Мінфін - Курси валют України

Встановити
3 грудня 2018, 12:53

У Нацбанку пояснили основні функції макропруденційної політики

Інструменти макропруденційних політики носять стримуючий характер і запобігають виникненню дисбалансів, в результаті яких виникають кризові явища фінансової системи. Про це заявила перший заступник голови НБУ Катерина Рожкова.

Фото: censor.net
заступник голови НБУ Катерина Рожкова

Зокрема, вона пояснила, чим макропруденційна політика відрізняється від нагляду, тобто, від мікропруденціальної політики.

«Мова йде про стійкість всієї фінансової системи", — зазначила Рожкова.

Що це означає?

  • По-перше, оцінка цієї стійкості повинна визначатися на агрегованому рівні. Тобто, не на рівні окремих установ, а на рівні всієї системи.
  • По-друге, мова йде не тільки про банки.
  • По-третє, НБУ буде зосереджуватися на аналізі взаємозв'язків між окремими важливими фінансовими установами на різних ринках для запобігання так званого «ефекту доміно» в разі настання якихось певних подій.

За її словами, інструменти макропруденційної політики носять стримуючий характер.

«Ми вже почали застосовувати ці інструменти. Це і наше стрес-тестування, яке в результаті має трирічний план вперед, як буде реагувати банківська система на окремі елементи нашого базового або погіршеної сценарію. Це і інструменти капіталу, і інструменти ліквідності. Всі ці інструменти носять стримуючий характер з розвитку і зростання активних банківських і фінансових операцій. Вони запобігають дисбалансам, в результаті яких і виникають кризові явища фінансової системи від цих явищ. Вони набагато більше, ніж потенційно можливий дохід, який банки можуть отримати від швидкого нарощування своїх активних операцій", — зазначила вона.

Рожкова пояснила, що не обов'язково, щоб застосування макрофінансових інструментів застосовувалося тоді, коли є ознаки кризових явищ в тому чи іншому сегменті або області.

Нагадаємо, глава Нацбанку Яків Смолій заявив, що реалізація НБУ макропруденційної політики сприятиме посиленню довіри до банків і підтримки подальшої макроекономічної стабільності.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися