. Це різко збільшить ліквідність в банківській системі і частково дасть ресурс спекулянтам для розкачки валютного ринка. Тиск на курс зросте;


3. Поведінка готівкового ринку. З одного боку — за останніх три святкові дні фінансисти викупили у населення досить великі обсяги валюти, які вийдуть на торги у вигляді її продажів з власної валютної позиції банків. Це збільшить обсяги пропозиції на міжбанку.

З іншого — з'являється різниця котирувань готівкового та безготівкового ринку, що провокує спекулятивні переливи валюти з одного сегмента ринку на інший і не завжди на користь гривні;

4. Ситуативні перекоси попиту і пропозиції на міжбанку через вихідний в Україні понеділок 7 січня і роботи банків ЄС і США в цей день. Валютна виручка за неробочий у нас понеділок буде зарахована вівторком 8 січня. 50% від неї у вигляді обов'язкових продажів вийде на ринок в середу 9 січня. Це призведе до зростання пропозиції в середу і спрацює на користь гривні.

Але у вівторок на тлі зростання попиту з боку «дочок» іноземних компаній під виплати дивідендів — пропозиція буде складатися тільки з обов'язкових продажів за минулу п'ятницю, 4 січня (за нашими даними — дуже невеликих) і власних продажів валюти компаніями. І не факт, що цей попит буде перекрито таким обсягом пропозиції, що може викликати зростання котирувань;

5. Господарська діяльність клієнтів. Багато компаній-експортерів не працювали аж до 8 січня і тепер їм належить закрити свої операції за розрахунками з персоналом за грудень, авансовими платежами за сировину і матеріали, оренди і т.д. Це збільшує потребу в гривні і стимулює їх на продаж валюти.

Крім цього, починається період підготовки аграріїв до весняних польових робіт, що потребує гривневих витрат на придбання запчастин, палива, сільгосптехніки та посівних матеріалів. Це також додасть пропозиції валюти на ринку з боку сільгоспвиробників. Але в той же час зросте і попит на неї з боку великих нафто-і газотрейдерів за рахунок піка опалювального сезону;

6. Інтервенції НБУ. Нацбанку доведеться досить активно згладжувати ситуативні перекоси попиту і пропозиції. Особливо в період з вівторка по четвер, коли спрацює одночасно фактор скупки валюти «дочками» нерезидентів і ситуативні перекоси попиту і пропозиції через вихідний понеділок в Україні. 

Прогноз готівкового і міжбанківського курсів на тиждень:

Якщо підвести підсумки, то більшість чинників на цьому тижні буде працювати на зміцнення гривні і основна курсова динаміка буде залежати від дій і завдань найбільших гравців міжбанку і своєчасності реакції Нацбанку на те, що відбувається.

Особливого ​​обсягу надлишків на міжбанку на цьому тижні ми не прогнозуємо, так як основна частина пропозиції буде поглинатися самим ринком, а НБУ навіть при вдалому розвитку подій зможе викупити з міжбанку за нашими розрахунками не більше $45-60 млн. Використовувати для своїх інтервенцій Нацбанк буде «анонімний» формат через Matching, що так полюбився йому.

На готівковому валютному ринку обмінники продовжать працювати в режимі «з обороту» і орієнтуватися на реальний попит і пропозицію з боку населення з оглядкою на поведінку міжбанку. Через високий рівень конкуренції і відносно стабільної і прогнозованої ситуації на торгах — спред по долару в обмінних пунктах фінкомпаній буде на рівні 15-20 копійок, а в банках — в межах 25-30 копійок.
Ми прогнозуємо коридор по долару на 8-11 січня в обмінниках фінкомпаній в межах 27,75-28,10 гривень і в банках — 27,70-28,15 гривень.

На міжбанку. Основну загрозу для гривні ми бачимо в активній скупці валюти «дочками» іноземних компаній під вивід дивідендів на тлі перекосів попиту і пропозиції через календарний фактор у вівторок.

Одночасний вихід великої кількості покупців в цей період на тлі притримування валюти експортерами (в надії на зростання котирувань) може спровокувати зростання курсу до позначки у 28 гривень і вище.

Тому в цей період дуже багато буде залежати від своєчасної реакції Національного банку на те, що відбувається на ринку. У разі своєчасних виходів Нацбанку на торги (особливо у вівторок і середу) «Мінфін» прогнозує коридор по долару на міжбанку в період з 8 по 11 січня в межах 27,60-27,90 гривень за долар.

Обсяги щоденних операцій на торгах складуть:

У вівторок — четвер (8-10 січня) — поступове зростання щоденних обсягів операцій та активності міжбанку в межах до $420-480 млн при укладанні до 470-560 угод;

У п'ятницю (11 січня) — невелике зниження активності на торгах за рахунок ефекту закінчення тижня. Обсяги операцій складуть до $380-400 млн при укладанні до 430-510 угод.
 

Автор:
Олексій Козирев
Аналітик Олексій Козирев
Пише на теми: Валюта, цінні папери, інвестиційні проєкти, кредитування, міжнародні валютний та фондовий ринки, фінансові стартапи

Коментарі - 5

+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
8 січня 2019, 10:04
#
То что большинство факторов за гривну — супер. Начало недели будет скорее как сказано сопровождаться покупкой валюты, для вывода дивидендов.
В пятницу конечно расшатали курс, НБУ не вмешивался, потому после резкого укрепления, пошел почти такой же спад.
Курс в районе 28, а точнее до 28 — очень прочно у всех засел.
+
0
Александр Кайт
Александр Кайт
8 січня 2019, 11:36
#
«Минфин» прогнозирует коридор по доллару на межбанке в период с 8 по 11 января в пределах 27,60-27,90 гривен за доллар.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
8 січня 2019, 12:52
#
30 коп давать коридор, при скачках в прошлую пятницу в 32 коп. — очень смело.

Это должна быть 100% гарантия выхода НБУ. А он вообще отошел почти от дел, четверг и пятница тому подтверждение пока.
+
0
kozyrev
kozyrev
8 січня 2019, 13:46
#
Для Андрей Новосёлов. А вы хоть что-то свое написать можете? или только критиковать их пробуете? Я например уверен, что прогноз для недели в пределах 27,60-27,90 гривен за доллар реален, если завтра выйдут обязательные продажи за два дня на фоне того, что нерезы уже откупят то, что им надо на дивиденды. Меня не пугает рос свыше 28 гривен сегодня.Этот типичный «разогрев» лосей идет. Хотите быть одним из них — вперед. И более того, на месте бы НБУ я сегодня не выходил бы вообще на рынок с продажей доллара. Кто из иностранцев хочет кормить спекулянтов — пусть кормит, зачем регулятору под это плясать?!
+
0
Kanarej
Kanarej
9 січня 2019, 13:52
#
Уже ушел выше 28. Можно начинать продавать :)
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися