Мінфін - Курси валют України

Встановити
7 грудня 2018, 18:46

Обмінники у вихідні: від якої валюти чекати сюрпризу

Цей тиждень дещо остудив гарячі голови «всепропальщіков» і ще раз довів, що ажіотаж та паніка — поганий радник. Ринок остаточно повернувся до свого звичайного ділового ритму, а населення перестало нервувати в частині потенційного зростання курсу в обмінниках.

Більш того, побачивши зниження цінників в обмінниках, громадяни активізували здачу валюти вже не особливо вірячи в розмови про 30 гривень за долар на середину грудня. Воєнний стан в частині областей не відбивається на рівні готівкових котирувань в цих регіонах, що не може не радувати.

Поки настрій ринку хитнувся в бік здешевлення валюти. Причому як на міжбанку, так і на готівковому ринку. Спекулянтам на торгах залишалося лише працювати в форматі «в дві сторони», а на готівковому ринку фінансисти скоротили спред між купівлею / продажем валюти і поступово занижують курс прийому, побоюючись подальшого просідання котирувань.

Нацбанк фактично щодня поповнював свої валютні резерви за рахунок викупу надлишків долара на торгах, чим утримував курс від більш істотного падіння.

Всього за тиждень курс продажу долара на міжбанку просів на 43 копійки — з 28,18 / 28,23 гривень до 27,77 / 27,80. Масований викуп Нацбанком валюти на торгах та фактична підтримка їм рівня близько 27,80 гривень, говорить про те, що «дно» по котируваннях може бути скоро досягнуто.Тому що надлишок пропозиції валюти на торгах не вічний і дуже залежний від ситуативних завдань великих гравців. І не завжди більшість з них буде стояти лише «на продажі».

Ринок очікує корекція за сценарієм: спочатку — зниження темпів просідання (це спостерігається вже з цього четверга), потім — «топтання на місці» і далі — поступове зростання котирувань знову до рівня в 28 гривень.

Але це буде потім, а поки більшість обмінників на вихідні попрацюють «з обороту» з невеликим спредом і частково продовжать занижувати курс прийому валюти, користуючись загальним трендом на її здешевлення.

Курси валют на вихідні

Котирування готівкового долара будуть в межах: прийом 27,80 -27,90 гривень, продаж 27,95 — 28,05 гривень. Рівень спреда по долару буде перебувати в межах до 15 копійок.

Котирування євро. З огляду на відносну стабільність на нашому міжбанківському ринку — основним маркером при розрахунку вартості євро в обмінниках буде крос-курс пари євро / долар на міжнародних ринках та курс готівкового долара в Україні. Найближчими годинами американської, а потім азіатської сесії — фінансисти не очікують великих валютних ралі по парі євро / долар і тому будуть досить стримані в розбросі котирувань по євровалюті.

На 17 годину 7 грудня крос-курс пари євро / долар перебуває в межах 1,1385 долара за євро і курс в обмінниках по цій валюті на вихідні складе: прийом 31,650 — 31,764 гривні та продаж 31,821 — 31,935 гривень при спреді до 28 копійок на євро .

Розраховані «Мінфіном» котирування можуть бути ще скориговані в межах до плюс-мінус 3-5 копійок на євро в залежності від індивідуальних ситуативних цілей конкретного обмінного пункту.

Котирування по російському рублю. З цією валютою власники обмінників будуть обережними, продовжуючи занижувати курс її скупки на фоні досить високої ціни продажу (близько рівня котирувань безготівкового рубля на міжбанку.)

Курси рубля на вихідні в обмінниках будуть наступними: прийом за 1 рубль — на рівні 0,420-0,422 гривень і продаж 0,423-0,424 гривні.

Розраховані нами курси цієї валюти можуть ще мати додаткове відхилення в межах до 0,01 гривні на рублі в залежності від завдань конкретної точки валютообміну, її географічного розташування, «жвавості» місця та наявності поряд обмінників конкурентів.

На момент написання статті курс рубля щодо долара дещо зміцнився на міжнародних ринках з досить незрозумілою перспективою щодо подальшого руху котирувань перед вихідними і тому власники обмінників будуть хеджувати свої ризики по цій валюті істотно розширюючи спред.

Коментарі - 3

+
+15
AleksandrBank
AleksandrBank
8 грудня 2018, 9:57
#
Статья мне нравится, прогноз правильный.

Вспомнили всепропальщиков и паникеров, радует )
+
0
ns5465456
ns5465456
10 грудня 2018, 7:54
#
Не знаю я затарился вчера баксами… дешево
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
10 грудня 2018, 10:05
#
Курс относительно нормальный чтобы купить для перестраховки.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися