Мінфін - Курси валют України

Встановити
12 грудня 2018, 11:17

НБУ ввів новий інструмент безвиїзного банківського нагляду

Нацбанк визначив порядок здійснення безвиїзного банківського нагляду з урахуванням ризик-орієнтованого підходу. Про це йдеться у повідомленні регулятора.

Нацбанк визначив порядок здійснення безвиїзного банківського нагляду з урахуванням ризик-орієнтованого підходу.
Фото: ubr.ua

Що змінилося? 

  • Зміни відбулися у відповідності зі стратегічною ціллю Нацбанку щодо забезпечення «стабільної, прозорої та ефективної банківської системи», якою передбачено перехід до ризик-орієнтованого банківського нагляду.
  • Національний банк здійснюватиме поточний моніторинг фінансового стану банків та оцінюватиме банки на підставі оцінки рівня ризиків, притаманних діяльності банків, та якості управління такими ризиками.
  • Запроваджено новий інструмент безвиїзного банківського нагляду — камеральні (невиїзні) перевірки банків, визначено підстави та порядок їх проведення.

Що це означає?

Камеральна перевірка банку під час здійснення безвиїзного банківського нагляду проводиться з метою з’ясування чи підтвердження:·

  • факту дотримання чи недотримання банком вимог банківського законодавства, нормативно-правових актів та встановлених Національним банком вимог, обмежень щодо діяльності банку, встановлених значень економічних нормативів і лімітів відкритої валютної позиції;·
  • достовірності визначення банком розміру кредитного ризику за активними банківськими операціями, відображення банком у бухгалтерському обліку та звітності своїх операцій, наданої банком інформації про пов’язаних із банком осіб та операції з ними;·
  • підтвердження чи спростування наявності ознак, що можуть свідчити про здійснення банком ризикової діяльності, що загрожує інтересам вкладників чи інших кредиторів.

Нацбанк визначив порядок запровадження особливого режиму контролю та призначення куратора банку.

Постанова набирає чинності з 12 лютого 2019 року.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися