Мінфін - Курси валют України

Встановити
3 грудня 2018, 12:27

З 2019 року банки формуватимуть буфер консервації капіталу

З наступного року НБУ планує активувати новий інструмент капіталу – буфер консервації капіталу.  Про це  розповів директор департамента фінансової стабільності Нацбанку Віталій Ваврищук.

З наступного року НБУ планує активувати новий інструмент капіталу – буфер консервації капіталу.
Фото: Віталій Ваврищук

Що це значить? 

  • Буфер консервації капіталу буде встановлений на початковому значенні 0,625% і поступово, протягом 4 років, збільшиться до 2,5%.
  • Буфер консервації капіталу є інструментом і мікро-, і макропруденційного реагування.

Мета буферу? 

  • Метою є створення запасу капіталу на випадок можливих криз.

«Щоб банки покривали можливі збитки за рахунок цього буферу і не порушували мінімальні вимоги до достатності капіталу у кризовий період», — пояснив Ваврищук.

Як працюватиме? 

  • Єдиний інструмент капіталу, для якого НБУ вже встановив чіткий графік впровадження і активації.

«Але є й інші інструменти, які регулятор має можливість активувати. Наприклад, згідно з постановою НБУ №368, Національний банк з 2020 року може активувати контра циклічний буфер капіталу або буфер капіталу для системно важливих банків. «Ці інструменти є в наявності, але ми не говоримо, що почнемо їх використовувати. НБУ може визначити, що їх потрібно запровадити через 3 або 5 років, якщо будуть з’являтися системні ризики», — підкреслив Ваврищук.

Такі інструменти мають активуватися, коли це є максимально безболісним для банків, і коли вони не матимуть негативного впливу на кредитну політику і не створюватимуть негайних обмежень для роботи окремих банків.

Як повідомляв «Мінфін», Нацбанк оприлюднив Стратегію макропруденційної політики.  У стратегії докладно описано, що та як робитиме НБУ, щоб забезпечити фінансову стабільність, необхідну для сталого економічного зростання.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися