Мінфін - Курси валют України

Встановити
3 грудня 2018, 15:38

НБУ спростив умови екстреної підтримки ліквідності банків

Для забезпечення фінстабільності Нацбанк полегшив доступ банків до екстреної підтримки ліквідності. Про це йдеться у повідомленні регулятора.

Для забезпечення фінстабільності Нацбанк полегшив доступ банків до екстреної підтримки ліквідності.
Фото: zn.ua

Що це значить? 

  • Спрощена процедура укладання генерального договору сприятиме зменшенню часових та фінансових витрат банків.

Нові зміни

  • Скасовано вимоги щодо надання банком фінансової моделі розвитку;
  • Відстрочено вимоги щодо надання звіту про оцінку нерухомого майна до моменту виникнення потреби у кредиті (раніше – вже на етапі укладання генерального договору з Нацбанком);
  • Скасовано вимоги щодо надання звіту про оцінку вартості майнових прав за кредитами юридичних осіб на етапі укладання генерального договору;
  • Подовжено термін дії звіту про оцінку майна з 3 до 6 місяців до дня його подання до Нацбанку;
  • Скорочено час перевірки відповідності суб’єктів оціночної діяльності встановленим критеріям.

Що нового? 

  • Оновленою процедурою визначені ознаки неприйнятності нерухомого майна для передачі в заставу Нацбанку.

Це, зокрема, нерухоме майно поза межами обласних та районних центрів (крім цілісних майнових комплексів, об’єктів виробничої або складської нерухомості), незабудовані земельні ділянки поза межами Києва, Дніпра, Одеси, Харкова і Львова, збиткові майнові комплекси та нерухомість, експлуатація якої не приносить дохід. Неприйнятною також вважатиметься нерухомість, характеристики якої не відповідають даним у технічній документації, об’єкти в аварійному стані тощо.

  • Встановлено критерії відповідності для страхових компаній, які страхують майно, що перебуває в заставі за кредитами Національного банку.

Це, зокрема, відсутність упродовж останніх двох років порушень вимог законодавства, рентабельна діяльність та наявність перестрахувального покриття ризиків у провідних міжнародних компаніях.

До того ж такі страхові компанії мають бути не пов’язаними з банком-позичальником особами, а частка отриманих ними страхових платежів за операціями зі страхування кредитних та фінансових ризиків не повинна перевищувати 5% загального обсягу страхових платежів за підсумками останнього звітного року.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися