Мінфін - Курси валют України

Встановити
12 грудня 2018, 7:52

Євробляха, діаманти, танк T62 та ікони. Що можна купити за Bitcoin в Україні

Пригнати та розмитнити «євробляху», купити діаманти для коханої людини, затаритися оптом «секонд-хендом», покататися на T62, пройти курси сомельє, придбати ікони та поремонтувати улюблений iPhone. Це лише короткий список того, що можна собі дозволити за Bitcoin в Україні.

Пригнать и растаможить «евробляху», купить бриллианты для любимого человека, закупиться оптом «секонд-хендом», прокатиться на T62, пройти курсы сомелье, приобрести иконы и починить любимый iPhone.
Фото: forexmagnates.com

У минулому листопаді «Мінфін» провів дослідження «Де можна розплатитися криптовалютою в Україні». Тоді ми знайшли 22 точки, які надавали таку можливість. У той час BTC коштував близько $8000 і готувався до стрибка до $20 000.

Але всупереч заявам криптоентузіастів про зростання BTC до $50 000, а то і до $1 млн, все сталося навпаки. До 7 грудня 2018 року біткоїн подешевшав більш ніж на 83% і тримається близько $3,400.

«Мінфін» вирішив перевірити, як на це відреагували українські торговці – чи відмовилися вони брати плату в криптовалюті. Виявилося, що ні. «Криптоточок» стало навіть більше.

Криптоовочі

Українські торговці зазвичай не роблять галасу, коли починають приймати оплату криптовалютами, а ЗМІ — не приділяють цьому уваги. В кінці серпня все змінилося. Мало не кожне українське «медіа» вважало своїм обов'язком повідомити, що на столичному Бессарабському ринку почали приймати монети. Правда, розрахуватися можна не на всьому ринку, а тільки в одній торговій точці з овочами і кафе Green 13. Платіжним процесинговим центром виступила компанія Paytomat.

«Підключаючи Бессарабку, ми знали, що не прогадаєм. Ми хотіли створити, як це модно зараз говорити, «хайп». Адже це місце не просто історичне — практично, це торгова душа Києва. Як бачите, все вдалося. Фрази «Фрукти і овочі за біткоїни», «Купуй томати через Paytomat» швидко розійшлися по інтернету», — розповів «Мінфіну» директор з розвитку бізнесу в Paytomat Андрій Великий.

Не можна сказати, що процес пройшов зовсім гладко. За словами Великого, люди до нововведень ставляться з побоюванням. Досить складно було пояснити, що розплачуватися криптовалютою безпечно, і настільки ж просто, як картою онлайн.

Заказати кредитку онлайн від топ-банку

В Україні налічується вже достатньо місць, де Paytomat організував крипторозрахунки. «За крипту ви можете пообідати в 3B cafe, «Катюші», Mister cat, Normal Kiev, Nebos, Pastateca, Шато, піти постригтися в барбершоп Brazor і навіть сходити на прийом до стоматолога в Professional Dental», — перераховує Андрій Великий.

В Одесі криптовалютою можна розплатитися в кондитерській Шако, в Миколаєві — в бургерній California Republic, в Дніпрі — в агентстві «Улюбленці», а в Чернівцях — в магазині Nimpha.

«Мінфін» вирішив перевірити, чи дійсно ці «точки» приймають криптовалюту.

У мережі «Катюша» нас чекало розчарування — там або не працював номер, або просто ніхто не брав трубку. У соцмережах до «Катюші» ми також не змогли достукатися. Контакти агентства «Улюбленець» знайти не вдалося.

А ось у Normal Kiev, Nebos і Шако відразу відповіли, що дійсно можна розрахуватися криптовалютою. У Pastateca — теж. Правда, адміністратор попередила, що останні, хто ризикнув це зробити, очікували «три години, щоб розплатитися за каву».

Дійсно, транзакція в мережі BTC може йти 3 і більше годин. Але це за умови, оплати мінімальної комісії. Якщо ж комісія буде високою, то переказ, як правило, займає 15 і менше хвилин, в залежності від завантаженості мережі. Розмір комісії залежить від суми платежу. Але, наприклад, при переказі $1000, висока комісія «з'їдає" не більше 50 центів.

На гарячій лінії Mister Cat оператор був упевнений, що такої опції в їхньому закладі немає. Хоча зовсім недавно в одному з цих кафе криптоспілка відзначала грандіозне свято — «День піци». Оплата, звичайно, проходила в криптовалюті. У соцмережах заклад ігнорує питання.

У «Шато» також підтвердили можливість криптооплати, але із застереженням — «не у великій кількості». Співробітник мав на увазі, що криптовалютою не можна оплатити великі банкети.

Фінансовий супермаркет: заказати карту з кешбеком 

Адміністратор в Brazor спочатку заперечував можливість оплати «крипто». Але після вмовлянь «Мінфіну» сходив до директора і підтвердив, що в принципі таке можливо. Правда, за словами співробітника, останній місяць опція не працює. Але в компанії обіцяють скоро все налагодити.

Схожа ситуація була і в California Republic. На «лінії» сказали, що такої послуги немає. Але в Facebook підтвердили, що оплата в криптовалюті можлива.

А ось на лінії Professional Dental відповіли «щось таке» є, і попросили почекати на лінії доки уточнять у директора «механізм оплати». На відповідь «Мінфіну», що криптогаманець завжди з собою, нам радо відповіли: «а, ну якщо з собою, тоді приходьте».

Це далеко не вичерпний список закладів, де можна розплачуватися криптовалютою. Насправді, їх в рази більше.

І танки, і діаманти

В Інтернеті можна зустріти досить багато оголошень, в яких стверджується, що та чи інша компанія приймає криптовалюту. Але на перевірку це далеко не так.

Наприклад, на деяких сайтах можна побачити, що пара сервісів по ремонту техніки — UiP Service та Мій-сервіс — приймає криптовалюту. Але ця інформація не підтвердилася. У підсумку «Мінфіну» вдалося знайти лише один «крипторемонтник» — київський Fixium.

В інтернет-магазині eStuff оператори спочатку заявили, що криптовалюту не приймають, але все ж поцікавилися, що ми хочемо купити. Довелося придумати, що «Мінфін» приглядає iPhone Xs в якості подарунка на Новий рік. Консультант бадьоро відповів, що оплата криптовалютою впроваджується, і скоро буде працювати. Коли з'явиться — сказати не зміг, але пообіцяв передзвонити «як тільки». О диво, консультант передзвонив вже наступного дня і запропонував організувати оплату в індивідуальному порядку.

Незважаючи на подібні складнощі, «Мінфіну» все ж вдалося знайти безліч місць, де приймають криптовалюту. Деякі з них по-справжньому здивували.

Наприклад, компанія Star Car пропонує пригнати і розмитнити авто з Європи за BTC.

ЄвроМікс — оптовий склад секонд-хенду з Європи — дозволять закупитися б/у одягом.

Adventures Tours спеціалізується на організації активного відпочинку. Крім іншого, компанія пропонує проїхати на танку T62. Сплатити послуги також можна в «крипті».

Ювелірний магазин Crown готова продати діаманти за криптовалюту. А Іконний Двір — продасть найрізноманітніші ікони за BTC.

Для удобства «Минфин» собрал в таблицы все найденные точки, где можно расплатиться криптовалютой в Украине. Также указали, какие криптовалюты они готовы принять. В список вошли только компании, которые подтвердили, что принимают криптовалюту к оплате или готовятся к этому. Если ваш бизнес не вошел в список, не расстраивайтесь. Напишите в редакцию, или лично автору в Facebook. И ваша компания войдет в следующий шорт-лист. То же самое могут сделать и те, кто не нашел свой любимый магазин/заведение и т.д.

Як правило, співробітники компаній, які потрапили в шорт-лист «Мінфіну», знають, що у них можна розплатитися криптовалютою. Правда, іноді вони плутаються, якою саме. Наприклад, в Crown знали, що оплатити діамантове кільце можна BTC. Що стосується інших монет: «Ви приїжджайте, і ми в індивідуальному порядку все організуємо».

Для зручності «Мінфін» зібрав в таблиці всі знайдені точки, де можна розплатитися криптовалютою в Україні. Також вказали, які криптовалюти вони готові прийняти. У список увійшли тільки компанії, які підтвердили, що приймають криптовалюту до оплати або готуються до цього. Якщо ваш бізнес не увійшов до списку, не турбуйтеся. Напишіть до редакції, або особисто автору у Facebook. І ваша компанія увійде в наступний шорт-лист. Те ж саме можуть зробити і ті, хто не знайшов свій улюблений магазин/ заклад і т.д.

Для шопінгу

Компанія

Чим займається

Можна розрахуватися:

Nimpha

Інтернет-магазин техніки

Bitcoin

Tix24

Інтернет-магазин техніки

Bitcoin, Litecoin, DASH, Dogecoin, Ethereum, EthereumClassic, Waves та інші

Digit

Інтернет-магазин техніки

Bitcoin

BigMag.ua

Інтернет-магазин техніки

Bitcoin, Ethereum

RocketLab

Комплектуючі ПК, майнінг техніка

Bitcoin

Asic Trade

Інтернет-магазин техніки для майнінга

Bitcoin та інші криптовалюти

HotMine

Інтернет-магазин техніки для майнінга

Bitcoin та інші криптовалюти

Rechi.ua

Інтернет-магазин товарів

Bitcoin

Teta Install System

Продаж та установка котлів.

Bitcoin

Estuff*

Інтернет-магазин техніки та товарів

В індивідуальному порядку

ЄвроМікс

Оптовий продаж секонд-хенду з Європи

Bitcoin

Crown

Продаж ювелірних виробів

Bitcoin, Ethereum, та інші монети в індивідуальному порядку

Barbos.com.ua

Інтернет-магазин зоотоварів

Bitcoin

Danio

Інтернет-магазин зоотоварів

Bitcoin

Иконный Двор

Інтернет-магазин ікон

Bitcoin

Dubhumans

Український брендовий одяг

Bitcoin та інші криптовалюти

*Готуються до запуску

Для шлунка та душі

Компанія

Чим займається

Можна розрахуватися:

Бессарабський ринок

Продаж овочів

Bitcoin, Ethereum, Bitcoin Cash, Bitcoin Gold, EOS, NANO, WAVES, Dash, Litecoin, NEM

Green 13

Вегетаріанський ресторан

Bitcoin

3B cafe

Мережа закладів

Bitcoin та інші

Normal Kiev

Ресторан

Bitcoin, Ethereum

Nebos

Ресторан

Bitcoin

Pastateca

Ресторан

Bitcoin

Шато

Ресторан

Bitcoin

Pesto Cafe*

Мережа закладів

Bitcoin

Mister Twister

Ресторан

Bitcoin та «багато інших»

Гіві Рубінштейн

Ресторан

Bitcoin

California Republic

Бургерна

Bitcoin

*Крім алкоголю

Для юридичного захисту

Компанія

Чим займається

Можна розрахуватися:

Juscutum

Юридичні послуги

Bitcoin та інші криптовалюти

Ілляшев та Партнери

Юридичні послуги

Bitcoin та інші криптовалюти

Михайлюк, Сороколат та Партнери

Юридичні послуги

Bitcoin

Для «залізних друзів»

Компанія

Чим займається

Можна розрахуватися:

Star Car

Пригон та растаможка авто

Bitcoin

MYBRO*

Продаж мотоциклів

Bitcoin

Avtoplenka.com.ua

Продаж плівки для авто

Bitcoin

*Тимчасово недоступно

Стоматологія

Компанія

Чим займається

Можна розрахуватися:

Professional Dental

Стоматологічна клініка

Bitcoin, Ethereum

Твоя Усмішка

Стоматологічна клініка

Bitcoin

Для відпочинку

Компанія

Чим займається

Можна розрахуватися:

Adventure Tours

Тури

Bitcoin, Ethereum

BronnTravel

Туристичні послуги

Bitcoin

Для розвитку

Компанія

Чим займається

Можна розрахуватися:

Авторська школа Віталія Ковача

Курси сомельє

Bitcoin, Ethereum

Asant Studio

Курси флористики

Bitcoin

Workout Academy

Тренування з Workout

Bitcoin, Ethereum

На всі випадки життя

Компанія

Чим займається

Можна розрахуватися:

Fixium

Ремонт техніки

Bitcoin, Ethereum

monday_atelier

Дизайн, пошиття одягу

Bitcoin та «взагалі будь-яка криптовалюта»

Клуб Страхування

Послуги страхування

Bitcoin, Ethereum

YaWare

Тайм-трекер для співробітників

Bitcoin

UFL

Доставка квітів

Bitcoin

Active Print

Поліграфія, друк рекламної продукції

Bitcoin

Класне Рішення

Поліграфія, друк рекламної продукції

Bitcoin

Bida Hair Project

Перукарські послуги

Bitcoin, Ethereum

Brazo*

Перукарські послуги

Bitcoin, Ethereum

RX-name

IT-послуги, хостинг

Bitcoin

Unihost

IT-послуги, хостинг

Bitcoin

*Тимчасово недоступно

Олексій Рябуха

Коментарі - 8

+
+74
Qwerty1999
Qwerty1999
12 грудня 2018, 11:10
#
Забыли упомянуть:
— интернет-торговлю наркотиками за криптовалюту (очень развитая инфраструктура).
— таможню, которая всё чаще берёт взятки именно в биткоинах.
— ну и других вымогателей на должности госслужащих — депутаты, судьи, сотрудники силовых структур и правоохранительных органов.

Ну а так как статус криптовалют в стране пока что не определён, то взятки в биткоине по нашему законодательству и не взятки вовсе, а так мелочи жизни — нолики и единички…
+
+13
Ferox
Ferox
12 грудня 2018, 11:52
#
Так на этом сайте многие называют крипту пустым местом… Но Вы подали классную идею: тот кто выступает против крипты, хочет скрыть, что пользуется этой самой криптой, а значит он коррупционер или наркодилер! Вот оно что!
+
+45
Andrey DNK
Andrey DNK
12 грудня 2018, 12:13
#
Кстати, в декларациях стала часто фигурировать крипта, для отмывания бабла. Схема простая как мир. Типа, я такой умный еще на заре времен затарился криптой за копейки, а сейчас просто миллиардер и попробуй докажи.
+
0
Phaha
Phaha
12 грудня 2018, 13:01
#
Схему достаточно легко проверить. В блохчейне все движения по кошельку видны, как и его время создания. Как говорится, было бы желание. Конечно, можно еще найти подобный левый кошелек. Но тогда нужно доказать, что именно с него денюжка в фиат вышла.
+
0
Andrey DNK
Andrey DNK
12 грудня 2018, 13:08
#
Согласен, не всё так гладко, но исходя из сумм которые там могут вращаться этот вариант вполне возможен. Так как спрос рождает предложение и даже слышал что отдельные конторы этим занимаются (для состоятельных клиентов).
+
+4
Qwerty1999
Qwerty1999
12 грудня 2018, 13:44
#
У нас ловят вымогателей и взяточников на «горячем» — в момент передачи денег, и то почти никогда не удается доказать в суде факт получения взятки.
А вы об анонимных кошельках что-то пишете.
Нашей судебной системе это не по зубам, разве что самому судье получать на анонимный криптокошелек суммы вознаграждения за те или иные судебные решения…
+
0
Phaha
Phaha
12 грудня 2018, 13:50
#
Плюсую. Для наших — слишком высокие материи. Эт пин**сы там научились отслеживать все и наказывать. А у нас покрывало от всего защищает.
+
+6
Rabotyahoff
Rabotyahoff
12 грудня 2018, 15:46
#
Вот оно будущее!
> администратор предупредила, что последние, кто рискнул это сделать, ожидали «три часа, чтобы расплатиться за кофе».

Покупая помидорчики тоже придётся подождать.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися