Мінфін - Курси валют України

Встановити
3 грудня 2018, 11:52

Смолій розповів, як вплине макропруденційна політика на банки

Реалізація НБУ макропруденційної політики сприятиме посиленню довіри до банків і підтримці подальшої макроекономічної стабільності. Про це заявив голова Нацбанку Яків Смолій в ході презентації стратегії макропруденційної політики.

Джерело фото: bank.gov.ua
Голова НБУ Яків Смолій

За словами Смолія, глибина і частота економічних криз в Україні була пов’язана, в тому числі, із відсутністю ефективного банківського регулювання на макрорівні та системі підтримки для запобігання виникненню та накопиченню системних ризиків.

«Банківський сектор був не готовий до кризи в минулому. З того часу, НБУ провів суттєву роботу, щоб жодна потенційна криза не застала банківський сектор зненацька. Триває перехід на ефективний ризикоорієнтовний банківський нагляд. А на макрорівні, тобто, на рівні всієї банківської системи, вже розпочато впровадження заходів макропруденційної політики», — заявив Смолій.

Він також зазначив, що реалізація Нацбанком макропруденційної політики сприятиме не лише стійкості фінансової системи, а й посиленню довіри до банків і підтримці подальшої макроекономічної стабільності. У довгостроковій перспективі вона дозволить забезпечити стале економічне зростання, більш стійке до негативних шоків і криз.

Нагадаємо, у серпні перший заступник глави НБУ Катерина Рожкова заявляла, що Нацбанк завершує роботу над стратегією макропруденційниої політики і має намір восени представити документ банківського співтовариства.

За її словами, чинний мікропруденціальний нагляд не дозволяє побачити загальну картину, оскільки зосереджений на конкретному банку, у якого все може бути добре.

Чому макропруденційна політика необхідна?

  • Макропруденційна політика вирішує питання, як підвищити запас міцності всієї банківської системи.
  • У макропруденційного регулювання є два перехресні завдання: захистити фінансову систему від решти економіки і решту економіки захистити від фінансової системи.

Коментарі - 3

+
+15
bonv
bonv
3 грудня 2018, 11:53
#
Банки від бізнесу треба захищати чи бізнес від банків?:)
+
+27
AleksandrBank
AleksandrBank
3 грудня 2018, 12:13
#
Банки от Политиков!
+
+15
bonv
bonv
3 грудня 2018, 12:37
#
Банки політиків:)
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися