Мінфін - Курси валют України

Встановити
26 грудня 2018, 10:00

Мирне будівництво: як військовий стан в Україні впливає на ринок нерухомості і чи варто зараз купувати житло

Забудовники та ріелтори в один голос констатують — військовий стан у нашій країні практично не позначився на ринку нерухомості. Українці не мають наміру відмовлятися від своєї мрії про новосілля.

Як відомо, в кінці листопада в 10 областях України було введено військовий стан терміном на один місяць. Теоретично сам факт ВС може впливати як на економіку країни в цілому, так і на окремі її галузі. Особливо на ті, де мова йде про довгострокові інвестиції, адже, як відомо, гроші люблять тишу.

Але, схоже, Україну ризики, пов'язані з військовим станом, оминають. Українці, які планували вкласти гроші в придбання нерухомості, не змінили свої плани через ВС. Не коригували свої бізнес-плани і девелопери. Принаймні, в топових компаніях роботи на майданчиках ведуться без збоїв, а самі об'єкти забудовники обіцяють здати в термін.

«Мінфін» розбирався, як в Україні йде будівництво в режимі військового стану.

Квартира — за розкладом

«Мінфін» поспілкувався з одним із найбільших девелоперів на ринку столичної житлової нерухомості DIM group. У холдингу запевнили, що після введення військового стану клієнтів у них не зменшилось.

Є кілька причин, чому українці не поспішають панікувати. По-перше, військовий стан введено на території не всієї країни, а лише окремих її регіонів. По-друге, терміни ВС незначні (всього 30 днів), щоб мати серйозний вплив на довгострокові інвестиції.

«Всупереч деяким побоюванням, відтоку потенційних покупців немає. Військовий стан практично не вплинув на попит у сегменті житлової нерухомості бізнес-класу. Більше того, грудень багатий передноворічним акціями, які дозволяють придбати житло за максимально вигідною ціною», — пояснили в DIM group.

Варто зазначити, що нерухомість зараз залишається одним з найвигідніших об'єктів для інвестування. Так, ставки за банківськими депозитами, хоча і зросли, проте залишаються недостатньо високими, особливо з урахуванням необхідності сплачувати податки з відсотків. Тому інвестиції у нерухомість можуть бути набагато ефективнішими, ніж банківський депозит.

Наприклад, до Нового року в житловому комплексі «А52» діють спеціальні умови — при купівлі акційної квартири з першим внеском від 50% інвестори отримують знижку до 18%.

Додатково до ефективного вкладення коштів, інвестори отримають усі переваги житлового комплексу класу «А». Це, зокрема, зручне місце розташування в історичному і бізнес-центрі Києва, посилена безпека, облаштована і комфортна для життя територія. У ЖК «А52» передбачена затишна тераса на даху, з якого відкривається неповторна панорама на місто, чим, погодьтеся, може похвалитися далеко не кожен житловий комплекс. Серед інших переваг — підземний паркінг, просторий затишний хол з ресепшн і зоною відпочинку та ін.

Окремо варто зазначити високий клас енергоефективності об'єкту. Як підкреслюють у холдингу DIM group, сьогодні енергоефективні технології є важливим аргументом для більшості інвесторів при купівлі житла.

«Люди бачать загальну тенденцію збільшення вартості енергоресурсів і замислюються про економію в довгостроковій перспективі», — зазначають у холдингу.

Завдяки параметрам фасаду, даху, вікон та інженерного обладнання в ЖК «А52» підтримується комфортний мікроклімат протягом усього року. Це дозволяє максимально економно споживати енергоресурси та зменшувати комунальні платежі.

Будувати не перестануть

Потенційні покупці нерухомості часто побоюються можливих ризиків, пов’язаних із заморожуванням об'єкту, зривом термінів здачі в експлуатацію та ін. Введення військового стану ці побоювання дещо підігріло, адже ніхто не знав, як буде розвиватися ситуація.

Але зараз вже можна констатувати — ВС на будівельну галузь не вплинув. Мінрегіонбудом не зафіксовано зупинок будівельних робіт, пов'язаних з військовим станом, ні в регіонах, де він був введений, ні в інших областях, зокрема столиці. Відсутні і інші «тривожні дзвіночки», як наприклад, призупинення будівництва, збої у постачанні будівельних матеріалів та ін.

Про те, що роботи ведуть у штатному режимі, говорять і самі забудовники. «Запровадження військового стану в 10 областях України не впливає на перебіг будівництва та терміни здачі наших об'єктів у Києві. Незважаючи на ВC, наші постачальники своєчасно і в повному обсязі постачають всі необхідні для будівництва та оздоблення матеріали», — запевнили в DIM group.

Відповідно, холдинг також у повному обсязі виконує всі свої зобов'язання перед інвесторами. Будівельні роботи на всіх майданчиках житлових комплексів DIM group йдуть згідно з графіком і в штатному режимі.

Коментарі - 2

+
+15
mega5
mega5
26 грудня 2018, 22:58
#
DIM конечно со своими ценами зашкаливает, поэтому и заказывает подобные статьи, но на рынке полно адекватных предложений, как для конечного покупателя недвижимости, так и для инвестиций. А по DIM и в А52, и в Автографе имеем колоссальное отставание от плановых сроков строительства, в Автогра
+
+15
mega5
mega5
26 грудня 2018, 23:00
#
… в Автографе уже разослали уведомления инвесторам о переносе сроков сдачи!
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися