Мінфін - Курси валют України

Встановити
16 грудня 2018, 13:27

Великий брат стежить: ЄС хоче управляти цифровою ідентифікацією громадян на блокчейні

Євросоюз розглядає два сценарії впровадження блокчейна — в формі реєстру для реєстрації громадян альянсу і в формі міжнаціональної криптовалюти, повідомляє The Next Web.

Євросоюз розглядає два сценарії впровадження блокчейна — в формі реєстру для реєстрації громадян альянсу і в формі міжнаціональної криптовалюти, повідомляє The Next Web.
Фото: medium.com

На це вказують автори звіту, складеного представниками форуму ЄС, присвяченого блокчейну (EUBF). Організація, яку Європейська комісія створила в лютому, вивчає технології цифрового реєстру і досліджує крипторинок в країнах Європи, пише ITC.

Фахівці пропонують керівництву Євросоюзу в першу чергу створити єдину базу даних для ідентифікації громадян країн альянсу. Без цієї надбудови, на їхню думку, місцеві уряди не зможуть впроваджувати блокчейн в інших областях.

«Вона стане найважливішим компонентом держав майбутнього», — йдеться в звіті.

Передбачається, що національні системи ідентифікації, які потім будуть об'єднані в єдину мережу, перевершать за надійністью аналоги від приватних компаній, наприклад, від Google або Facebook. Експерти вказують, що IT-корпорації регулярно стикаються з витоком даних і зломом, а значить, довіряти їм таку важливу задачу не можна і впроваджувати блокчейн-системи необхідно самим державам.

EUBF підкреслює, що керувати такою системою і розпоряджатися своїми даними будуть виключно самі жителі ЄС. Але, як пише The Next Web, цей факт не скасовує того, що уряди зможуть безперервно моніторити блокчейн-реєстрації громадян і їх переміщення та дії, які повинні відображатися в блокчейн-паспортах. Отже, існує ризик, що державний розподілений реєстр під виглядом надійної і безпечної системи ідентифікації стане ідеальним інструментом стеження.

«По суті, нам пропонують вибрати між ненадійним блокчейном від Facebook і, фактично, тоталітарним блокчейном, контрольованим державою», — зазначили журналісти.

При цьому державний реєстр також не можна автоматично вважати максимально захищеною системою. Він, як і комерційні аналоги, буде в тій чи іншій мірі схильний до ризику злому і крадіжки даних, фішингових атак та інших форм шахрайства.

Підконтрольна криптовалюта

Другий найважливіший компонент європейських держав майбутнього — це підконтрольна Європейському центральному банку криптовалюта. У перспективі транзакції в централізованій європейській криптовалюті можна буде прив'язати до ідентифікатора в цифровому реєстрі. Відстежити, хто і на що витрачає гроші і наскільки акуратно платить податки, стане простіше, ніж коли-небудь раніше.

The Next Web також допускає, що емісія єврокриптовалюти, на відміну від, наприклад, біткоіна, не буде обмеженою — хоча це суперечить самій ідеології «кріпти».

У 1985 році IT-фахівець Девід Чаум написав статтю Security without identification, в якій передбачив появу «суспільства досьє». У такому суспільстві всі дані, включаючи конфіденційну інформацію, постійно завантажуються в спеціальну мережеву базу даних. Разом з цим Чаум застеріг, що на основі даної БД згодом може бути створена наглядова система, в яку будуть записуватися дії кожної людини, — і анонімність в інтернеті і в житті перестане існувати.

«Цікаво, що кожен раз, коли уряди починають говорити про використання блокчейна в якості основи для системи ідентифікації майбутнього, ця технологія містичним чином перестає бути лібертаріанскькою утопією — якою її описують деякі фахівці — і перетворюється, по факту, в зародок «великого цифрового брата» прямо з роману «1984» Джорджа Орвелла», — підсумували журналісти.

Варто зазначити, що поки про конкретні рішення не йдеться: звіт EUBF — це рекомендації керівництву Євросоюзу.

Коментарі - 2

+
+5
Григорий П
Григорий П
17 грудня 2018, 16:19
#
Вони хочуть кастрований блокчейн зробити? Нічого путньго не вийде, — треба або дуже багато грошей вкласти, або пожертвувати безпекою.
+
0
Григорий П
Григорий П
17 грудня 2018, 16:22
#
Простіше, дешевше, та безпечниіше використати вже готовий децентралізований блокчейн
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися