Мінфін - Курси валют України

Встановити
4 грудня 2018, 11:26

Макроекономічний огляд банку «Південний»: підсумки листопада

Аналітики банку «Південний» підготували короткий огляд основних тенденцій в економіці України за листопада 2018 року:

  • До 26 грудня в кількох областях України введено воєнний стан через збройний конфлікт у Керченській протоці. Воєнний стан не чинитиме помітний вплив на економіку України, оскільки практично не торкнувся роботи банківського і реального сектора. Протягом декількох днів після оголошення воєнного стану попит на валюту підріс (багато в чому з боку готівкового ринку), і гривня на міжбанку девальвувала приблизно на 2 %, але девальваційний тренд швидко припинився завдяки підтримці Нацбанку і податковим платежам наприкінці місяця. Незважаючи на останні події, МВФ продовжує співпрацю з Україною, і наступний транш фінансової підтримки може надійти вже до кінця року (разом із траншами від ЄС та Світового банку).
  • Згідно з попередньою оцінкою Державної служби статистики, в 3 кв. темпи зростання ВВП сповільнилися до 2,8 % р/р з 3,8 % р/р у попередньому кварталі. Однією з причин зниження темпів зростання було погіршення промвиробництва, яке із серпня показує падіння (в основному через енергетичний сектор і машинобудування). Крім того, на динаміці ВВП в 3 кв. позначилося і зниження врожаю ранніх зернових, що буде компенсовано в 4 кв. завдяки дуже високому врожаю пізніх зернових.
  • У жовтні споживчі ціни зросли на 1,7 % у порівнянні з вереснем, що трохи вище наших очікувань і консенсус-прогнозу аналітиків (1,3 % м/м). У річному вираженні інфляція прискорилася з 8,9 % р/р у вересні до 9,5 % р/р (консенсус-прогноз 9,1 % р/р). Основним фактором зростання було зростання цін на продукти харчування (+1,4 % м/м або внесок +0,6 п. п. до загального зростання), де спостерігалося сезонне подорожчання овочів через зниження пропозиції на внутрішньому ринку.
  • Динаміка роздрібної торгівлі трохи погіршилася в жовтні, тоді як в промисловості і будівництві відновилося зростання. Невелике падіння в транспортній галузі тримається на тому самому рівні.
  • Середня зарплата в жовтні склала 9218 грн (+24,9 % порівняно із жовтнем минулого року). Незважаючи на невелике прискорення інфляції, зростання реальної з/п прискорилося з 12,9 % у вересні до 14,2 %.
  • На тлі розширення дефіциту зовнішньої торгівлі через високий споживчий та інвестиційний попит дефіцит поточного рахунку в жовтні виріс в 4 рази порівняно із жовтнем 2017 року – до 863 млн дол. Водночас завдяки зростанню заборгованості приватного сектора фінансовий рахунок був зведений з профіцитом в 1 млрд дол., і в результаті профіцит платіжного балансу в жовтні склав 164 млн доларів.
  • У жовтні міжнародні резерви збільшилися приблизно на 100 млн доларів – до 16,7 млрд доларів, що, як і в попередньому місяці, покриває 2,8 місяця майбутнього імпорту (при нормі в 3 місяці). Сприятлива динаміка валютного ринку і рефінансування боргу були основними драйверами зростання резервів.

З детальними макроекономічними звітами можна ознайомитися тут.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися