Мінфін - Курси валют України

Встановити
3 січня 2019, 8:01

Дуже короткий тиждень на міжбанку: чи варто купувати валюту

Грудень був традиційно важким на валютному ринку. Незважаючи на наявні успіхи в середині місяця, в самому кінці року нацвалюта не втримала своїх позицій.

Тренд на її зміцнення швидко змінився протилежним і вечір останньої сесії року завершився котируваннями 27,71 / 27,76 гривень за доллар.Він був би й ще вище, якби НБУ активно не продавав валюту з резервів. Продав регулятор за нашими даними тільки за 28 грудня до $40 млн по ціні від 27,70 гривень до 27,76 і вище.

У теорії — на ослаблення нацвалюти в основному зіграв фактор високого рівня ліквідності в банківській системі (коррахунки фінустанов знаходилися в межах 56,5 — 61,3 млрд гривень), спекулятивні ігри та активізація покупців валюти перед кінцем року.

На практиці — одночасний вихід на торги кількох великих гравців, що вичікували курсового «дна» на фоні попередніх вливань Держказначейством відшкодувань ПДВ експортерам. Це призвело до зниження обсягів пропозиції валюти при зростанні попиту.

У самому кінці грудня на міжбанку відчувався брак пропозиції валюти, а весь обсяг скупався самим ринком без втручання регулятора. Як ми писали вище, періодично Нацбанку доводилося навіть продавати долар, щоб хоч якось збити надто вже активне зростання курсу. Не допомогли гривні ні здача валюти населенням для купівлі подарунків на готівковому ринку, ні ситуативний її надлишок на торгах відразу після святкування католицького Різдва. В обсягах зростання пропозиції — збільшувався і попит.

Саме скупка валюти великими покупцями підштовхнула ринок спочатку до короткочасного вирівнювання попиту та пропозиції, а потім — до її нестачі на торгах. Назвати цю нестачу дуже критичною було б перебільшенням, але те, що вона змінила настрої ринку в частині підвищення девальваційних очікувань — це факт.

При цьому, у виграші залишився НБУ, який вів себе як справжній спекулянт. Ще 26 грудня він купив близько $30 млн за курсом 27,25 гривень, а вже 28 числа продав до $ 40 млн по ціні 27,70-27,76 гривень і вище.

Куди піде ринок і що буде впливати на курс

Перший робочий тиждень року на міжбанку буде дуже коротким — лише 3 та 4 січня (четвер і п'ятниця). Потрібно ще звернути увагу на те, що в період з 29 грудня 2018 року по 3 січня 2019 року включно діє офіційний курс гривні до іноземних валют і банківських металів, розрахований Національним банком 28 грудня 2018 року.

2 січня українські банки працювали, але без клієнтів.

3-го числа компаніям буде зарахована валютна виручка за робочі в США і Європі (в тих країнах ЄС, де це робочий день) 28 і 31 грудня, а також за 2 січня.

Відповідно до телеграми Нацбанку №40-0006/67364, — 50% обов'язкових продажів від надходжень за 28 грудня буде продано 3 січня, а ось обов'язкові продажі за всі наступні дні (включаючи і саме третє січня) пройдуть тільки 4-го числа. Це спрацює на користь гривні, тому що покупці в перші дні року малоактивні і це призведе до перевищення пропозиції над попитом.

Ми не очікуємо від ринку в ці два дні особливого сплеску попиту на валюту. Багато компаній відпочивають відразу до 8 січня. Частина клієнтів підводить підсумки року і тільки планує свої зовнішньоекономічні операції, не виходячи на ринок. А деякі — просто заробляють на гривні, розмістивши її на короткі депозити відразу до кінця новорічних свят. Це знижує інтерес до купівлі валюти в цей період і також працює на користь гривні.

Допоможе нацвалюті і ситуація на готівковому ринку, де традиційно в цей період превалюють здачі валюти населенням над попитом на неї. Цей сегмент ринку стане її надійним постачальником на міжбанк через операції банків з валютною позицією.Є питання лише в ціні цієї валюти для фінустанов, тому що від цього будуть в кінцевому підсумку залежати котирування її продажу на міжбанку через валютну позицію банків. В останні дні минулого року обмінники скуповували долар в межах 27,80-27,90 гривень, продаючи його за ціною вище 28 гривень. Це відіб'ється і на котируваннях міжбанку.

Певну загрозу для гривні можуть представляти майбутні чергові виводи дивідендів «дочками» іноземних компаній (зазвичай — у першу декаду кожного місяця). Але з огляду на тривалі вихідні — іноземці навряд-чи вирішать відразу скуповувати валюту, заморожуючи свою гривню на окремому рахунку в банку для придбання валюти, а віддадуть перевагу спершу заробити на короткострокових гривневих депозитах в нацвалюті і тільки після свят виходити на торги з заявками на купівлю.

Кошти, отримані від Держказначейства у вигляді відшкодувань ПДВ експортерам в кінці 2018 року, будуть витрачені ними на розрахунки з персоналом по зарплаті і авансовим платежам по госпдіяльності в першій половині січня і навряд чи так вже активно вийдуть на міжбанк у вигляді попиту на валюту.

Таким чином, більшість чинників в цей період буде працювати на зміцнення нацвалюти. А Нацбанку за необхідності доведеться просто згладжувати ситуативні курсові перекоси без особливих втрат ЗВР.

Але й особливого обсягу надлишку на міжбанку в ці дні не передбачається. Основна частина клієнтів перед тривалими святами так розпланувала свої господарські операції, щоб не мати великого виробничого завантаження в цей період. Тому надлишок пропозиції якщо і буде, то навряд-чи перевищить в сукупності $20-35 млн, які і може при вдалому збігу обставин викупити НБУ.

Від регулятора в ці два робочих дня знадобиться тільки одне — оперативність у прийнятті рішень щодо виходу / невиходу на міжбанк у випадку ситуативних перекосів попиту та пропозиції.

Прогноз готівкового та міжбанківського курсів на тиждень:

Більшість факторів в цей період працює на користь грівни. І особливих сюрпризів ми не очікуємо. Для згладжування можливих перекосів попиту і пропозиції Нацбанк виходитиме на міжбанк у «тихому» форматі через Matching.

На готівковому валютному ринку фінансисти, як і раніше, будуть працювати у форматі «з обороту» та орієнтуватися на реальний попит і пропозицію з боку населення. Курс прийому валюти власники обмінників будуть частково занижувати, користуючись активної здачею валюти громадянами в період новорічних свят. Ціна продажу буде залежати від ситуації на міжбанку, але особливо «розгулятися» із заниженням курсу прийому та завищенням котирувань продажу — обмінки не зможуть. Занадто вже висока конкуренція. Спред по долару в обмінних пунктах фінкомпаній буде в межах 15-20 копійок, а у більшості банків — в межах 20-30 копійок.

Ми прогнозуємо достатньо широкий коридор по долару на 3-4 січня в обмінниках фінкомпаній в межах 27,70- 28,20 гривень і в банках — 27,70- 28,25 гривень.

На міжбанку. Особливих загроз для гривні «Мінфін» у ці дні не бачить. Погану послугу для нацвалюти можуть зробити хіба що одночасний вихід великої кількості покупців 3-го січня (коли продавці ще «не прокинулись» і на малооб'ємному та млявому ринку будь-які операції від $ 5-10 млн роблять «погоду») при несвоєчасної реакції НБУ щодо виходу / невиходу на торги з інтервенціями.

За нашими прогнозами, якщо регулятор буде оперативно реагувати інтервенціями на можливі перекоси попиту та пропозиції, то котирування долара на міжбанку 3 і 4 січня перебуватимуть в межах 27,65-28,00 гривень за долар.

Обсяги щоденних операцій на торгах складуть:

У четвер (3 січня) — в межах до $ 300-340 млн при укладанні до 400-440 угод. Основним джерелом пропозиції валюти будуть обов'язкові продажі валютної виручки за 28 грудня;

У п'ятницю (4 січня) -невелике зростання активності на міжбанку за рахунок виходу всього обсягу обов'язкових продажів валютної виручки за всі дні після 28-го грудня і тих покупців валюти, які четвергом переженуть гривню для її купівлі на окремі рахунки в своїх банках. А також вихід на ринок деяких «дочок» іноземних компаній, що почнуть скупку валюти під вивід дивідендів. Обсяги операцій складуть до $ 370-410 млн при укладанні до 470-500 угод.

Більшого рівня активності очікувати не варто, тому що попереду низка нових свят (з 5 по 7 січня включно) і більшість компаній вирішить підзаробити на коротких гривневих депозитах, чим «зависнути» як мінімум на три дні з валютою.

Коментарі - 5

+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
3 січня 2019, 9:50
#
Статья хорошая, правильно все описано, эти два дня ещё спячка у многих, это видно по трафику транспорта в Киеве.

Больше плюсов в пользу гривны. Да и год мы начинаем лучше, чем 2018.

Наличный начинает проседать, раскачка перед новым годом спадает. Конкуренцию обменникам составят банки.
https://minfin.com.ua/blogs/aleksandrbank/118980/
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
3 січня 2019, 10:40
#
Утро 03.01 обвал котировок
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
3 січня 2019, 11:50
#
«По нашим прогнозам, если регулятор будет оперативно реагировать интервенциями на возможные перекосы спроса и предложения, то котировки доллара на межбанке 3 и 4 января будут находиться в пределах 27,65-28,00 гривен за доллар.» — из-за провала остатков и «спячки» 85+% компаний, котировки рухнули ниже.
+
0
kozyrev
kozyrev
3 січня 2019, 11:57
#
Скорее всего Нацбанк выйдет через Matching с выкупом…
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
3 січня 2019, 12:12
#
НацБанк 100% выйдет. Очень мало тех, кто настроен покупать валюту в первые дни.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися