Мінфін - Курси валют України

Встановити
17 грудня 2018, 7:52

Курс зростає: чи є привід для паніки

Минулий тиждень не дав нудьгувати нікому. Після періоду відносної стабілізації гривню знову почало лихоманити.

Якщо з понеділка по середу котирування знижувалися і лише темпи падіння долара істотно сповільнилися, то в четвер з ранку курс спочатку істотно зріс, потім трохи просів і після досить довгого періоду «тупцювання на місці» — все ж ще відкотився. Але у п'ятницю долар вже зіграв в повну силу і котирування спрямувалися вгору до мети в 27,90 гривень і вище. Всього за минулий тиждень долар подорожчав на міжбанку майже на 12 копійок — з 27,77/27,82 гривень до 27,89/27,93.

Основними причинами розвороту ринку в бік подорожчання валюти були:

1) стрімке зростання ліквідності в системі (коррахунки банків з вівторка по п'ятницю перевищували 65,9 — 68,9 млрд гривень);

2) збільшення попиту на валюту на тлі поступового зниження її пропозиції від експортерів, які почали її притримувати після наміченого зростання котирувань в четвер;

3) збереження Нацбанком облікової ставки на рівні 18%. Багато нерезидентів в міру погашення куплених ними ОВДП чекали рішення НБУ за ставкою, щоб визначитися з подальшою стратегією — купувати нові облігації або вже фіксувати результат і виводити ці капітали за кордон. Частина з них прийняла рішення по мірі погашення паперів — виводити за кордон отримані кошти, що збільшує попит на валюту;

4) наближення кінця року, що змушує компанії активніше закривати свої зовнішньоекономічні контракти перед низкою новорічних свят.

Все це призвело валютний ринок до стадії нової корекції, яка триватиме і всю першу половину наступного тижня.

Минулого тижня у НБУ не було особливих можливостей поповнювати резерви. Він був помічений з «анонімним» викупом долара тільки в понеділок на суму близько $20 млн. 

Що буде з ринком в найближчі дні

На поведінці учасників торгів позначаться наступні фактори:

1) Період бюджетних розрахунків і активізація роботи компаній перед закінченням року. На цьому тижні клієнтам треба розрахуватися за податковими зобов'язаннями перед бюджетом і закрити основну частину своїх зовнішньоекономічних контрактів перед початком різдвяних свят в Європі і США, а потім і українського Нового року. Брак часу не тільки збільшить потребу в гривні у бізнесу і змусить його активніше продавати валюту для розрахунків з державою, але і додасть апетиту у імпортерів по її скупці.

Крім цього, друга половина грудня — традиційний період остаточних розрахунків бюджетних організацій з компаніями-контрагентами на кінець року, а також перерахувань основних сум відшкодувань ПДВ експортерам, що додасть статистики як по операціях у гривні, так і по валюті. Валютний та ресурсний ринок у міру наближення кінця грудня буде все більш залежним від поведінки і завдань найбільших гравців;

2) Дії Нацбанку на валютному ринку і новини із засідання керівництва МВФ з українського траншу.

Позитивні перспективи отримання нового траншу і фактично переформатування програми співпраці з МВФ (засідання фонду з цього питання відбудеться 18 грудня) вселяють упевненість у керівництва НБУ, Мінфіну та уряду в досить стабільному положенні гривні на найближчий час. Крім цього, чиновники розраховують ще на низку надходжень валюти за іншими програмами міжнародних організацій після рішення МВФ.

З одного боку, це дійсно крок до деякої стабільності гривні і економіки України в короткостроковій перспективі, але хотілося б відзначити, що основне — це проведення реальних економічних реформ в країні. Гроші, які ми отримуємо від цих організацій — позикові кошти і їх треба буде повертати. Тому чиновницький передвиборний варіант «нам би день простояти, нам би ніч протриматися» — не вихід в даній ситуації.

Тільки зміна реального стану справ з корупцією, злодійством чиновників, рівнем безробіття і нормальними умовами роботи бізнесу — здатні зробити життя громадян України краще. Тому отримання нового траншу МВФ — це тільки крок для вирішення нагальних проблем країни, але не панацея.

Що стосується дій НБУ, то на цьому тижні йому доведеться активно гасити валютні пожежі при сплеску попиту на валюту. Головним його союзником в цій ситуації буде необхідність проведення бюджетних платежів у бізнесу. За рахунок зростання продажів валюти компаніями для закриття податкових зобов'язань — буде закрита частина валютних дірок на міжбанку. Решту доведеться закривати Нацбанку. Регулятор знову віддасть перевагу тихій «анонімній» роботі через Matching. Особливих можливостей для викупу валюти на цьому тижні у НБУ не буде. Основні обсяги пропозиції буде поглинати сам ринок;

3) Готівковий ринок, ліквідність банків та спекулятивні ігри.
Готівковий ринок. Наближення свят активізує здачу валюти населенням для покриття своїх новорічних витрат, що забезпечить обмінникам стабільне зростання пропозиції.

Тому головним «провокатором» зростання котирувань на готівковому ринку зараз можуть бути тільки події на торгах. Якщо міжбанк не працюватиме в режимі «на підвищення» — сам по собі готівковий ринок стане якраз союзником для НБУ в частині підтримки нацвалюти;

Ліквідність банків та спекулятивні ігри. Активні перетоки гривневих ресурсів з рахунків Держказначейства в банківський сектор і навпаки — постійні погрози для курсу в період закінчення року. Цей грудень не стане винятком і ми очікуємо серйозної курсової та ресурсної турбулентності в цей період. Рятує гривню від цих цунамі тільки те, що ця ліквідність в банківській системі розподілена дуже нерівномірно. Основні бюджетні потоки проходять через 7-9 найбільших банків, що обмежує вплив цих ресурсів на загальний стан валютного ринку. Більшість же банків не має зараз значних вільних гривневих ресурсів. Тому вони не здатні кардинально впливати на ресурсний і опосередковано на валютний розклад сил в системі. Ми прогнозуємо великі коливання залишків на коррахунках банків у ці дні за рахунок активізації бюджетних розрахунків і розраховуємо, що вони будуть в межах 47-63 млрд гривень.

Спекулятивні ігри активізуються через наближення періоду податкових розрахунків у бізнесу і виплату основних відшкодувань ПДВ експортерами і в кінці року. Протистояти спекулятивним атакам на гривню може тільки Нацбанк. Саме його поведінка на торгах в частині проведення/непроведення інтервенцій може обмежити апетити спекулянтів щодо розгойдування ринку. Через погрози спекулятивних атак на гривню ми прогнозуємо необхідність частої присутності регулятора на торгах на цьому тижні.

Нацбанк буде змушений бути присутнім на торгах фактично щодня, застосовуючи менш публічну форму інтервенцій через Matching. Великого надлишку валюти ми не очікуємо, а ось зростання попиту на неї може змусити НБУ витратити $40-60 млн для утримання безготівкового курсу в межах 27,95- 28,10 гривень. Корекція, що почалася ще в кінці минулого тижня продовжиться.

На готівковому ринку курс як і раніше буде орієнтуватися на реальний обсяг попиту і пропозиції з боку населення і лише частково реагувати на поведінку міжбанку.

Зростання обсягів здачі валюти населенням перед новорічними святами — ось основний постачальник і регулятор цін в цьому сегменті ринку в даний час.
Якщо на міжбанку не буде екстрених злетів котирувань, то обмінники продовжать працювати в режимі «з обороту» при досить вузькому спреді між ціною покупки і продажу валюти.

При розгойдуванні міжбанку готівковий ринок буде досить стримано реагувати на те, що відбувається, впираючись в обсяг реального попиту з боку громадян. Фінкомпанії збережуть рівень спреду по долару в межах до 15-20 копійок, а більшість банків — в межах 20-25 копійок.

«Мінфін» прогнозує коридор по долару на 17-21 грудня о обмінниках фінкомпаній в межах 27,80-28,20 гривень, а в банках 27,75-28,25 гривень.

На міжбанку. Головними проблемами для стабільності курсу в ці дні є:

Масовані «вливання» в банківський сектор значних гривневих ресурсів з боку бюджетів усіх рівнів для розрахунків з контрагентами по року і перекоси ліквідності в системі в період виплат відшкодувань ПДВ експортерам, які в зв'язку з наближенням кінця року в грудні почнуться раніше, ніж звичайно;

Активізація нерезидентів в частині покупки валюти для виведення капіталів після погашення чергових порцій українських ОВДП, що викличе зростання попиту на валюту з боку іноземців.

Союзниками гривні на цьому тижні будуть необхідність проведення бюджетних платежів у клієнтів і приплив готівкової валюти в обмінники перед новорічними святами. Частина її опосередковано перейде в кінцевому підсумку на міжбанк у вигляді продажів банками валюти з власної позиції.

Обсяги щоденних операцій на торгах складуть:

У понеділок-четвер — поступове зростання статистики торгів за рахунок періоду бюджетних платежів у компаній і активізації клієнтів перед завершенням року. Обсяги складуть до $450-510 млн при укладанні до 480-600 угод з піками активності з вівторка по четвер — основного періоду податкових розрахунків клієнтів;

У п'ятницю — особливого зниження активності клієнтів за рахунок ефекту закінчення тижні ми в цей раз не очікуємо як через закінчення розрахунків з державою по податках (ті, що запізнилися, будуть в цей день намагатися закрити прострочений борг, що виник перед державою, для мінімізації штрафів), так і за рахунок активізації клієнтів за зовнішньоекономічними розрахунками перед різдвяними святами в ЄС і США. Обсяги операцій на міжбанку складуть близько $420-440 млн при здійсненні до 530-580 угод.

Курс долара на торгах в період з 17 по 21 грудня перебуватиме в коридорі 27,85-28,15 гривень і буде повністю залежати від ситуативних курсових завдань основних гравців міжбанку, дій Нацбанку і операцій Держказначейства та Міністерства фінансів в частині бюджетних перерахувань в банківську систему.

Автор:
Олексій Козирев
Аналітик Олексій Козирев
Пише на теми: Валюта, цінні папери, інвестиційні проєкти, кредитування, міжнародні валютний та фондовий ринки, фінансові стартапи

Коментарі - 7

+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
17 грудня 2018, 9:41
#
Забываете одно, в эту неделю 6 рабочих дней, потом 3 дня отдыхаем.
+
0
kozyrev
kozyrev
17 грудня 2018, 10:22
#
Ничего они не забывают. В субботу либо вообще работать валютный межбанк не будет ( США и ЕС, да и РФ не работают) — все на ТОМе делать никто на нашем межбанке не будет, либо официально торги откроют, но объемы будут очень не существенными -даже меньше обычных предпраздничных дней. Скорее всего — валютные торги сделают понедельником, а в субботу только гривневые операции.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
17 грудня 2018, 10:30
#
Я это к тому, что данные перекосы сильно повлияют на поведение. Потому пятница будет очень активной также. На следующей неделе выпадают два дня в самом начале. А так да — мы зависимы от других стран.
+
0
kozyrev
kozyrev
17 грудня 2018, 12:10
#
Так они ж о пятнице писали о том, что Вы говорите об активности. Цитата Минфина: «В пятницу — особого снижения активности клиентов за счет эффекта окончания недели мы в этот раз не ожидаем как из-за окончания расчетов с государством по налогам (опаздавшие будут в этот день стараться закрыть возникший просроченный долг перед государством для минимизации штрафов), так и за счет активизации клиентов по внешнеэкономическим расчетам перед рождественскими праздниками в ЕС и США. Объемы операций на межбанке составят около $420-440 млн при совершении до 530-580 сделок.»
+
0
Tom Light
Tom Light
17 грудня 2018, 23:06
#
Минфин на жестком негативе и вечно нагнетает панику с валютой, там где нет никакого повода. Зачем это все??
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
18 грудня 2018, 11:02
#
Монотонные Темы никому не интересны. А тут интрига.

Читайте мой Блог, все будет ОК.
+
0
Tom Light
Tom Light
18 грудня 2018, 12:26
#
Ну да. Поэтому в Украине курс укрепляется и только на минфине он падает ;)
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися