Мінфін - Курси валют України

Встановити
26 грудня 2018, 7:54

Останній тиждень року: чи варто чекати на обвал курсу

Гравцям валютного ринку не вистачає гривні. Незважаючи на значну переліквідність в банківській системі (залишки на коррахунках від 53,5 до 67,3 млрд гривень) і  завершення року — у них занадто багато валюти.

За минулий тиждень американська валюта на міжбанку подешевшала практично майже на півгривні — з 27,86 / 27,91 гривень до 27,37 / 27,40. Євро — майже на третину гривні — з 31,5403/31,5941 до 31,2236/31,2551, а рубль — з 0,4182/0,4192 гривні до 0,399/0,3998.

Факторами зниження курсу міжбанку були:

— період бюджетних клієнтських платежів;
— збільшення потреби бізнесу у гривні перед закінченням року;
— слабкий інтерес до купівлі валюти з боку імпортерів на тлі зростання її продажів експортерами;
— «ощадливість» Міністерства фінансів та Держказначейства в частині обсягів перерахувань компаніям відшкодувань ПДВ;
— розміщення Мінфіном України нової порції ОВДП з дохідністю в 20% річних, що посилило інтерес до нацвалюти з боку нерезидентів;
— зростання обсягів здачі валюти населенням для оплати новорічних покупок;
— отримання Україною нового траншу МВФ, що збільшило резерви країни до $ 20,1 млрд.

Надлишок валюти на міжбанку відіграв на руку регулятору, який майже щодня поповнював резерви, проводячи інтервенції в «тихих» форматах. Урожай Нацбанк зібрав явно непоганий. За нашими підрахунками — не менше $75-80 млн при поступовому зниженні ціни викупу з 27,80 гривень (вівторок) до 27,39 гривень (п'ятниця).

Що буде з валютним ринком в найближчі дні

Вдалий збіг великого ряду обставин минулого тижня дозволило гривні істотно зміцнитися. І на тлі вигідних для нацвалюти майбутніх перекосів попиту і пропозиції через вихід на міжбанк обов'язкових продажів експортерів, накопичених за неробочий в Україні (і робочий за кордоном) понеділок — це вселяє певний оптимізм щодо перспектив гривні до Нового року.

Перешкодити райдужним прогнозам можуть тільки два фактори:

1) Масовані виплати відшкодувань ПДВ експортерам. Після виплат бізнесом податків, настала черга держави повертати основні борги компаніям. Поки Міністерство фінансів та Держказначейство не були особливо щедрими в погашенні цих коштів. Через це клієнти активно продавали валюту для закриття своїх потреб в гривні. Як тільки ці ресурси повернуться компаніям на рахунки, скупка валюти посилиться.

Питання — коли і в яких обсягах бізнес направить ці гроші на оплату валютних контрактів. З огляду на наближення тривалих новорічних свят, багато клієнтів захочуть підзаробити на гривні, розмістивши її на депозити майже до кінця першої декади січня. І тоді ці обсяги не будуть тиснути на курс. Але попит тих компаній, що вирішать пережити Новий рік з валютою, може істотно розігріти ринок, що негайно підхоплять і спекулянти;

2) Активне зростання попиту з боку імпортерів перед закінченням року. Після першої черги різдвяних свят (фактично з 23 до 25 грудня) в період масових продажів товарів населенню — великі торговельні мережі отримають першу порцію істотних гривневих надходжень виручки і частково направлять отриману гривню на покупку валюти для розрахунків зі своїми іноземними постачальниками за роком.

Імпортери енергоносіїв перед майбутніми довгограючими зимовими святами також захочуть поповнити свої запаси паливом, що дешевшає на зовнішніх ринках, для чого їм буде потрібно валюта. Все це збільшить попит на неї і може змінити тренд на торгах в сторону зростання котирувань.

Що стосується поведінки готівкового ринку — то тут особливих загроз для гривні зараз немає. Навпаки — активна здача валюти громадянами для оплати своїх гривневих новорічних витрат є ще одним каналом надходження відносно «дешевої» валюти на міжбанк у вигляді її продажу банками з власної валютної позиції на торгах.

Якщо не буде масованих виплат Держказначейством відшкодувань ПДВ, то не особливо попустувати зможуть і спекулянти. Їм доведеться працювати тільки у форматі «в дві сторони», так як гривневий голод у більшості клієнтів і банків збережеться. Тому для розкачки курсу до кінця року вже не буде ні особливого часу, ні вільних коштів.

На нашу думку, на цьому короткому передсвятковому тижні у Нацбанку буде два основні завдання на валютному ринку:

1. Згладити ситуативні курсові перекоси на міжбанку в середу і четвер (26 і 27 грудня). Вони виникнуть через вихід на ринок обов'язкових продажів експортерів за неробочий в Україні (але робочий в ЄС і США) понеділок і можливого зростання попиту з боку великих імпортерів для оплати своїх контрактів на звітну дату;

2. Забезпечити викуп можливих надлишків пропозиції валюти в цей період і при цьому зберегти тенденції щодо зміцнення гривні. Для цього Нацбанку важливо «не перестаратися» в обсягах викупу долара на торгах в резерви.

Ми переконані, що при теперішньому розкладі попиту і пропозиції на міжбанку і на готівковому ринку Нацбанк може повністю впоратися з цим завданням.

Прогноз готівкового та міжбанківського курсів на тиждень:

Більшість факторів в цей період працює на користь гривні і у НБУ є всі інструменти для того, щоб акуратно і без особливих ексцесів завершити рік на валютному ринку. Для згладжування перекосів попиту і пропозиції в середу і четвер Нацбанк виходитиме на торги в «анонімному» форматі через Matching.

Небезпеку для гривні на цьому тижні можуть представляти одночасні активні скупки валюти найбільшими імпортерами, але за нашими даними — цього не передбачається.
А ось у експортерів є ще безліч незакритих внутрішніх операцій і вони відчувають нестачу гривні. Тим більше, що в кінці року мають бути ще розрахунки за місяцем і в цілому за роком з персоналом компаній. Для цього потрібна гривня, що також спрацює на користь зміцнення нацвалюти.

На готівковому валютному ринку фінансисти будуть орієнтуватися на реальний попит і пропозицію з боку населення. Користуючись потребою громадян у гривні для фінансування новорічних витрат — курс прийому валюти власники обмінників будуть частково занижувати (в тих межах, які буде дозволяти конкуренція), а за курсом продажу — орієнтуватися на поведінку міжбанку. Фінкомпанії в своїх обмінниках будуть утримувати рівень спреда за доларом в межах 15 копійок, а більшість банків — в межах 15-20 копійок.

Ми прогнозуємо коридор за доларом на 26-29 грудня в обмінниках фінкомпаній в межах 27,40-27,65 гривень, а в банках — 27,35-27,70 гривень. Більшість обмінників буде працювати у форматі «з обороту» без особливих спроб розгойдати курс.

На міжбанку. Головну загрозу для гривні представляє вливання в банківську систему значних сум відшкодувань ПДВ при зростанні попиту на валюту з боку найбільших імпортерів. Доки такого не спостерігається, але при нашому малооб'ємному і вузькому валютному міжбанку будь-які виходи покупців валюти з сумами від $40-50 млн за день — здатні істотно впливати на тренд міжбанку.

НБУ буде змушений до останнього робочого дня цього року тримати під контролем поведінку міжбанку, щоб не допустити серйозних перекосів попиту і пропозиції і одночасно поповнити ЗВР.

За нашими прогнозами, якщо регулятор впорається з цим завданням, то котирування долара на міжбанку в останній тиждень року будуть перебувати в межах 27,35-27,60 гривень за долар.

Обсяги щоденних операцій на торгах складуть:

У середу (26 грудня) — в межах до $400-420 млн при укладанні до 540-580 угод. Позначиться фактор того, що виручка за робочий в ЄС і США (і неробочий в Україні) понеділок буде тільки зарахована компаніям на рахунки і вийде на ринок в частині обов'язкових продажів тільки четвергом. Вівторок (католицьке Різдво) — неробочий день ні в Україні, ні в США, ні в Європі і тому він ніяк не вплине на характер перекосів попиту і пропозиції початку цього тижня;

У четвер (27 грудня) — максимальна активність на міжбанку на цьому тижні за рахунок виходу всього обсягу обов'язкових продажів за святкові різдвяні дні і основних покупців валюти, які середою переженуть гривню для її покупки на окремі рахунки в своїх банках. Операції пройдуть в межах $440-520 млн при укладанні до 560-700 угод. Фактично цей день завершить основні валютні операції компаній за рік;

У п'ятницю (28 грудня) — в межах до $370-410 млн при укладанні до 630-750 угод. Основна частина з яких будуть на невеликі суми. Компанії вже будуть тільки остаточно «рихтувати» свої зовнішньоекономічні операції за роком і тому кількість угод буде великою при зниженні загального обсягу торгів. До операцій клієнтів ближче до кінця дня підключатися і самі банки, яким треба фіксувати фінансовий результат з торгівлі валютою і розмір власної валютної позиції на звітну дату;

В суботу (29 грудня) — робочий день для банківської системи, але тільки за розрахунками в гривні. Валютний міжбанк згідно розпорядження НБУ вже не працює і банки обмежаться тільки валютообмінними операціями з населенням.

Автор:
Олексій Козирев
Аналітик Олексій Козирев
Пише на теми: Валюта, цінні папери, інвестиційні проєкти, кредитування, міжнародні валютний та фондовий ринки, фінансові стартапи

Коментарі - 10

+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
26 грудня 2018, 9:23
#
Прогноз хороший, все описано правильно.
Угроза только одновременно выплаты НДС и покупке валюты импортерами. Все остальное в пользу гривны.
Прогноз 27.35 нижняя — может продавить и ниже, за несколько дней будет обязательная продажа — это дополнительно подтолкнет рынок к проседанию.

Это последняя неделя месяца и года, она кардинально меняет прогноз на конец года и начало года, в т.ч. январь.
Курс гривны ломает все прогнозы в т.ч. на 2019 год. Она опять удивляет!
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
26 грудня 2018, 11:10
#
Я предупреждал, что уйдет ниже прогноза 27.35!
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
26 грудня 2018, 12:16
#
«По нашим прогнозам, если регулятор справится с этой задачей, то котировки доллара на межбанке в последнюю неделю года будут находиться в пределах 27,35-27,60 гривен за доллар.» — уже провал прогноза 10+ коп плюс. И это не конец.
гривна удивляет и далее.
+
0
kozyrev
kozyrev
26 грудня 2018, 13:32
#
Никуда она ниже 27,20 не упадет, а скоро вернется к коридору 27,35-27,60 гривен, о чем они в статье и пишут… Идет активная заливка гривны по НДС возмещениям и расчетам бюджета по году. Ликвидность растет, особого желания сбрасывать валюту не будет… Будут тратить гривну от бюджета и только потом (у кого не останется) — валюту свыше обязательных продаж.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
26 грудня 2018, 14:21
#
27.20, не 27.35.
Завтра ещё выйдет обязательная продажа — посмотрим.
+
+28
Petr Maslov
Petr Maslov
26 грудня 2018, 10:11
#
У нас в Харькове за выходные я смог например купить только 50 долларов по 27.90 а так были все те же 28… Если декларируется курс 27.40 так дайте мне валюту по этому курсу.Дайте подержаться хоть за эту перемогу… А так кто то с кем то торгуется где то а наличной валюты по этому курсу нет.Бред…
+
+51
Maleficarum
Maleficarum
26 грудня 2018, 10:36
#
«У нас в Харькове за выходные я смог например купить только 50 долларов по 27.90 а так были все те же 28» Не надо в выходные покупать и тем более в ПОВ… Покупайте сейчас вот в рабочие дни и сугубо в банках… В ПОВ надо продавать а не искать там зелень… В банках всё есть… Найдёте сумму до НГ по подходящим курсам…
+
+15
AleksandrBank
AleksandrBank
26 грудня 2018, 11:10
#
Зайдите в банк и купите
+
0
Lexa9992018
Lexa9992018
26 грудня 2018, 10:16
#
Сейчас, обвала курса никакого не будет! на конец следующего года -да!
+
0
Maleficarum
Maleficarum
26 грудня 2018, 10:34
#
Сегодня на МБ курсец припадёт… В принципе- уже и до работы МБ наличка всё чувствует… Курсец активно припадает… Выравняется ли спрос и предложение в течении недели- посмотрим… Но то что курсец идёт уже в долины это факт…
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися