Мінфін - Курси валют України

Встановити
4 січня 2019, 18:42

Курс в обмінниках на вихідні: хто в зоні ризику

За перші два дні роботи валютного ринку гривня встигла як порадувати, так і засмутити. Якщо у четвер долар подешевшав до рівня 27,46/27,49 гривень, то на вечір п'ятниці «стараннями» спекулянтів і «дочок» іноземних компаній, які перераховують дивіденди — курс знову пішов вгору аж до позначки 27,785/27,805.

Прогноз готівкового ринку на 5 — 7 січня

Таким чином, незважаючи на непоганий для гривні старт — в цілому за 3-4 січня долар все ж таки виріс у порівнянні з рівнем останніх торгів 2018 року (27,71 / 27,76).

Попереду три дні різдвяних вихідних і власники обмінників при виставленні котирувань будуть змушені враховувати тенденції п'ятниці на міжбанку.

У той же час, готівковий курс продовжить жити «своїм життям» за рахунок специфіки цього ринку в період свят. Громадяни відчувають брак гривні і активно здають валюту для покриття своїх новорічних витрат. Пропозиція досить відчутно перевищує попит.

Поки гривня в дефіциті — особливого сенсу підвищувати котирування прийому валюти фінансистам немає і вони обмежаться середньоринковою ціною прийому валюти, а ось за курсом продажу — тактики обмінників будуть різними.

Багато власників обмінників побоюються подальшого зростання міжбанка і готівкового курсу після 8 січня і віддадуть перевагу в основному перебуванню «в доларі», виставляючи курс продажу досить високим.

Але більшість продовжить працювати в форматі «з обороту» і тому будуть змушені виставляти курс продажу не дорожче, ніж у найближчих конкурентів. Інакше можна втратити клієнта.

Щоб не помилитися з валютними ризиками і в той же час заробити — рівень спреда між ціною прийому і продажу валюти власники обмінників залишатимуть середнім для даної місцевості.

Зростання безготівкових котирувань в п'ятницю було спровоковано сезонним фактором викупу валюти «дочками» іноземних компаній під репатріацію дивідендів. Тому на готівковому ринку в ці три вихідних головним орієнтиром для фінансистів при виставленні цін купівлі-продажу валюти залишатиметься фізичний обсяг попиту та пропозиції з боку населення.

Курси валют на вихідні

Котирування готівкового долара будуть в межах: прийом 27,85 -27,90 гривень, продаж 28,05-28,10 гривень. Спред по долару буде перебувати на рівні 20-25 копійок.

Котирування євро. На вечір 4 січня крос-курс пари євро / долар перебуває біля позначки 1,1390 долара за євро і відчуває певний психологічний тиск через два основних інформаційних привода цього дня по парі євро / долар — даних по ринку праці в США (вони виявилися кращими, чим планувалися) і виступом голови ФРС Джерома Пауелла. Але до завтрашнього ранку ці новини вже відіграють своє на американській і азіатської сесії (нічний для України).

На нашу думку, крос-курс пари євро / долар з дуже великою часткою ймовірності вже істотно не зміниться і українським фінансистам можна його враховувати при виставленні цінників обмінників на суботу та неділю. Курс в обмінниках по цій валюті на вихідні складе: прийом 31,721 — 31,778 гривень та продаж 31,948 — 32,006 гривень при спреді до 40 копійок на євро.

Розраховані нами котирування можуть бути ще скориговані в значних межах до плюс-мінус 22 копійок на євро в залежності від завдань даного обмінного пункту і ступені оцінки ризиків самими власниками обмінників. Ті з них, хто не впевнений у подальшій стабільності пари євро / долар після опублікування зараз даних зі статистики праці в США і виступу глави ФРС і хто припускає продовження ралі по парі євро / долар найближчим часом (читай на азіатській сесії, нічний для України) — буде закладати значно більший спред між купівлею-продажем євро до моменту прояснення ситуації.

У понеділок, 7 січня (святковий день в Україні, і робочий в ЄС і США) котирування в обмінниках по євро можуть бути ще скориговані в залежності від поведінки пари євро / долар на міжнародному ринку в цей день.

Котирування по російському рублю. Високі валютні ризики по рублю зберігаються і власники обмінників будуть це враховувати при виставленні курсів його купівлі-продажу на вихідні.

Страхувати себе фінансисти будуть занижуючи курс його прийому.

Додатковими негативними «дзвіночками» по цій валюті були і обвали рубля нижче психологічного порогу в 70 рублів за долар на російському валютному ринку останнім часом.

Це змусить фінансистів максимально хеджувати свої ризики по цій валюті за рахунок як великого спреда, так і занижуючи котирування прийому.

Але в цілому, в ці вихідні власники обмінників при торгівлі рублем будуть орієнтуватися тільки на рівень реального попиту і пропозиції по ньому.

Курси рубля на вихідні в обмінниках будуть наступними: прийом за 1 рубль — на рівні 0,384 -0,385 гривень і продаж 0,399- 0,400 гривень.

Розраховані «Мінфіном» курси російської валюти можуть ще мати додаткове відхилення в межах від 0,003 до 0,009 гривень на рублі в залежності від завдань конкретного обмінника.

Автор:
Олексій Козирев
Аналітик Олексій Козирев
Пише на теми: Валюта, цінні папери, інвестиційні проєкти, кредитування, міжнародні валютний та фондовий ринки, фінансові стартапи

Коментарі - 2

+
0
kozyrev
kozyrev
4 січня 2019, 21:32
#
Поддержу «Минфин». В понедельник еще возможны коррекции по наличному евро в наших обменках на изменениях котировок пары евро/доллар на мировых рынках. Там сегодня вечером еще глава ФРС наговорил на пресс-конференции. После укрепления на фоне хороших статданных по рынку труда в США, частично это отыграло назад на новостях с этой пресс-конференции, но в целом — сильно пока кросс-курс не поменялся -в пределах 1,14 гуляет…
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
4 січня 2019, 22:08
#
Сейчас на этих качелях сначала в одну, потом в другую сторону, только на руку обменникам, они увеличили разницу себе и работают, так будет и на выходных. Это сейчас заметно.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися